Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki, tarjoilija

Rauma
12.8.2019
HAE KOULUTUKSEEN TIETOSUOJA

Aikataulu ja toteutus

Hakuaika 19.02.2019 - 12.03.2019

Koulutusaika 12.08.2019 - 31.05.2022

Koulutuksen todellinen kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan 180,00 osp

Koulutuspaikka

Satamakatu 19, Rauma / Suojantie 2, Rauma

Kohderyhmä

Valtakunnallinen yhteishaku Opintopolussa on tarkoitettu peruskoulunsa päättäville ja vailla ammatillista tutkintoa oleville. WinNovan oma jatkuva haku on avoinna kaikille hakijoille - myös jo aiemmin ammatillisen tai korkeakoulututkinnon suorittaneille.

Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Tavoite

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittanut on kielitaitoinen sekä myynti- ja asiakaspalveluhenkinen. Hän suunnittelee, toteuttaa, valmistaa ja myy tuotteita ja -palveluja. Hän toimii työpaikan ja toimintaympäristön liikeidean sekä suomalaisen ruoka- ja tapakulttuurin mukaisesti. Hän hallitsee omavalvonnan ja alkoholin anniskelumääräykset ja toimii kannattavasti ja kestävän toimintatavan mukaisesti.

Majoitus- ja ravitsemisalan ammattilaisena voit työskennellä:

  • anniskelu- ja ruokaravintoloissa, kahviloissa ja liikenneasemilla, pikaruokaravintoloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä, hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä sekä laivatalouteen suuntautuneena matkustaja- ja rahtialuksilla
  • kokkina ravintolan ruoka-annosten suunnittelu-, valmistus- ja esillelaittotehtävissä sekä elintarvikkeiden hankinta- ja varastointitehtävissä
  • tarjoilijana anniskeluravintolan tarjoilu-, myynti-, kassa- ja muissa asiakaspalvelutehtävissä

Suosituksia alalle:

  • alalla tehdään vuorotyötä ja siksi se edellyttää työntekijältä hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa sekä paineensietokykyä
  • alan kansainvälisyyden vuoksi varsinkin tarjoilijan työssä kielitaito on tärkeää

Raumalla mahdollisuus suorittaa valinnaisena osana laivatalous (edellyttää merimieslääkärintodistusta). Opiskelun päätyttyä voi anoa Merenkulkulaitokselta laivakokin/talousapulaisen pätevyyskirjan.

Sisältö

Kokki

Ruokapalvelun osaamisala

Kokki suunnittelee ja valmistaa kylmät ja lämpimät ruokalajit erityyppisissä ravitsemisalan toimipaikoissa maalla tai merellä. Hän tuntee ruoka-aineet, valmistettavat ruokalajit, ruokakulttuurit ja –trendit ja tietää, miten tuotanto järjestetään toimivaksi ja tehokkaaksi. Kokki on perehtynyt myös raaka-aineiden hankintaan ja varastointiin, asiakaspalveluun ja ravitsemuskysymyksiin. Hänen tulee olla ehdottoman hygieeninen työssään. Kokin tehtäviin voi kuulua myös ruoan tarjoilua. Ravintolakokki/laivakokki työskentelee monipuolisissa hotelli- ja ravintola-alan tai laivatalousalan tehtävissä. Työpaikkoja voivat olla hotellit, ravintolat, henkilöstöravintolat, kahvilat, fast food –toimipaikat, juhla- ja pitopalveluyritykset sekä matkustaja- ja rahtialukset. Laivakokki työskentelee ruokatuotanto- ja palvelutehtävissä matkustaja- ja rahtialuksilla. Hän perehtyy laivatyön erikoisolosuhteisiin ja osaa toimia kansainvälisten turvallisuussäädösten edellyttämällä tavalla. Työ aluksilla vaatii hyvää kielitaitoa ja itsenäistä toimintaa.


Tarjoilija

Asiakaspalvelun osaamisala

Tarjoilija toimii myynti- ja palvelutehtävissä muun muassa matkustaja- tai rahtilaivoissa, ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa ja juhlapalveluita tarjoavissa yrityksissä. Hän tuntee hyvin myytävät ruoka-, juoma- ja kokoustuotteet sekä liikeideoiden mukaiset palvelutavat ja –etiketit ja anniskeluasiat. Ammattitaitoinen tarjoilija on kielitaitoinen, ystävällinen ja huoliteltu ja pitää työskentelystä ihmisten parissa. Tarjoilijan tehtäviin voi kuulua myös ruoan valmistusta.


Laivakokki ja laivatarjoilija

Laivakokiksi suuntautunut voi hakea opiskelun päätyttyä Trafilta laivakokin pätevyyskirjaa ja laivatarjoilijaksi suuntautunut vastaavasti opiskelun päätyttyä talousapulaisen pätevyyskirjaa. Opiskelu edellyttää hyväksyttyä merimieslääkäritodistusta merikelpoisuudesta. Tarjoilija/laivatarjoilija työskentelee myynti- ja palvelutehtävissä muun muassa ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa ja matkustaja ja rahtilaivoissa. Asiakaspalvelutyö edellyttää myyntihenkisyyttä, omatoimisuutta, joustavuutta, kielitaitoa ja hyvää käytöstä sekä ulkoista siisteyttä.

Mahdollisuus suorittaa työssäoppimista laivoilla (edellyttää merimieslääkärintodistusta ja laiva-talousopintoja).

Kaikkiin opintoihin sisältyy työssäoppimista alan yrityksissä maalla tai merellä sekä opinnäytetyö.

Kustannukset

Mahdollisia kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvaatteista ja -välineistä sekä oppikirjoista.

Hakeutuminen

HUOM. Opintopolun yhteishaussa EI VOI HAKEUTUA ammatilliseen peruskoulutukseen, jos on perusopetuksen jälkeen suorittanut ammatillisen perustutkinnon, muun ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon.

Jatkuva haku

Yhteishaun jälkeen mahdolliset vapaat paikat tulevat hakuun kaikille WinNovan verkkopalveluun ko. koulutuskortille.

Lisätietoja

Osalla valituista on mahdollisuus saada opiskelija-asuntolapaikka.

Yhteyshenkilö

Jukka Mäkinen
Lehtori
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7846

Mervi Haapala
Opinto-ohjaaja
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 8361


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje
Cxense Display