Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
- Hakeutuminen
- Omaehtoinen
- Tutkinto
- Perustutkinto
- Toteutus
- Monimuoto
- Sijainti
- Tiedepuisto 3, Pori
- Hakuaika
- -
- Koulutusaika
- -
Kohderyhmä
WinNovan oma jatkuva haku on avoinna kaikille hakijoille.
Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Tavoite
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut lähihoitaja työskentelee ihmisten kanssa ja heitä varten. Lähihoitaja osaa kohdata eri elämänkulun vaiheissa olevat asiakkaat ja potilaat yksilöinä ja edistää toiminnallaan heidän terveyttään ja hyvinvointiaan. Lähihoitaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan hoito-, huolenpito-, kasvatus- ja kuntoutustehtävissä. Hän osaa avustaa ja ohjata asiakkaita ja potilaita voimavaralähtöisesti, yksilöllisesti ja tasavertaisesti arjen tilanteissa.
Työskentely lähihoitajana:
- Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen oa: työpaikkoja ovat kuntoutujan kotiympäristö, kotihoidon ja välimuotoisen asumisen ympäristöt, toiminta- ja työkeskukset, työpajat, palvelutalot- ja keskukset, kylpylät, terveyskeskusten vuodeosastot ja kuntoutumisyksiköt, muistisairaiden yksiköt, vanhainkodit ja sairaalat sekä erilaiset kolmannen sektorin työpaikat.
- Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen oa: työpaikkoja ovat erilaiset varhaiskasvatuksen toimintaympäristöt esim. päiväkodit, koulut, lastensuojelun yksiköt, lasten ja nuorten sairaalat sekä perhetyö.
- Mielenterveys- ja päihdetyön oa: työpaikkoja ovat mielenterveys- ja päihdehuollon yksiköt joko julkisella tai yksityisellä sektorilla esim. kuntoutuskodeissa ja asumispalveluyksiköissä.
- Sairaanhoidon ja huolenpidon oa: työpaikkoja ovat terveyskeskukset, sairaalat, kotihoito, yksityinen terveydenhuolto, vanhainkodit tai palvelukeskukset.
- Vammaistyön oa: työpaikkoja ovat vammaistyön toimintaympäristöt esim. erilaiset asumisyksiköt, palvelutalot ja perhetyö.
Tutkinnon perusteiden(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) kautta pääsee tutustumaan tarkemmin tutkinnon muodostumiseen.
Vaatimuksia alalle:
- Ammattiin soveltuva hyvä terveys (ks. terveydentilavaatimukset kohdasta hakeutuminen).
-
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ja sen tutkinnon osissa ei voida mukauttaa lääkehoitoa, siihen sisältyvää lääkematematiikkaa eikä potilas- ja asiakasturvallisuusvaatimuksiin liittyviä ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita eikä niiden arviointia. Sama koskee myös ammattitaitovaatimuksista tai osaamisvaatimuksista poikkeamista.
- Esitettävä rikostaustaote lasten kanssa toimimiseen.
Sisältö
Tutkintoon kuuluu pakollisena yksi osaamisala. Valittavana on ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala, lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala, mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala, sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala tai vammaistyön osaamisala. Kaikille pakollisina tutkinnon osina on Kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen. Yhteiset tutkinnon osat ovat: Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen. Lisäksi tulee valinnaiset tutkinnon osat esim. toisesta ammatillisesta tutkinnosta. Näistä huomioidaan osaamisen tunnustamisena aikaisemmat suoritukset todistusten perusteella.
Lähihoitajan tutkintoon sisältyy työssäoppimista sosiaali- ja terveysalan avohoito- ja laitosyksiköissä sekä varhaiskasvatuksessa. Mikäli opintoihin tai työssäoppimiseen sisältyy työskentelyä alaikäisten parissa, on lähihoitajaopiskelijan esitettävä rikostaustaote.
Koulutus toteutetaan opiskelijan kanssa laadittavan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. Koulutus tapahtuu pakollisten tutkinnonosien ajan seuraavasti: 5.3.2024 alkava n.2 iltaa/vko, tiistai ja torstai illat sekä verkko-opintoina. Osaamisalaopinnot toteutetaan valitun osaamisalan toteutussuunnitelman mukaan joko kaksi iltaa/vk tai yksi kokonainen päivä/vk ja verkko-opinnot. Suosituimmat osaamisalat järjestetään.
Kustannukset
Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvaatteista ja -välineistä sekä oppikirjoista. Muuten koulutus on opiskelijalle maksuton. Opiskelijalla tulee olla mahdollisuus ja perustaidot käyttää omaa tietokonetta (verkko-opinnot).
Hakeutuminen
Terveydentilavaatimukset:
https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/hakijan-terveys-ja-toimintakyky#terveydelliset-vaatimukset-terveys–ja-hyvinvointialalla(siirryt toiseen palveluun)
Kielitaitovaatimukset: https://www.winnova.fi/koulutukset/hakeminen/valintaperusteet/kielitaitokuvaukset_ja_-kokeet
Koulutuksessa käytetään pääosin verkkotyöskentelyä, joten hakijalta edellytetään perustaidot tietotekniikassa ja laitteen käyttömahdollisuutta.
Koulutukseen hakeudutaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Täytä lomake huolellisesti ja vastaa kaikkiin esitettyihin kysymyksiin.
Soveltuvuuskokeet järjestetään keskiviikkona 31.1.2024 klo 10 alkaen, Tiedepuisto 3, Pori (Auditorio 1. krs.) HUOMAA: Kaikki hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeeseen osallistuminen edellyttää kokeet järjestävän yrityksen ennakkotehtävän tekemistä (lähetetään sähköpostilla).
Ota mukaan henkilöllisyystodistus.
Opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeen perusteella.
Yhteyshenkilöt
Hakupalvelut
hakupalvelut@winnova.fi
044 455 8500
Tiedepuisto 3, Pori
Päivi Laihonen
Opinto-ohjaaja, ohjauspalveluvastaava, Liikunnanohjaus, Sosiaali- ja terveysala
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7773
Tiedepuisto 3, PORI
Anna-Mari Järvelä
Lehtori, Sosiaali- ja terveysala
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7653
Tiedepuisto 3, PORI