Siirry sisältöön

Keijo löysi ammattistartin kautta uuden unelma-alansa

Piirroskuva: Cata J.

Keijo on melko tavallinen 35-vuotias porilainen mies. Hänellä on vaimo ja kaksi lasta. Hän asuu vuokralla ja toivoo vielä joskus omistavansa auton lisäksi rohean moottoripyörän.

Keijo muistelee, että ammatilliset opinnot jäivät aikanaan kesken, koska työelämä rahallisine houkutuksine vei mukanaan. Keijo on työskennellyt pitkään paikallisella tehtaalla, mutta jokin aika sitten hänen työnsä loppuivat yt-neuvotteluiden myötä. Sen jälkeen Keijo on ollut työttömänä – ilman ammatillista tutkintoa ja erityistä motivaatiota.

Hakeutuminen onnistui TE-toimiston kautta

Keijo ei halunnut kuitenkaan luovuttaa, vaan hän halusi opiskella itselleen uuden ammatin. Ongelmana oli se, ettei Keijo tiennyt, mikä ala hänelle sopisi tai mikä häntä edes kiinnostaisi.

TE-toimiston Päivi ehdotti Keijolle osallistumista Ammattistarttiin. Päivi kertoi, että Ammattistartti on tarkoitettu juuri niille henkilöille, jotka haluavat koulutuksen ja ammatin, mutta eivät tiedä mikä ala sopisi tai kiinnostaisi. Tai henkilöille, jotka haluavat saada päivitystä työelämän pelisääntöihin sekä atk- tai työnhakutaitoihin.

Tutustumista moniin erilaisiin aloihin

Keijon mielenkiinto heräsi, ja hän otti kopin Päivin ehdotuksesta. Ammattistartin yleisjakson aikana tehtiin opiskelusuunnitelmaa koulutusta ja työssäoppimista varten.

Ammattistartin aikana pystyi tutustumaan eri ammattialoihin ja opiskeluun. Tutustumiskäynnit olivat Keijon mielestä ihan huippuja, koska silloin vierailtiin erilaisilla työpaikoilla ja oppilaitoksen koulutusaloilla. Silloin huomasi hyvin, mikä asia kiinnosti ja mikä ei. Keijo pääsi myös tutustumaan muutaman päivän ajaksi eri alojen opetukseen.

Ammatillinen opintojakso kesti lähes maksimin eli kolmetoista viikkoa. Jaksoon sisältyi lähiopetusta, työssäoppimista mielenkiintoisissa paikoissa sekä etäopiskelua, jolloin Keijo pystyi opiskelemaan kotoa käsin. Keijon mielestä oli hienoa, että hän pystyi tutustumaan mielenkiintoisiin ammatteihin työssäoppimisen myötä.

Tutustumisten ja työssäoppimisten myötä kautta Keijo huomasi, että turvallisuusala voisi olla sopiva juuri hänelle.

Starttijaksolta tutkinto-opiskelijaksi

TE-toimiston Päivi kertoo, että Ammattistartin aikana on tarkoituksena selkeyttää jokaisen yksilölliset tavoitteet, lisätä opiskeluvalmiuksia, kehittää työnhakutaitoja sekä kartoittaa jo olemassa olevaa osaamista ja selkeyttää uramahdollisuuksia.

Tämä kaikki onnistui Keijon ja monien hänen opiskelukavereidensakin kohdalla. Ammattistartin myötä he saivat mahdollisuuden hakea opiskelemaan toivomaansa ammatillista tutkintoa, kuten cateringia, talotekniikkaa, kone- ja metallialaa, logistiikkaa, liiketoimintaa, metsäalaa sekä montaa muuta. Suurin osa pääsikin opiskelemaan jo Starttijakson aikana; osa hieman myöhemmin.

Noin 2½ vuoden kuluttua Keijo valmistuu turvallisuusvalvojaksi. Se vaatii toki työtä, mutta Keijolla on nyt voimakas motivaatio ja selkeä päämäärä.

Tämä on kuvitteellinen tarina, mutta voisiko tarina olla sinun polkusi ammattiin?


#Ammattistartti sopii sinulle, joka haluat koulutuksen, mutta et tiedä, mikä ala sopisi tai kiinnostaisi. Ammattistartin aikana on tarkoituksena selvittää yksilölliset tavoitteesi. Koulutuksen aikana pääset myös tutustumaan eri ammattialoihin ja opiskeluun.

Ammattistartti on tarkoitettu TE-toimiston asiakkaille. Koulutukseen osallistujat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella.

WinNovassa alkaa Ammattistartteja useita kertoja vuodessa. Haku joko TE-palveluiden tai WinNovan nettisivujen kautta.