Siirry sisältöön

Laboratorioala ja prosessiteollisuus

Laboratorioala

Alan työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, tuotantoprosessien seurantaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Laboratorioissa tehdään luonnontieteellistä perustutkimusta, kehitetään tuotteita ja tuotantomenetelmiä ja seurataan teollisuuden tuotteiden, elintarvikkeiden ja ympäristön laatua, puhtautta ja turvallisuutta. Laitetekniikan ja analyysien kehittyminen sekä kansainvälistyminen edellyttävät mm. kielitaidon ja alan ammatillisen osaamisen jatkuvaa täydentämistä.

Laboratoriotoimintaan kuuluvat laatujärjestelmät, jotka edellyttävät työn kulun ja tulosten tarkkaa dokumentointia. Laboratorioalan perustutkinnon suorittanut laborantti ottaa näytteitä, valmistaa liuoksia ja osaa tehdä kemiallisia, fysikaalisia, biokemiallisia, mikrobiologisia ja aistinvaraisia analyysejä erilaisista näytteistä. Työssä käytetään apuna erilaisia mittalaitteita sekä yhä enemmän tietotekniikkaa. Laboratorioalan ammattilainen osaa noudattaa työturvallisuutta ja ympäristövastuullista työskentelytapaa.

Paperi- ja prosessiteollisuus

Prosessiteollisuuden tuotanto sisältää sekä kulutushyödykkeitä että teollisuustuotannossa välttämättömiä tarve- ja raaka-aineita. Prosessiteollisuus on kiinteässä vuorovaikutuksessa muun elinkeinoelämän kanssa. Sen tuotteet tuovat merkittävän lisäarvon muiden teollisuusalojen, kuten metalli- ja metsäteollisuuden tuotteisiin ja tuotantoprosesseihin. Prosessiteollisuudessa valmistetaan mm. lääkkeitä, panimotuotteita, polttoaineita, pesuaineita, kosmetiikkaa, maaleja, paperia ja pakkauksia, vaneri- ja lastulevyä.

Prosessiteollisuuden tutkinto antaa valmiudet toimia kemianteollisuuden eri alojen tuotannossa käyttö- ja käynnissäpito tehtävissä. Prosessinhoitaja osaa ottaa huomioon turvallisuuteen, laatuun ja ympäristöön liittyviä tekijöitä ja näin ollen pystyy itse vaikuttamaan kestävän kehityksen toteutumiseen työssään.

Tarjoamme laboratorioalan perustutkintoon johtavaa koulutusta ainoana oppilaitoksena Satakunnassa.

Tutustu alan arkeen somessa

Alan tutkintojen ePerusteet

Opetushallituksen ePerusteet-palvelussa voit tutustua voimassa oleviin koulutusten opetussuunnitelmiin ja tutkintojen perusteisiin. Katso alan koulutusten ePerusteet tästä:

Ammatillinen perustutkinto
Laboratorioalan perustutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Prosessiteollisuuden perustutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Ammattitutkinto
Prosessiteollisuuden ammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Erikoisammattitutkinto
Prosessiteollisuuden erikoisammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Haussa olevat koulutukset