Siirry sisältöön

Oppisopimus

Tutkinto oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutuksessa merkittävä osa koulutuksesta suoritetaan tekemällä käytännön töitä työpaikalla. WinNovassa voi suorittaa lähes kaikkia tutkintoja tai tutkinnon osia oppisopimuksella. Oppisopimuksen voit solmia myös jo alkaneen koulutuksen aikana.

Oppisopimuskoulutus perustuu opiskelijan ja työnantajan väliseen kirjalliseen työsopimukseen, joka solmitaan määräajaksi (oppisopimus). Oppisopimuksen edellytyksenä on työpaikka, jossa on töitä vähintään 25 tuntia viikossa. Oppisopimusopiskelijan tulee olla 15 vuotta täyttänyt. 

1.3.2024 lähtien opiskelija hakee opintososiaaliset etuudet Studentan kautta.

Opintososiaaliset etuudet säilyvät ennallaan ja tiedot löydät laaditusta oppisopimuksestasi. Studentaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) pääset kirjautumaan sinulla olevilla opiskelijatunnuksilla.

Kirjaudu Studentaan opiskelijatunnuksillasi:
Esimerkiksi
Käyttäjätunnus A0000
Salasana WME111xc

Mikäli käyttäjätunnuksesi ovat kadonneet, ota yhteys vastuuopettajaasi.

Oletko työnantaja? Tutustu oppisopimuksen etuihin ja mahdollisuuksiin sivulla Oppisopimuspalvelut yrityksille.

Jos olet yrittäjä, voit kouluttautua omassa yrityksessäsi työsi ohessa oppisopimuksella, tällöin tarvitset toisen yrittäjän toimimaan mentorina opinnoissasi. Lue lisää yrittäjän oppisopimuksesta.

Lyhyt oppisopimus (kesäoppisopimus)

Lyhyellä oppisopimuksella opiskelijan opinnot edistyvät lyhyissäkin työsuhteissa, vaikkapa kesätöitä tehden. Lyhyessä oppisopimuksessa opiskelija suorittaa jonkin opintoihin liittyvän tutkinnon osan. 

Työnantaja saa alasta kiinnostuneen opiskelijan töihin vaikka lomatuuraajaksi edellyttäen, että oppisopimuksen solmimisen kaikki edellytykset täyttyvät. (Nimetty työpaikkaohjaaja, TES:in mukainen palkkaus, vähintään 25h työtä/viikko, tutkinnon/tutkinnon osan mukaiset työtehtävät).

Lyhyt oppisopimus saattaa tulla kyseeseen myös silloin, kun työnantajana haluat lisätä nykyisen henkilöstösi osaamista niin, että työtekijä suorittaa valitusta ammattitutkinnosta tutkinnon osan. Lyhyimmillään oppisopimus voi olla kestoltaan 2 viikkoa.

Yrittäjän oppisopimus

Yrittäjä voi kouluttautua oppisopimuksella omassa yrityksessään. Koulutukseen sovelletaan samoja tavoitteita, sisältöjä ja määräyksiä kuin muuhunkin oppisopimuskoulutukseen.

Yrittäjät voivat suorittaa ammatillisia perustutkintoja tai ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa suosituimmat tutkinnot ovat olleet yrittäjän ammattitutkinto sekä yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto.

Yrittäjien oppisopimuskoulutuksessa tulee olla mukana myös toinen yrittäjä, mentor. Mentorin tehtävänä on ohjata, tukea ja arvioida yrittäjää omassa kehittymisessään. Mentorille maksetaan koulutuskorvaus. Yrittäjän tulee itse hankkia itselleen mentor. Mentorin voit löytää omista verkostoistasi tai valtakunnallisesta Hyvä diili -mentoripankista. Linkki Mentoripankkiin(siirryt toiseen palveluun).

Opiskelijan edut

Työnantaja maksaa työssäoppimisen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa tietopuolisen opetuksen ajalta, voit hakea opintososiaalisia etuja, jotka ovat:

  • Päiväraha 15 euroa oppilaitospäivältä
  • Päiväraha perheavustuksella 17 euroa oppilaitospäivältä, jos on alle 18-vuotias huolettava lapsi

Maksettavat edut:

  • Matkakorvaus (31.8.2023 asti 0,20 €/ km, 1.9.2023 alkaen 0,33 €/km) voidaan maksaa, jos yhdensuuntainen matka tietopuoliseen koulutukseen on yli 10 km opiskelijan kotoa tai työpaikalta. Huom! 1.8.2021 alkaen oppivelvollisella on oikeus edellä mainittuun matkakorvaukseen, jos matkan pituus on vähintään 7 km. Opiskelijalla on oikeus matkakorvaukseen yhdeltä edestakaiselta matkalta viikossa. Matkakorvauksen maksamisesta sovitaan oppisopimuksen laatimisen yhteydessä.
  • Majoituskorvaus 8 € (yövyttäessä opiskelupaikkakunnalla)

Opintososiaaliset edut ovat verottomia.

Ammattitutkintostipendi

Koulutusrahasto voi myöntää ammattitutkintostipendin, jos olet suorittanut näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon ja sinulle on tutkinnon suorittamispäivään mennessä kertynyt eläkevakuutettua työhistoriaa vähintään viisi vuotta. Stipendi myönnetään vain koko tutkinnon suorittamisen perusteella.

Aikuiskoulutusetuudet lakkauttava laki astui voimaan 1.6.2024. Ammattitutkintostipendin voi saada tutkinnosta, joka on suoritettu 31.7.2024 mennessä.

Kysy lisää oppisopimuksesta

Yhteydenotto oppisopimukseen liittyen

Tällä lomakkeella voit jättää yhteydenottopyynnön koskien oppisopimuskoulutusta. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian. Tietoja ei käytetä muuhun tarkoitukseen kuin mahdollisen oppisopimuskoulutuksen edistämiseen ja tietoja ei luovuteta ilman lupaasi kolmansille osapuolille (esim. oppisopimukseen liittyvä yritys).

*” näyttää pakolliset kentät

Nimi*
Osoite*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

 

Tutustu ja ota yhteyttä

Oppisopimuksen puhelinvaihde on avoinna arkisin klo 9 – 15 

p. 044 455 7500 
oppisopimus(at)winnova.fi

PORI
Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
WinNova koulutus- ja oppisopimus  
Tiedepuisto 3
28600 Pori

Postiosoite: PL 17, 28101 Pori

RAUMA
Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
WinNova koulutus- ja oppisopimus
Suojantie 2 B
26100 Rauma

Postiosoite: PL 197, 26101 Rauma

Alakohtaiset oppisopimustiedustelut
WinNovan oppisopimusvastaavat