Siirry sisältöön

Leirikoulu Belgian Antwerpeniin

Kuva Antwerpenin koulusta, jossa opiskelijaryhmä tekee ryhmätyötä.

Leirikoulu sijoittui ajankohtaan 10.-22.10.22 ja tapahtui yhteistyössä Antwerpenissa toimivien oppilaitosten HBO5 Verpleegkunde & Lyceum Lamoniere kanssa. Matkaohjelmaan oli integroitu kaksi oppikurssia; kielitaidon hyödyntäminen englannin kielellä sekä vuorovaikutus asiakastilanteissa. Molemmat kurssit rakentuivat itslearning-oppimisympäristöön ja opiskelijat työstivät toisen kurssin oppimispäiväkirjaa ja toisen kurssin tehtäviä matkan aikana muun järjestetyn ohjelman lisäksi. Opiskelijat suorittivat leirikoulumuodossa vapaavalintaisen kansainvälisessä työympäristössä toimimisen tutkinnonosan. He olivat valmistautuneet suorittamalla etukäteen tämän tutkinnonosan teoriatehtävät itslearning-oppimisympäristössä. Leirikoulun ajan opiskelijat pitivät ahkerasti päivittäen omaa instagram-tiliä. Opettajat toimivat työpareittain viikon kerralla paikalla ollen.

Matka alkoi Porista junalla Helsinkiin 11 opiskelijan kanssa. Helsingistä Brysseliin lento ja Brysselistä junalla Antwerpenin keskustaan. Koko päivän matkustamisen jälkeen saavuimme Antwerpenin kauniille juna-asemalle.

Antwerpenin juna-asema

Tiistaina tutustuimme omatoimisesti Antwerpenin vanhaan kaupunkiin; käyntikohteina Grote markt, katedraali, Schelde-joki ja Antwerpenin satama. Iltapäivällä menimme paikalliseen alamme koulutusta tarjoavaan HBO5 oppilaitokseen. Opettajat pitivät esityksen Suomen koulutusjärjestelmästä, lähihoitajaopinnoista ja perustason ensihoidon koulutuksesta ja kuultiin EQF 5 tason hoitotyönopinnoista oppilaitoksessa. Keskusteltiin koulutuksen eroista Suomessa ja Belgiassa. Opiskelijat saivat samaan aikaan harjoitusta englanninkielen käytössä pelaamalla tutustumisleikkejä lehtori Joost Willemsin johdolla kahden paikallisen opiskelijaryhmän opiskelijoiden kanssa.

Ensitapaaminen HBO5 oppilaitoksella; Lyceum Lamonieren pitkäaikainen yhteistyökumppanimme kansainvälisyyskoordinaattori An Pallemans opiskelijaryhmämme kanssa

Keskiviikko oli Brysselin päivä. Vierailimme Euroopan parlamentissa. Tapasimme hallinnollisten asioiden yksikön johtajan, juristi Pekka Nurmisen, joka kertoi meille europarlamentin toiminnasta ja päätöksentekoprosessista. Hän myös esitteli parlamentin tiloja meille. Opiskelijat olivat valmistautuneet etukäteiskysymyksin suomalaisin mepin tapaamiseen; tämä tapaaminen avasi näkökulmia mepin tehtäväkenttään, toiminnan vaikuttavuuteen ja sen edellytyksiin. Europarlamenttikäynnin jälkeen menimme Brysselin vanhan kaupungin keskustaan katsomaan muutamia nähtävyyksiä ja vierailemaan suklaamuseossa. Illan edellä palasimme junalla Antwerpeniin.

Bryssel, Europarlamentti

Torstaina olimme HBO5 oppilaitoksessa ja tapasimme heidän eläköityneen ensihoidon opettajansa Mark van Bouwelin, joka kertoi meille ensihoidon historiasta ja ensihoitojärjestelmästä Belgiassa. Lisäksi oppilaitoksen ensihoidon opettaja esitteli toimintaa liikenneonnettomuudesta ja suojavälineitä.

HBO5:n ensihoidon opettaja ja perustason ensihoidon opiskelijamme

Vierailun päätteeksi pääsimme Markin opastamana vierailemaan myös sairaalaan hoitotyön museossa. Museossa tutustuimme sairaalan vanhaan hoitotilaan, infekfektioiden hoidon historiaan sekä leikkaussalihuoneeseen, hengityksen tukemisen vanhoihin välineisiin mm rautakeuhkoihin sekä vanhaan potilashuoneeseen.

Kuvia sairaalamuseosta: vasemmanpuoleisessa kuvassa tartuntatautien eristysasu ja
oikeanpuoleisessa leikkaussali

Perjantaina vierailimme jälleen aamulla HBO5 oppilaitoksessa kuulleen akuuttipsykiatrisen hoitotyön järjestämisestä Belgiassa. Tämän jälkeen johdatimme opiskelijat paikalliseen palvelutaloon/päiväkeskukseen Melgeshofiin. Opiskelijat jalkautuivat täällä eri yksiköihin ja tekivät päivän aikana erilaisia pieniä avustavia töitä. Tarkoituksena oli saada yleissilmäys palvelutalosta ja käyttää englanninkieltä vuorovaikutustilanteissa. Opiskelijoiden työvuoron päätyttyä kokoonnuttiin opiskelijoiden hostellille reflektoimaan päivän antia.
Opettajat palasivat viikonloppuna Suomeen ja uusi opettajapari tuli toisen viikon alkaessa ohjaamaan leirikoulua. Toisen viikon sisällön toteutuksesta voi lukea Kirsin ja Susannan blogikirjoituksesta.

Katja Saarinen & Maarit Nevala