Siirry sisältöön

WinNovasta Taitaja2023-semifinaaleihin osallistuu 50 kilpailijaa

Ammattitaidon SM-kilpailun Taitajan semifinaalit järjestetään tammi–helmikuun vaihteessa ympäri Suomea. Lajiensa parhaat kohtaavat toukokuussa Espoossa Taitaja2023-tapahtumassa. WinNovasta paikkaa finaaliin tavoittelee huikeat 50 semifinalistia 16:ssa lajissa ja kolmen lajin semifinaali järjestetään WinNovassa.

Suomen parhaat ammattiosaajat esiin Taitajassa

Taitaja-semifinaalit järjestetään 30.1.–3.2.2023 yhteensä 30 ammatillisessa oppilaitoksessa ympäri Suomea. Semifinaaleihin ilmoittautui kaikkiaan 1646 opiskelijaa ja he kilpailevat 47 lajissa, joista viisi on erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja.

Vuoden 2023 Taitaja-kilpailuissa mitellään jälleen noin 50 lajin ammattitaidon Suomen mestaruuksista. Semifinaaleissa ympäri maata karsitaan lajeittain Suomen kahdeksan parasta, jotka matkaavat toukokuiseen finaaliin Espooseen. WinNovassa järjestetään vk:lla 5 kauneudenhoidon ja hiusmuotoilun semifinaalit Porissa ja talonrakentamisen semifinaali Raumalla.

WinNovasta mukana 50 semifinalistia 

WinNovasta semifinaaleihin osallistuu tänä vuonna upeasti yhteensä 50 kilpailijaa 16 eri lajissa. Tässä osan Taitaja-matkalle lähteneen fiiliksiä ennen semifinaalikoitosta ja kannustusterveisiä niille opiskelijoille, jotka eivät vielä päässeet tai uskaltautuneet mukaan:

Eetu Heino, laji tietokoneet ja verkot: “Lähdin mukaan, koska haluan uusia kokemuksia ja etenkin osaamisen kehittämistä. Odotan Taitaja-kisoilta haastetta ja ennen kaikkea haluan kehittyä IT-alalla niin verkkopuolella kuin palvelimien puolella. Uskon, että Taitaja-kisat tarjoavat haastetta niiltä osa-alueilta, mitä tarvitaan eniten nykyajan IT-alalla. Lähtekää rohkeasti mukaan haastamaan omaa osaamista ja siinä samalla kehittämään itseä IT-alalla harjoituksien myötä!”

Enni Niemi ja Melina Pere, kauneudenhoito-laji: Meidän innosti mukaan se, että Taitaja-kokemuksesta on hyötyä tulevaisuudessa ja se tuo näkyviin taitomme. Ehkäpä se tuo mukanaan myös sitä kuuluisaa “mainetta ja kunniaa”. Meillä kummallakaan ei ole aikaisempaa kokemusta oman alan Taitajista, mutta Taitaja9-kilpailuissa olimme vuonna 2022 töissä, ja se sisällytettiin opintoihimme. Semifinaaleissa teemme parhaamme ja tavoitteena molemmilla on finaalipaikka. Kannustamme kaikkia lähtemään mukaan Taitajiin! 

“Moikka! Oon Eveliina Tegelberg ja lajina semifinaalissa on lähihoitaja. Mukaan kisoihin mut innosti uuden  kokemuksen saaminen. Olen ollut aikaisemmin ysiluokkalaisten Taitajissa tuutorina ja käynyt katsomassa ammatillisten Taitajien kisatunnelmaa. Odotan semifinaalista uutta kokemusta ja varmuutta omaan tekemiseen. Tavoitteita on pärjätä mahdollisimman hyvin ja ylittää itseni. Jos mahdollisuus tulee päästä Taitajakisoihin, niin rohkeasti mukaan vaan!” 

Iida-Alina Oksanen, kilpailulaji lähihoitaja: “Minua innosti lähtemään mukaan viimevuotinen varallaolo ja halu olla mukana. Porin finaaleissa olin paikalla.  Tunnelmani ovat hyvät, pientä jännitystä, mutta varmuus omasta osaamisesta. Odotan hauskaa meininkiä ja tavoitteenani on tehdä kaikki niin hyvin kuin osaan. Kiinnostuneille vinkiksi, että kannattaa ainakin olla aktiivisesti kartalla asioista ja seurata kisoja siltä osin, mitä pystyy. Rohkeasti yrittämään, eikä haittaa vaikka epäonnistuisi, ensi kerralla sitten paremmin. Se on itselleen hyvää treeniä.”

“Olen Marja Ollila ja lajini semifinaalissa on lähihoitaja. Taitaja-semifinaaleihin minut innosti mukaan kiinnostus kilpailemisesta ja halusta saada uusia kokemuksia. Minulla on kokemusta Taitajista, sillä 2022 Taitaja-finaalit olivat Porissa ja oma luokkani vastasi ensiapupuolesta. Tunnelmat semifinaaleista ovat aivan mahtavat, vaikkakin jännitystä on myös ilmassa. Tavoitteina ja odotuksina ovat lähinnä uusi kokemus ja tietysti myös finaaleihin pääseminen. Haluaisin lähettää opiskelijoille sellaiset terveiset, että aina kannattaa rohkeasti kokeilla uusia juttuja, vaikka se vähän jännittäisikin. Kokeilemalla ei menetä mitään, vaan päinvastoin, uusien asioiden kokeilemisesta saa vain uusia kokemuksia.” 

Moikka! Olen Helmiina Ruohonen, hyvinvointiteknologia-lajin semifinalisti. Kokemus ja oppiminen innosti minua semifinaaleihin. Olen vuonna 2022 ollut Taitaja9-kisoissa tutorina ja käynyt ammatillisissa kisoissa katsomassa tunnelmaa. Tämänhetkinen tunnelma on hieman jännittynyt ja kovasti mietityttää, miten kaikki tulee menemään. Kaikin puolin olen innoissani ja haluan päästä pitkälle. Haluan sanoa niille, jotka eivät ole vielä uskaltaneet lähteä kisaamaan, että aina saa mokata, eikä tarvitse olla paras. Kokemus ja se oppi, minkä kisoista tulet saamaan, on tärkeintä! 

Riitta Rantala: Osallistun Taitaja2023-kisoissa lajiin hyvinvointiteknologia. Minua pyydettiin osallistumaan, joten en halunnut kieltäytyä. Minulla ei ole aiempaa kokemusta semifinaaleista, mutta teen kisoissa parhaani. Rohkeasti mukaan vaan, tämä on hyvä kokemus!”

Kielo Ketola, leipuri-kondiittori-laji: “Lähdin mukaan, koska halusin saada uusia kokemuksia. Minulla ei ole aiempaa kokemusta Taitajista. Tunnelma on jännittynyt, mutta toivon onnistuvani kisatöissä hyvin. Tapahtuma on varmasti jännittävä, mutta jälkikäteen palkitseva.”

Vilhelmiina Grönroos, leipuri-kondiittori-laji: “Innostus lähteä mukaan Taitaja-semifinaaleihin tuli edellisen vuoden kisoista, jolloin pääsin myös finaaliin. Haluan kokeilla, miten tällä kerralla pärjään. Minulla on odottavainen, innostunut sekä jännittynyt fiilis kisoista. Tavoitteena on tehdä parhaani. Opiskelijoille, jotka eivät ole vielä uskaltautuneet Taitaja-matkalle: Kannattaa yrittää, sillä siitä ei ole mitään menetettävää. Kisoista saa hienon kokemuksen ja oppii aina uutta.” 

Tuuli Silvola, leipuri-kondiittori-laji: “Halusin koittaa uudestaan, kun osallistuin viime vuonnakin ja pääsin finaaliin. Minulla on hyvät ennakkotunnelmat, yritän vain parhaani. Vinkkinä muille, että kannattaa ainakin mennä semifinaaleihin, niissä ei menetä mitään ja pääsee oppimaan ja haastamaan itseään lajissaan.” 

Mustafa Dalo, turvapalvelu-laji: “Innostuin Taitaja-kisoista, koska aihe on mielenkiintoinen ja opin uutta lajista ja alasta. Aiempaa kokemusta Taitajista minulla ei ole. Odotan kisoja innolla ja jännityksellä, toiveena olisi päästä finaaliin asti. Terveisenä muille opiskelijoille, että rohkeesti mukaan!” 

Essi Välitalo, yrittäjyys-laji: “Minut sai lähtemään mukaan oman osaamisen näyttäminen sekä into kokea jotain aivan uutta, sillä aiempaa kokemusta Taitajasta minulla ei ole. Lähden kisaamaan iloisella ja toiveikkaalla mielellä. Tavoitteenani on voittaa sekä saada oppia ja kuulla jotain uutta, joten miksi ei lähtisi näyttämään omaa osaamista, jos siihen saa vielä lisäkoulutustakin!”

Taitajasemifinalistit Essi ja Eetu.
Taitajasemifinalistit Enni ja Melina.
Taitajasemifinalistit Eveliina, Iida-Alina ja Marja.
Taitajasemifinalistit Vilhelmiina ja Tuuli.

Yrittäjyys-lajin kilpailijoiden Taitaja-valmentautuminen loppusuoralla

Yrittäjyys-laji toteutetaan perinteisesti parilajina. Se ei tarkoita, että laji olisi yksilölajeja helpompi. Parin on selviydyttävä laajoista tehtävänannoista ja osattava jakaa työ ja osaaminen myös tiimin kesken. Muun muassa sitä asiaa harjoitellaan valmennustunneilla. 

Yrittäjyys-lajin valmentajina toimivat tänä vuonna Maija Viinikkala ja Konsta Ojanen. Molemmilla on monipuolisesti kokemusta kilpailutoiminnasta, ei vähiten viimevuotisen Porin Taitaja2022-finaalin lajivastaavatehtävien ansiosta. Kun valmentajana osaa hieman ennakoida mitä on tulossa, saa keskittyä täysillä kilpailijoiden tsemppaamiseen semifinaalikoitokseen.

Yrittäjyyden kilpailijaparit tänä vuonna ovat Aatu Vuorinen ja Severi Rantanen sekä Hertta Huhdanpää ja Essi Välitalo. Erillisiä valmennustunteja on pidetty muutamia joulu-tammikuussa ja niillä kerrattiin yrittäjyyden ydinasioita, valmistaudutaan kilpailutilanteeseen henkisesti sekä harjoitellaan vanhoilla tehtävillä. Osana valmentautumista on toiminut myös osallistuminen All-in pitch -yritysideakilpailuun sekä NY Vuosi yrittäjänä -opinnot, johon kaikki kilpailijat ovat osallistuneet.

Kilpailijaparit ilmaisevat tavoitteensa hieman eri tavalla. Hertta ja Essi toteavat ykskantaan, että jatkoon pääsy on selkeä tavoite. Aatu ja Severi taas ilmoittavat, että mennään tekemään kaikki tehtävät. Poikien virne kuitenkin paljastaa, ettei semifinaaliin pelkkää kokemusta olla lähdössä hakemaan.

Parin viikon päästä selviää WinNovan finaalijoukkueen kokoonpano. Sen jälkeen alkaakin melko pian finaalivalmennus, sillä turhaa tasoitusta Suomen parhaita vastaan ei ole koskaan varaa antaa. Nuoret tulevat tänäkin vuonna venymään mahtaviin suorituksiin, kuten aina.

Teksti ja kuva: Konsta Ojanen
Yrittäjyyden lajivalmentaja, EuroSkills2023 kilpailuekspertti / yrittäjyys

Kuvassa Yrittäjyys-lajin Essi ja Hertta sekä Severi ja Aatu harjoittelemassa semifinaalin läpimenoa, jossa vaaditaan hyviä istumalihaksia.
Essi ja Hertta sekä Severi ja Aatu harjoittelemassa semifinaalin läpimenoa, jossa vaaditaan hyviä istumalihaksia.

Taitaja2023 Espoo

Taitaja2023 Espoo -tapahtuma(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) järjestetään Tapiolan urheilupuiston alueella 8.-11.5. Muita tapahtumapaikkoja ovat esimerkiksi Omnian Suomenojan toimipiste, Keuda ja StadinAO. Tapahtuman päävastuullinen järjestäjä on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Yhteistyökumppanina TaitajaPLUS-lajien järjestämisessä toimii Ammattiopisto Live. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry.

Semifinaalien parhaimmisto jatkaa Espoon finaaleihin kilpailemaan suomenmestaruuksista. Toukokuussa kilpailee noin 500 finalistia eri ammattialoilta. Lisäksi Espoossa kisataan yläkoululaisten Taitaja9-kilpailun finaali. Taitaja9-karsinnat käytiin hybridimallilla, jossa osa karsinnoista järjestettiin ammattioppilaitoksissa ja osa virtuaalisen pakopelin avulla. Yhteensä karsintoihin osallistui lähes 12 000 yläkoululaista.

Taitaja2023-tapahtuman sloganina on #OlePro.

Taitaja2023-semifinaalit järjestetään vk:lla 5 ympäri Suomen. Kuvassa Omnian opiskelijoita eri aloilta.