Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: Projektityöntekijä Hanna Vatka

Silmälasipäisellä naisella on kirjava pusero päällään. Hän nojaa turkoosinsinistä tiiliseinää vasten.

Vuoden 2023 aikana WinNovan www-​​​​​​​​sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on projektityöntekijä Hanna Vatka Raumalta.

Erityisesti nuorten hyvinvointi ja osallisuus ovat Hanna Vatkan sydäntä lähellä

Hanna Vatka aloitti työt WinNovassa tämän vuoden helmikuun loppupuolella Yhteisöllisyydestä voimaa -hankkeen projektityöntekijänä. ”Lopettelin opintovapaalla YAMK-opintoja ja etsin uutta työtä, jossa voisin tuoda paremmin esille osaamistani ja saisin käyttää luovuuttani. Näin WinNovan työpaikkailmoituksen, jossa haettiin projektityöntekijää hankkeeseen. Hain paikkaa ja onnistuin saamaan sen.”

Hannan varsinainen työpiste sijaitsee Raumalla Satamakadulla, mutta hänet näkee usein WinNovan muissakin toimipisteissä.

Oma nykyinen työnkuva ja millaista erityisosaamista koet itselläsi olevan?

Toimin projektityöntekijänä ohjauspalveluissa ja opiskelijatoiminnan lisäresurssina Raumalla. Olen mukana monessa, esimerkiksi opiskelijahuoltoryhmässä, nuorten apuna ja tukena WinNovan opiskelijayhdistys Wino ry:n hallituksen kokouksissa sekä tutor-toiminnan organisoinnissa. Olen mukana sekä opiskelijoille että muille toimijoille kohdennetuissa tapahtumissa ja opiskelijoiden osallistamista kehittävässä, WinNovan strategiaan kytkeytyvässä työryhmässä.

Itse koen tärkeäksi opiskelijoiden kohtaamisen ja kuulemisen sekä rakenteiden kehittämisen, jotta opiskelijat viihtyisivät kampuksilla, opintojensa parissa ja heillä olisi mahdollisimman hyvä olla. Haluan myös toimia nuorten viestinviejänä kehittämisen näkökulmasta.

Näen itseni sosiaali- ja terveysalan asiantuntijana, jota puhuttelee etenkin osallisuus ja nuorten hyvinvointi. Haluaisin painottaa aidon välittämisen tärkeyttä. Kiireen keskellä on tärkeää, että jokainen WinNova-yhteisön jäsen tulee kuulluksi ja pysähtyy kuuntelemaan toisiaan ja etenkin opiskelijoita. Minulla on pitkä työhistoria varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun saralta eli koen olevani aika tietoinen asioista, jotka vaikuttavat yksilön sopeutumiseen sekä fyysiseen ja psyykkiseen tasapainoon.

Mitä omassa tiimissäsi puuhaillaan?

Hanketiimi, johon kuuluvat opiskelijatoiminnan koordinaattori Kaisa Jokinen, projektipäällikkö Teppo Palonen ja minä, ideoimme, pohdimme ja toteutamme hankkeen tavoitteisiin liittyviä asioita. Tärkeintä on järjestää yhteisöllisyyttä lisäävää toimintaa ja luoda toimintamalleja, jotka lisäisivät yhteisöllisyyden tunnetta ja tätä kautta tuovat iloa ja hyvää oloa kampuksille sekä toimijoiden että opiskelijoiden näkökulmasta.

Miten tiimin toiminta tukee arjen tekemistä ja toimintaa?

Hankkeen osalta pyrimme monipuolistamaan yhteisöllisen opiskelijahuollon toimintaa ja luomaan uusia toimintatapoja. Yritämme sisukkaasti tuoda uusia näkökulmia ja rakenteita arkeen, joiden tarkoitus on jatkua myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Olemme hankkeessa muun muassa osallistaneet nuoria tuomalla palapelit kampuksille ja järjestäneet tutoreille koulutuspäivän, ohjanneet nopean tutustumisen konseptia speed frendingiä HYRY- eli hyvinvointiryhmän opettajille ja aloittaville opiskelijoille ryhmäytymisen tueksi. Hyvän mielen bingon kautta olemme yrittäneet luoda yhteisöllisyyttä ja iloa kampuksille. Hanketiimi valmisteli myös osallisuuden vuosikellon kaikkien toimijoiden saataville ja yhdessä ruokapalveluiden kanssa toteutimme hiljaiset pöydät Porin ja Rauman opiskelijaravintoloihin.

Miten WinNovan arvot (yhteistyö, kehittäminen, turvallisuus, palvelu ja ihmisläheisyys) näkyvät työssä ja omassa tekemisessä? 

Koen, että yrityksen arvot vaikuttavat työssä viihtyvyyteen ja työssä jaksamiseen. Muistan kuunnelleeni podcastin, jossa psykologi totesi, että työpaikan arvojen tulee vastata omia henkilökohtaisia arvoja, koska kenenkään ei tule tehdä töitä omaa arvomaailmaa vastaan. Uskon täysin tähän ajatukseen.

Tykkään olla ihmisten parissa ja kohdata monenlaisia ihmisiä. Parasta on ideoida luovasti ja miettiä tiimin kanssa toteutusta. Kehittämistyötä ei voi tehdä yksin, sitä tehdään yhteistyössä, jolloin oma tiimi ja verkostot ovat olennaisia kehittämistyön onnistumisen kannalta. Kehittämismyönteisyys on tärkeä arvo ja eteenpäin vievä voima, joka tuo työyhteisöön boostia ja motivaatiota sekä mielekkyyttä työn tekemiseen. ”Vierivä kivi ei sammaloidu”. On tärkeää kehittämisen näkökulmasta pysyä virkeänä, innovatiivisena ja innostuneena työn äärellä.

Katselen maailmaa osaksi sosiaalisen työn silmälasien takaa ja teorioista mieluisin on minulle sosiaalipedagogiikka. Ihmisläheisyys on mielestäni tasaveroista kohtaamista, jolloin kaksi subjektia kohtaavat. Etenkin aikuisen ja nuoren kohtaamisessa tulisi aina muistaa kyseinen näkökulma. Turvallisuutta ajattelen psykologisena turvallisuutena eli on tärkeää, että isossa työyhteisössä jokaisella on hyvä olla ja tuki on lähellä. Kaiken tekemisen fokus on opiskelija ja opiskelijoiden hyvinvointi. He ovat meidän kaikkien asiakkaita.

Työssä motivoivimmat asiat, jotka auttavat jaksamaan päivästä toiseen? 

Parasta ovat mukavat kohtaamiset, hymyt ja kahvipöytäkeskustelut sekä vaihtelevat työpäivät ja hyvä ruoka. Välittämisen ja auttamisen meininki työyhteisössä on arvokas asia. Olen kokenut, että kaikki työkaverit, joihin olen tutustunut, ovat tosi ihania ja työssä tukevia tyyppejä. Lisäksi meillä on ihan huippu hanketiimi. Olemme kaikki kolme erittäin luovia ja idearikkaita. Eniten saan positiivista energiaa ja boostia, kun tapaan Kaisan ja Tepon kasvokkain ja pohdimme hankeasioita yhdessä. He molemmat ovat superammattilaisia ja mahtavia persoonia.

Mikä oli mielenkiintoisin työsi ennen työskentelyäsi WinNovassa?

Lähdin aikoinaan Fritidsresorin palvelukseen pohjoismaalaisten lastenkerhojen ohjaajaksi. Pian lastenkerhot jäivät taka-alalle ja aloin tehdä matkaoppaan töitä. Työskentelin Kreetalla, Egyptissä, Rhodoksella ja Turkissa. Ehkäpä hurjinta oli parikymppisenä ottaa vastuu lastillisesta turisteja ja viedä heitä Kairon miljoonakaupunkiin pyramideja ja sfinksiä katsomaan.

Kerran olin myös Kehitysvammaisten tukiliiton mukana Brysselissä kansainvälisessä konferensissa kehitysvammaisten aikuisten ihmisten ME ITSE ry:n tulkkina. Näin jälkeenpäin mietin rohkeuttani ja heittäytymiskykyäni työasioissa. Taisin olla aika hurja.

Mitä työsi WinNovassa on antanut sinulle? 

Esihenkilöni, opiskelijapalvelujen johtaja Fia Heinon aurinkoinen olemus ja perehdytys loivat mukavan alun työhön asettumiseen. Olen kiitollinen, että pääsin osaksi juuri tätä tiimiä ja työyhteisöä, johon on ollut helppo solahtaa. Minut on otettu vastaan lämpimästi jokaisella Rauman kampuksella, Laitilassa ja Porissa. Kullaalla en valitettavasti ole vielä ehtinyt tutustumiskäyntiä toteuttamaan. Olen kokenut tulleeni kuulluksi ja nähdyksi sosiaali- ja terveysalan asiantuntijana. Olen oppinut valtavasti uusia asioita WinNovassa työskennellessäni, koska en ole koskaan aikaisemmin työskennellyt näin isossa organisaatiossa.

Mikä on paras neuvosi, jonka olet koskaan saanut?

Elämä kantaa ja asioilla on taipumus järjestyä. Näihin ajatuksiin olen nojannut lähes koko elämäni.