Siirry sisältöön

CoVE-oppia ja kauniita maisemia

Kuva Bergenistä, jossa Cove-koulutuksen osallistuja istuvat isoissa pyöreissä pöydissä ja seuraavat seinälle heijastettua esitystä.

Transnational Cooperation Activity (TCA) on Alliances for Innovation & Centres of Vocational Excellence (CoVE) 23.10.–25.10.2023, Bergen, Norja

Pohjoismaiden Erasmus+ kansalliset toimistot järjestivät yhteistyössä kolmipäiväisen kontaktiseminaarin Alliances for Innovation ja Centres of Vocational Excellence (CoVE) hankehakuihin liittyen. Tavoitteena oli kannustaa ja innostaa pohjoismaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä päähakijoiksi näihin vaativiin hakumuotoihin. Nimensä mukaisesti seminaari tarjosi myös tilaisuuden verkostoitua muiden pohjoismaisten toimijoiden kanssa. Osallistujien kirjo oli melko laaja: mukana oli ammatillisen koulutuksen järjestäjien lisäksi yliopistojen, konsulttiyritysten, yleissivistävän koulutuksen sekä esim. työvoimahallinnon edustajia Islannista, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta. Yhteensä seminaarin osallistui n. 60 henkilöä.

Ohjelma alkoi maanantai-iltana verkostoitumistilaisuudella. Tutustuimme toisiimme, ja kansallisten toimistojen asiantuntijoihin. Tiistaina perehdyimme Alliances for Innovation ja Centres of Vocational Excellence -hakumuotojen yleisiin periaatteisiin ja kuulimme yhden esimerkin onnistuneesta ”Co-creation”-prosessista ja yritysten motivoinnista osaksi partneriverkostoa.

Tämä jälkeen ryhmämme eriytyi kahteen polkuun: ykköspolkua johdateltiin kohti Alliances of Innovation -asiantuntemusta ja kakkospolkua kohti CoVE-tietämystä. Osallistuin CoVE-polkuun, jonka johdattelijana toimi kokenut, suomalainen CoVE-toimija Jouni Hytönen Business College Helsingistä. Jouni jakoi omia kokemuksiaan CoVE-hankehausta ja esitteli hyvin valaisevasti Centres of Vocational Excellence -konseptissa tärkeää ekosysteemiajattelua. Jouni otti esittelyynsä esimerkkejä kahdesta rahoituksen saamisen suhteen onnistuneesta CoVe-hankkeesta: DIHUB (siirryt toiseen palveluun)(Digital Innovation Hub for cloud based services) ja OBCD (siirryt toiseen palveluun)(Open Business for Community Development). Käytimme myös aikaa verkostoitumiseen ja hankeideoista sekä -aihioista keskustelemiseen. Teemoista pinnalla olivat mm. yrittäjyys, pohjoismainen ruokakulttuuri ja ruoantuotanto sekä vihreään siirtymään ja erityisesti energiantuotantoon liittyvät kehittämistarpeet.

Pitkän seminaaripäivän jälkeen oli mukava ulkoilla Bergenin kauniissa maisemissa. Sääkin oli maanantaisen sumun ja sateen jälkeen kirkastanut. Kävelyreissullani kukkulan huipulle huomasin norjalaisten olevan kovakuntoista ulkoilukansaa. Itse valitsin Fløbanenin ylös ja kävelin alas, mutta norjalaiset ”ulkoilijat” sen sijaan juoksivat mäet ylös ja alas. Ulkoilun ja kuntoilun lisäksi norjalaiset taitavat myös markkinoinnin: Bergenin kauneuteen on parempi paneutua tämän kuvakavalkadin kautta(siirryt toiseen palveluun) kuin omien otoksieni avulla.

Maisema Fløbanenin yläasemalta alas Bergeniin

Keskiviikkona jatkoimme CoVE-opin omaksumista paneutumalla partneriverkoston kokoamiseen ja pintapuolisesti myös hankehakemuksen laatimiseen. Business Collegen Jouni Hytösen lisäksi kuulimme norjalaisen Guri Kunna -oppilaitoksen kokemuksista pohjoismaisen partneriverkoston koordinoinnista ja Bridges (siirryt toiseen palveluun)– an aquaculture initiative – CoVE-hankkeen tuloksista. Kehittämisen keskiössä oli kalankasvatuksen ekosysteemi, siihen liittyvän ammatillisen koulutuksen kehittäminen Pohjoismaissa sekä osaamistarpeiden ennakointi.

Seminaari oli erinomaisesti järjestetty ja tarjosi paljon mahdollisuuksia pohjoismaisten kollegoiden kanssa keskusteluun ja hankeideoiden kehittelyyn.

Jonna Malmivuori, WinNova