Siirry sisältöön

Innovatiivisuutta Palermossa

Kuvassa Erasmus+ täydennyskoulutus kurssin suorittaneita kurssilaisia iloisissa tunnelmissa todistukset käsissään.

Salve! Välimerentuoksuinen tervehdys Sisiliasta. Sain Erasmus -henkilöstöliikkuvuuden kautta mahdollisuuden osallistua Erasmus Learning Academyn järjestämään koulutukseen Sisilian Palermossa loka-marraskuun vaihteessa. Kurssin aiheena oli innovatiiviset opetusmetodit opettajille ja koulujen ja aikuisoppilaitosten henkilökunnalle. Kurssilla käsiteltiin pääsääntöisesti epämuodollisia opetusmetodeja kuten pelillisyys, projektioppiminen, ulkona tapahtuva oppiminen, yhteistoiminnallinen oppiminen ja oppimisen digitaaliset välineet. Kurssia veti ohjaaja ja oppiminen tapahtui ryhmätöitä tehden ja yhteisesti keskustellen. Sisällöllisesti suurin anti oli uusien kontaktien luominen ja omien ryhmätyötaitojen päivittäminen kansainvälisessä työryhmässä. Enemmistö kurssin osallistujista oli opettajia eri koulutustasoilta ala-asteesta toiseen asteeseen saakka. Lisäkseni vain yksi henkilö oli hallinnollisissa tehtävissä toimiva. Osallistujat olivat kotoisin Ranskasta, Bulgariasta, Liettuasta, Sloveniasta, Saksasta, Norjasta ja Latviasta.

Monreale sijaitsee vuoren rinteellä ja sieltä oli upea näkymä yli koko Palermon aina merelle saakka.

Sen lisäksi, että kurssille osallistujat tulivat useasta eri maasta ja eritasoisista oppilaitoksista, myös englannin kielen tasoissa oli suuria eroja. Tämä osaltaan tietenkin vaikutti siihen, miten syvällisesti ryhmissä pystyi keskustelemaan, mutta ei estänyt kenenkään osallistumasta aktiviteetteihin ja oppimistehtäviin. Rohkaisen siinä mielessä kaikkia kiinnostuneita lähtemään mukaan, vaikka mietityttäisi, että riittääkö oma kielitaito.

Vaikka nykyisessä työssäni en toimikaan opettajana, oli kurssiin osallistuminen hyödyllinen näkökulmia avaava kokemus myös koulutussuunnittelijan työhön. Toki täytyy myöntää, että mikäli en olisi ikinä tehnyt työtä opettajana, olisi minun ollut haastavaa osallistua kurssin aikana käytyihin opettamiseen liittyviin pohdintoihin ja keskusteluihin. Kurssilla tehtiin todella intensiivisesti ryhmätöitä ja kokeiltiin käytännössä monia erilaisia epämuodollisen opettamisen menetelmiä. Kurssin opillinen sisältö oli monipuolista ja vaati aktiivista osallistumista, ei siis missään nimessä ollut mitään luentojen kuuntelua. Ainoa harmi oli se, että aika meni niin nopeasti ja asioita oli niin paljon, että kaikkeen ei ehtinyt syventyä niin paljon kuin olisi ehkä ollut hyvä.

Monrealen katedraalin ovi, joka itsessään oli jo taideteos.

Kurssi sisälsi myös paljon kulttuurisia aktiviteettejä, joiden kautta pääsimme tutustumaan Palermoon ja Palermon ja Sisilian historiaan ja kulttuuriin. Myönnän, että en ollut ihan hirveän perusteellisesti ehtinyt tutustua näihin etukäteen, joten kulttuurisisältö oli erittäin tervetullutta. Odotus siitä, että Palermossa olisi päässyt rantafiilikseen ei valitettavasti toteutunut. Palermo on miljoonakaupunki ja merkittävä satamakaupunki, jossa vallitsee hyvin urbaani syke. Jos rannalle mieli päästä, niin piti lähteä ulos kaupungista. Meren läheisyyttä ei tiiviisti rakennetussa kaupungin keskustassa edes voinut mitenkään huomata, vaikka keskustasta merelle oli matkaa vain puolisen kilometriä. Palermoa kuvailisin lyhyesti sanoilla intensiivinen, vilkas, sokkeloinen, historiallinen ja äänekäs. Etenkin perinteinen ja historiallinen ulkomarkkinakatu Mercato Ballaro, joka on toiminut jo 900-luvulta saakka, oli suomalaiselle torinkävijälle eksoottinen kokemus, joka koostui kovaäänisesti soitetusta musiikista, myyjien huutelusta ja kalakauppiaiden veitsien paukkeesta, kun monenkirjavia vedeneläviä pilkottiin kalanmyyntikojuissa ostajien niitä jonottaessa.

Kaupungin keskustan alkuillan tunnelmaa.

Kurssin aikataulu oli rakennettu onnistuneesti niin, että jokaisena kurssipäivänä olimme osan päivästä ulkona joko oppimistehtävien tai kaupunkikierrosten muodossa. Saimme tutustua moniin Palermon merkittäviin historiallisiin rakennuksiin ja saimme myös tarpeeksi vapaa-aikaa omatoimiseen liikkumiseen. Syvimmän vaikutuksen itseeni tekivät normannikuninkaiden aikaiset upeat katedraalit ja palatsit kuten Cattedrale di Monreale ja Palazzo dei Normanni. Niiden hengästyttävän upeat mosaiikkitaideteokset, jotka kuvasivat koko raamatun keskeisimmät kertomukset upeina taideteoksina, tekivät syvän vaikutuksen ja saivat taas arvostamaan ihmisen ällistyttävää kykyä luoda käsillään mitä upeampia asioita!

Upeat mosaiikeista koostetut taideteokset koristivat Palazzo dei Normannin yhteydessä sijaitsevan kirkon seiniä. Samantyylinen elämäys oli myös Cattedrale di Monreale.

Välimereenkin pääsin pulahtamaan kerran, kun teimme iltapäiväretken Cefaluun. Se on rantakaupunki, jonne Palermosta menimme junalla. Kelihän oli koko viikon suomalaiselle parasta kesäkeliä eli n. 23 astetta lämpöä eikä aurinko paahtanut ihoa rikki vaan lämmitti juuri sopivasti.

Cefalun rannalla pääsi vielä pulahtamaan lämpimään meriveteen.

Kokonaisuutena voin lämpimästi suositella lähtemistä henkilöstöliikkuvuusjaksolle. Minulle reissu tuotti paljon positiivisia oppimisen kokemuksia ja elämyksiä. Uudestaan täytyy kyllä päästä vielä joskus, koska Etna jäi näkemättä.

Loppukaneettina vielä Teatro Massimon pääsisäänkäynnin ylle kirjattu elämänviisaus:
L’arte rinnova i popoli e ne rivela la vita.
Taide uudistaa kansoja ja paljastaa heidän elämänsä.

Tanja Setälä