Käytännön testeillä bakteerit näkyviksi – konkreettista hygieniaosaamista yrityksiin


Elintarvikealan nopeat ja joustavat koulutuspolut -hankkeessa on kehitetty ja kokeiltu maahanmuuttajataustaiselle elintarvikealan työvoimalle suunnattuja mikrokoulutuksia. Uusimpana tuotoksena on elintarviketurvallisuuteen liittyvä koulutus, jossa elintarvikehygienian merkitystä tuodaan esille käytännön esimerkkien ja yrityksen henkilöstön kanssa tehtävien hygieniatestien avulla.
Koulutustarve tuli esille hankkeessa järjestetyssä asiantuntijafoorumissa mukana olevan Munax Oy:n kanssa käydyissä keskusteluissa. WinNovan lehtorit Johanna Hankimaa-Khezami ja Riitta Alamäki suunnittelivat koulutuksen yrityksen tarpeiden pohjalta ja ensimmäinen koulutus toteutettiin yhteistyössä Munaxin kanssa.
Koulutus on kaksiosainen. Se koostuu teoriaosuudesta ja hygieniatesteistä, joita osallistujat pääsevät itse tekemään. Koulutuksen aikana osallistujat keräävät näytteitä erilaisista pinnoista, kuten ovenkahvoista, kosketusnäytöistä, matkapuhelimista ja omalta iholta. Osa näytteistä jätetään kasvamaan kontaktimaljoihin ja testilevyihin noin viiden päivän ajaksi. Osa tuloksista on heti nähtävillä luminometrin ja pintahygieniatestien avulla. Lisäksi osallistujat havainnoivat käsien pesun ja desinfioinnin merkitystä sekä vaatteiden puhtautta UV-valolaitteen avulla.
Munaxin laatupäällikkö Laura Pietiläinen oli tyytyväinen järjestettyyn koulutukseen ja osallistujien aktiivisuuteen. Konkreettiset testit tekivät näkyväksi sen, miten pienilläkin asioilla on merkitystä hyvän elintarvikehygienian ylläpidossa ja miksi on tarpeen noudattaa tiukkoja hygieniaohjeita ja -sääntöjä. Myös osallistujilta saatu palaute oli positiivista. Se lisäsi heidän tietämystään mikrobeista ja niistä haluttiin vielä lisääkin tietoa.
Hankkeen aikana koulutuksen sisältöä ja toteutustapaa hiotaan ja sen toteutusta kokeillaan myös muiden Satakunnan ja Vakka-Suomen alueella toimivien elintarvikealan yritysten kanssa.
Lisätietoja: Tuula Raukola, tuula.raukola@winnova.fi
