Siirry sisältöön

Elintarvikealan nopeat ja joustavat koulutuspolut -hankkeen koulutus Selkokieli ja vieraskielisen ohjaaminen

Selkeäkielisiä kuvallisia opasteita esimerkiksi räjähdys, myrkyllinen ja siivoa jälkesi.

Elintarvikealan nopeat ja joustavat koulutuspolut -hankkeen yhtenä tavoitteena on tarjota elintarvikealan työnjohdolle, opettajille ja ohjaajille uusia taitoja. Tätä koulutuspolkua vetää hankkeessa Satakunnan ammattikorkeakoulu. Vuoden 2024 lopulla SAMKin tekemässä kartoituksessa nousi vahvasti esille tarve selkokielelle ohjaustilanteissa, työkulttuuriin ohjaamiselle sekä työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin ohjaamiselle. Näihin kaikkiin teemoihin liittyvät koulutukset tullaan järjestämään vuosien 2025 ja 2026 aikana kahdesti.

Ensimmäinen Selkokieli ja vieraskielisen ohjaaminen -koulutus toteutettiin keväällä 2025. Toteutuksessa asiantuntijana toimi Jenni Saarilahti Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy:stä. Jenni Saarilahti piti koulutuksessa kolme webinaaria, joissa oli mukana myös harjoituksia. Webinaareissa käsiteltiin selkokieltä yleisesti, kirjoittamista selkokielellä sekä selkokielistä puhetta. Webinaarien lisäksi osallistujille tarjottiin kaksi workshopia, joissa työstettiin opittuja asioita joko etäyhteydellä tai paikan päällä. Harjoituksiin osallistuminen oli innostunutta ja workshopeissa työstettiin osallistujien omia tekstejä ja puhetilanteita. Kouluttaja Jenni Saarilahti kommentoi, että hänen näkökulmastaan oli kiinnostavaa ja tärkeää, että osallistujien tausta vaihteli. Hänen mukaansa oli ilahduttavaa, että muutkin kuin opettajat tai viestinnän ammattilaiset – yleisimmät ammattiryhmät selkokielen koulutuksissa – lähtevät kielikoulutukseen. Toisekseen Jenni Saarilahden mukaan osallistujien aktiivisuus ja moninaisuus auttoi siinä, että varmasti kaikki oppivat toinen toisiltaan, kun osallistujat jakoivat avoimesti kokemuksiaan ja näkemyksiään esimerkiksi vuorovaikutuksesta ulkomaalaistaustaisten selkokielen tarvitsijoiden kanssa.

Selkokielikoulutukseen ilmoittautui 22 osallistujaa. Osallistujia oli sekä elintarviketeollisuudesta että koulutuksen puolelta. Osallistuneissa yrityksissä oli mukana sekä pieniä että suuria yrityksiä. Kaikkia osallistujia yhdisti toimiminen vieraskielisten opiskelijoiden ja työntekijöiden parissa ja tarve selkeämmälle viestinnälle.

Koulutuksen päätyttyä osallistujilta kerättiin palautetta koulutuksesta. Palautteen mukaan koulutus antoi uusia näkökulmia ja työkaluja ohjaamisen tueksi. Koulutuksesta saatuja kirjallisia materiaaleja pidettiin selkeinä ja webinaarityöskentelyä pidettiin hyvänä. Selkokielen käyttöön puhuttaessa tuotiin workshopissa mukaan kuvallinen viestintä ja osallistujat pitivät sitä tervetulleena lisänä puhutun viestinnän rinnalle. Oheisessa kuvassa on nähtävissä tällaista viestintää. Parannusehdotuksiakin saatiin ja koulutukseen toivottiin mm. mukaan kokemusasiantuntijaa eli henkilöä, joka olisi ollut työelämässä vieraskielisenä Suomessa. Saamaamme palautetta voimme hyödyntää keväällä 2026 toteutettavassa toisessa selkokielikoulutuksessa.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Iina Virtanen SAMK iina.virtanen@samk.fi
tutkija Meija Kivisaari SAMK meija.kivisaari@samk.fi

Kirjoittaja: Meija Kivisaari, SAMK


Koulutus toteutetaan osana EU:n osarahoittamaa hanketta Elintarvikealan nopeat ja joustavat koulutuspolut. Lisätietoa hankkeesta www.winnova.fi/notkea