Siirry sisältöön

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kampaaja, parturi, kosmetologi ja kosmetiikkaneuvoja

Hakeutuminen
Oppisopimus
Tutkinto
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, PT
Toteutus
Monimuoto
Sijainti
Tiedepuisto 3, Pori
Hakuaika
Jatkuva
Koulutusaika
Jatkuva

Aikataulu ja toteutus

Koulutus toteutetaan oppisopimusopintoina, joten opiskelijalla tulee olla soveltuva työpaikka hius- ja kauneudenhoitoalalta. Koulutus sisältää teoria-, verkko- ja lähiopintoja sekä käytännön työssä tapahtuvaa oppimista opiskelijan omalla työpaikalla. Koulutuksen kesto ja sisältö on yksilöllinen. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma opintojen alkaessa. Opetuskieli on suomi.

Kohderyhmä

Koulutus soveltuu hius- ja kauneudenhoitoalasta kiinnostuneille henkilöille, jotka ovat täyttäneet 15 vuotta ja jotka ovat työsuhteessa hius- ja kauneudenhoitoalan yrityksessä tai työsuhde on alkamassa.

Työntunteja on oppisopimusaikana oltava minimissään 25h/viikossa.

Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Tavoite

Kampaajat tekevät monipuolisia hius- ja kauneudenhoitoalan asiakastöitä esim. hiustenleikkauksia, kampauksia, värjäyksiä ja rakennekäsittelyjä erilaisilla tekniikoilla. Kampaajat ohjaavat ja neuvovat asiakkaita hiusten ja hiuspohjan itsehoidossa sekä hiustenhoitotuotteiden valinnassa ja käytössä. Kampaajat työskentelevät parturikampaamoissa joko yrittäjinä tai työntekijöinä. He voivat toimia myös tuotemyynti- ja koulutustehtävissä maahantuojien ja tavaratalojen palveluksessa.

Parturit tekevät mm. hiustenleikkauksia ja partakäsittelyjä erilaisilla tekniikoilla. Parturit ohjaavat ja neuvovat asiakkaita hiusten ja hiuspohjan itsehoidossa sekä hiustenhoitotuotteiden valinnassa ja käytössä. Parturit työskentelevät parturikampaamoissa joko yrittäjinä tai työntekijöinä. He voivat toimia myös tuotemyynti- ja koulutustehtävissä maahantuojien ja tavaratalojen palveluksessa.

Kosmetologi suunnittelee, toteuttaa, myy ja markkinoi asiakkaalle kasvojen, vartalon, jalkojen ja käsien hoitoja sekä ehostuksia. Lisäksi kosmetologit ohjaavat ja neuvovat asiakkaita ihon ja kehon itsehoidossa sekä ihonhoitotuotteiden valinnassa ja käytössä. Suuri osa hoitotyöstä tehdään käsin, mutta hoidoissa käytetään myös laitteita, joita tulee markkinoille jatkuvasti uusia teknologian kehittyessä. Kosmetologit työskentelevät kauneushoitoloissa, kylpylöissä, palvelutaloissa, kongressikeskuksissa ja hotelleissa, laivoilla ja tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla joko yrittäjinä tai työtekijöinä. Kosmetologit voivat työskennellä myös myynti- ja koulutustehtävissä.

Kosmetiikkaneuvojat ohjaavat ja neuvovat asiakkaita ihon, hiusten ja kauneuden hoidossa sekä tuotteiden käytössä. Kosmetiikkaneuvojat toimivat tuote-esittelijöinä, myyvät ja markkinoivat tuotteita ja palveluja. Kosmetiikkaneuvojat työskentelevät tavaratalojen, laivojen ja lentokenttien kosmetiikkaosastoilla, apteekeissa tai maahantuojien myynti- ja koulutustehtävissä. Kosmetiikkaneuvojat toimivat yleensä työntekijöinä, mutta voivat toimia myös yrittäjinä.

Suosituksia alalle: 

Sisältö

Hius- ja kauneudenhoitoalalla opiskeltavia tutkinnon osia ovat:

Seuraavista valinnaisista tutkinnon osista opiskelija valitsee itselleen sopivat tutkinnon osat henkilökohtaistamisen yhteydessä:

Valintaperusteet

Opiskelijat valitaan motivaation, alalle suuntautuneisuuden ja urasuunnitelman perusteella.

Opiskelijan pitää olla työsuhteessa tai työsuhde alkamassa hius- ja kauneudenhoitoalan yrityksessä tai opiskelijalla tulee olla y-tunnus ja työpaikka, jossa toimia alan yrittäjänä. 

Mikäli hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hänet kutsutaan kielitaitokokeeseen. Tutkinnon kielitaitotasovaatimus on B1.1.

Kustannukset

Kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista, työvaatteista ja -välineistä sekä oppikirjoista.

Hakeutuminen

Koulutukseen haetaan WinNovan www-sivuilla “HAE KOULUTUKSEEN” -linkin kautta (linkki on tämän sivun yläosassa).

Yhteyshenkilöt