Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, (Levyseppähitsaaja, Koneistaja)
- Hakeutuminen
- Omaehtoinen
- Tutkinto
- Perustutkinto
- Toteutus
- Päivä
- Sijainti
- Professorintie 5, Pori
- Hakuaika
- Jatkuva
- Koulutusaika
- Jatkuva
Kohderyhmä
WinNovan oma jatkuva haku on avoinna kaikille hakijoille – myös jo aiemmin ammatillisen tai korkeakoulututkinnon suorittaneille.
Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Tavoite
Toimiala tarvitsee motivoituneita, tekniikasta kiinnostuneita työntekijöitä.
Teknologiateollisuudella on Suomen kansantaloudessa ja ulkomaankaupassa keskeinen asema. Länsirannikolla kone- ja tuotantotekniikan toimialoilla on runsaasti töitä tarjolla. Työtehtävät vaihtelevat erilaisten kädentaitoihin liittyvien työtehtävien osaamisesta aina CNC-, NC- ja robotiikkaohjattujen työstökeskusten käyttöön asti. Oppilaitoksemme ajanmukaiset työsalit ja konekanta antavat hyvät valmiudet siirtyä työssäoppimiseen alan yrityksiin.
Tuotantotekniikan osaamisalalta valmistuvat levyseppähitsaajat ja koneistajat. Pääasiallisia työpaikkoja ovat metallituotteita ja –rakenteita valmistavat yritykset sekä alihankintakonepajat ja –koneistamot.
Koneistaja valmistaa työpiirustusten mukaisia koneen osia tai muita metallikappaleita erilaisten työstömenetelmien avulla. Työhön sisältyy mm. työstökoneiden ohjelmointia, työkalujen ja työstöarvojen valintaa sekä työkappaleiden ja terien kiinnittämistä. Koneistaja osaa myös piirtää koneenosien työpiirustuksia CAD-ohjelmalla sekä lukea piirustuksia.
Levyseppähitsaaja valmistaa erilaisista metallilevyistä, kuten teräs, ruostumatonteräs tai alumiini työpiirustusten mukaisia ohut- ja paksulevytuotteitta. Työssä käytetään erilaisia levyntyöstö- ja liitosmenetelmiä. Työvälineinä on esim. laserleikkuri, CNC-ohjattua särmäyspuristin tai levyleikkuri sekä erilaiset hitsausmenetelmät. Levyseppähitsaaja osaa myös piirtää koneenosien työpiirustuksia CAD-ohjelmalla sekä lukea piirustuksia.
Asennuksen ja automaation osaamisalalta valmistuva koneasentaja osaa soveltaa mekaniikkaa, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa työskennellessään automaatiolaitteiden parissa. Hän osaa toimia huoltotehtävissä. Hän osaa tehdä koneiden ja laitteiden asennuksia ja korjauksia.
Kone- ja tuotantotekniikan ammattilaisena voit työskennellä:
- monipuolisissa kone- ja metalliteollisuuden valmistus-, kokoonpano- ja asennustehtävissä
- metalleja jalostavassa terästeollisuudessa tai valimoissa
- muun teollisuuden tai yhdyskuntateknisten laitosten käyttö- ja kunnossapitotehtävissä
- elektroniikkateollisuuden osavalmistus- ja kokoonpanotehtävissä
- itsenäisenä yrittäjänä
Suosituksia alalle:
- hyvät kädentaidot
- hahmottamis- ja keskittymiskyky
- tarkkuus ja huolellisuus
Sisältö
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto antaa laaja-alaiset perusvalmiudet teknologiateollisuuden valmistustehtäviin. Perustutkinnon suorittanut hallitsee erilaisia valmistustekniikoita ja kykenee soveltamaan oppimaansa työelämässä.
Opinnoissa painotetaan käytännön tekemistä nykyaikaisilla laitteilla. Pääpaino opinnoissa on moderneissa tuotantoteknologioissa; kuten CNC– ja NC–koneiden käyttö, mekanisoitu ja automatisoitu hitsaus sekä robotin käyttö ja ohjelmointi. Opetuksessa hyödynnetään uutta teknologia ja sekä koneet että ohjelmistot ovat nykyaikaisia.
Ensimmäisenä opiskellaan kaikille yhteiset opinnot: koneistuksen, levytöiden ja hitsauksen sekä asennuksen ja automaation perusteet. Osaamisala ja tutkintonimikekohtaiset opinnot valitaan ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.
Ammatillinen osaaminen täydentyy suuntautumisen mukaisilla valinnaisilla opintojaksoilla toisena ja kolmantena opiskeluvuotena. Tutkintoon sisältyy työssäoppimista sekä näyttöjä työssäoppimispaikoilla alueen yrityksissä.
Lisätietoja tutkinnon sisällöstä: ePerusteet(siirryt toiseen palveluun)
Kustannukset
Mahdollisia kustannuksia syntyy mm. koulumatkoista.
Hakeutuminen
Koulutukseen valinta tehdään hakemuksen sekä mahdollisen haastattelun perusteella. Täytä hakulomake huolellisesti.
Lisätietoja: Valintaperusteet(avautuu uuteen ikkunaan)
Jos hakija saa seuraavista valintaperusteiden kohdista 0 pistettä, tätä voidaan käyttää hylkäyksen perusteena:
- Hakijan motivaatio ja suuntautuneisuus alalle
- Hakijan koulutustarve
Lisäksi valintaperusteiden yhteispistemäärä on oltava vähintään 10 pistettä.
Myös opiskelijatilanne (eri rahoitusmuodon koulutuksissa) voi tilapäisesti vaikuttaa koulutukseen pääsyyn tai aloituksen ajankohtaan.
os hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, on kielitaitovaatimuksena vähintään A2.2 kaikkien neljän osa-alueen osalta.
Lisätietoja: Kielitaitotasot ja kokeet
Yhteyshenkilöt
Hakupalvelut
hakupalvelut@winnova.fi
044 455 8500
Tiedepuisto 3, Pori
Helena Peltola
Opinto-ohjaaja, ohjauspalveluvastaava, Ajoneuvoala, Kone- ja tuotantotekniikka, Tekninen suunnittelu
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7481
Professorintie 5, PORI
Kari Laine
Koulutuspäällikkö, Kone- ja tuotantotekniikka
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 8199
Professorintie 5, PORI
Ari Haukijärvi
Lehtori, Kone- ja tuotantotekniikka
etunimi.sukunimi@winnova.fi
044 455 7860
Professorintie 5, PORI