Siirry sisältöön

Metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja

Hakeutuminen
Omaehtoinen
Tutkinto
Perustutkinto
Toteutus
Monimuoto
Sijainti
Sahalahdentie 57, Ulvila
Hakuaika
-
Koulutusaika
-

Aikataulu ja toteutus

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työharjoittelua metsäalan työpaikoilla. Opiskelu alkaa 25.3.2024. 
Ensimmäinen viikko on orientaatioviikko, ja sen aikana tehdään opiskelijan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOKS).

Kohderyhmä

Metsäalalla työskentelystä kiinnostuneet henkilöt. Oppivelvollisuuden suorittanut vähintään 18-vuotias henkilö. Metsä- tai kuljetusalan työkokemus tai koulutus katsotaan eduksi

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on valmistua metsäkoneenkuljettajaksi tai puutavara-autonkuljettajaksi.  

Metsäkoneenkuljettaja työskentelee joko hakkuukoneella, jolla kaadetaan ja katkotaan puita, tai kuormatraktorilla, jolla valmis puutavara kuljetetaan työmaalla metsävarastoon. Työskentelyssä tulee huomioida hyvät metsänhoidon tavat ja ympäristötekijät. Käytössä olevia koneita tulee myös huoltaa ja korjata tarvittaessa. 

Puutavara-autonkuljettaja toimittaa metsä- ja energiateollisuuden tarpeisiin puutavaraa metsävarastolta tehtaalle ajoneuvoyhdistelmällä. Kuljettaja pystyy työskentelemään vaihtelevissa ja haastavissa olosuhteissa menestyksekkäästi ja käyttämään puutavara-auton kuormainta. Hän huolehtii myös puutavara-auton pienistä korjauksista ja huolloista.

Sisältö

Opinnoissa suoritetaan metsäalan perustutkinnon(siirryt toiseen palveluun) metsäkoneenkuljetuksen osaamisala. Koulutuksessa erikoistutaan joko puutavaran valmistamiseen, lähikuljetukseen tai autokuljetukseen. 
Metsäalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Se muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista. 
Kuljetustaidon harjoittelemisen lisäksi opinnoissa käsitellään metsänhoidon menetelmiä sekä opetellaan huoltamaan ja korjaamaan koneita. Lisäksi opetellaan käyttämään metsäkoneiden tieto- ja mittalaitetekniikkaa sekä tuntemaan puutavaran mitta- ja laatuvaatimukset. 
Yhteisissä tutkinnon osissa opiskellaan muun muassa viestintää ja vuorovaikutusta, matematiikkaa ja yhteiskunta- ja työelämätaitoja. 
Opintoihin sisältyy mahdollisuus myös C-luokan ajo-oikeuden ja kuljetusalan perustason ammattipätevyyskoulutuksen suorittaminen.

Valintaperusteet

Koulutukseen hakeutujat haastatellaan ja valinta tehdään sen perusteella. 
 
Opiskelijaksi ottamisessa noudatetaan yhdenvertaisia valintaperusteita.

Kustannukset

Opiskelijalle tulee maksettavaksi 

Lisäksi suosittelemme seuraavien kirjojen hankkimista: (voi ostaa oppilaitoksesta) 

Metsurin turvavarusteet voi tarvittaessa lainata oppilaitokselta. 

Hakeutuminen

Koulutukseen haetaan 10.3.2024 mennessä sähköisellä lomakkeella, johon on linkki tämän sivun yläosassa. 
Tarkista hakijan terveyteen ja toimintakykyyn liittyvät vaatimukset metsäalalla: https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/hakijan-terveys-ja-toimintakyky (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Koulutuksen kielitaitovaatimus on A2.2, jos hakijan äidinkieli ei ole suomi. 
Katso tarkemmat tiedot kielitaitovaatimuksista ja kielitaidon osoittamisesta(avautuu uuteen ikkunaan)
Koulutus aloitetaan, mikäli hyväksyttyjä hakijoita on vähintään 12 opiskelijaa.

Yhteyshenkilöt