Siirry sisältöön

Ihmisläheisyys ja vastuullisuus yhdistyvät henkilökohtaisen avustajan työssä

Ammatillisessa koulutustarjonnassa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon alta löytyy kotityöpalvelujen osaamisala, jonka yksi tutkintonimikkeistä on henkilökohtainen avustaja. Tutkinto on laajuudeltaan 150 osaamispistettä ja koulutukseen on mahdollista hakeutua WinNovassa jatkuvan haun kautta. Porilainen Emmi Hautaviita on ensimmäinen WinNovasta valmistunut henkilökohtainen avustaja.

Emmi on jo aiemmin valmistunut WinNovasta merkonomiksi ja työskennellyt ennen viimeisintä koulutustaan muun muassa myyjänä, siivoojana ja palovahtina. Halu auttaa muita ohjasi hänet uudelle alalle.

Joustavat ja käytännönläheiset opinnot

Emmi aloitti ensin työt henkilökohtaisena avustajana. Silloisen työnantajan vinkistä hän lähti katsomaan eri vaihtoehtoja ja löysi tietoa, että WinNovassa on mahdollista suorittaa henkilökohtaisen avustajan koulutus. Seuraavaksi hän olikin jo yhteydessä oppilaitokseen ja sopimassa opintojen aloittamisesta.

Ennen koulutuksen aloittamista Emmi ehti työskennellä neljä kuukautta. Opinnot sovittiin suoritettavaksi verkko-opintoina oppisopimuksella. Emmille tämä oli erittäin toimiva tapa opiskella.

”Opin paremmin tekemällä ja työskentelemällä. Verkossa olevat oppimateriaalit olivat laajoja ja monipuolisia. Jos jonkin asian kanssa tarvitsi apua, niin opettajaan oli helppo ottaa yhteyttä. Siksi oppisopimus ja verkko-opinnot olivat minun juttuni”, Emmi kertoo.

Vaikka verkko-opinnot ovat joustavia tarvittaessa, niin edellytyksenä kuitenkin on, että opiskelijalla on ns. selkärankaa ja halua tehdä hommat valmiiksi. WinNovan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan lehtori Bianca Hintsa kertoo, että verkko-opinnot vaativat paneutumista, tiedonhakua ja suunnitelmallisuutta.

”Koulutuksen verkko-opinnot lähtevät liikkeelle siitä, että opiskelija tekee itselleen aikataulutuksen. Aikataulutus toki elää koulutuksen aikana, mutta siitä ryhdytään ensiksi etenemään. Opintoihin sisältyy monipuolisesti myös videoiden ja kuvien hyödyntämistä, ei pelkästään tekstiä.”

Mukana ihmisen arjessa

Henkilökohtaisen avustajan työssä toimitaan avustettavan tilanteen ja käytäntöjen mukaan. Avustettava on työnantajana keskiössä koko oppisopimuksen ajan sekä toimii samalla nimettynä työpaikkaohjaajana. Bianca
Hintsan mukaan työ edellyttää opiskelijalta jo valmiiksi tiettyjä piirteitä, vaikka taitoja tuleekin vahvistettua opintojen myötä.

”Oikeanlainen asenne, sosiaalisuus ja ihmisläheisyys sekä tilanneäly ovat tärkeitä henkilökohtaisen avustajan piirteitä. Oppisopimusopiskelu vaatii opiskelijalta oma-aloitteisuutta, motivaatiota ja tavoitteellisuutta”, Bianca kuvailee.

Emmi koki oppisopimusjakson ja verkko-opinnot todella antoisina ja paljon opettavina. Pari asiaa mainitakseen hän koki erityisen hyödyllisinä etenkin ruokapalveluihin ja lainsäädäntöön liittyvät opinnot.

Emmi tekee tälläkin hetkellä henkilökohtaisen avustajan töitä. Ammattitutkinnosta opittua osaamista on mahdollista lähteä laajentamaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opinnoilla ammattikorkeakoulussa, mutta vielä Emmi ei ole tulevaisuuden suhteen tehnyt päätöksiä. Tällä hetkellä keskitytään työhön.

Yhteenvetona, mikä olisi henkilökohtaisen avustajan työssä tärkein kantava ajatus?

”Arvosta ihmistä sellaisena kuin hän on”, Emmi summaa.

Teksti ja kuva: WinNova / Jiri Mäntysalo

Opiskelija Emmi Hautaviita ja opettaja Bianca Hintsa seisovat vierekkäin yhteiskuvassa.