Siirry sisältöön

Nuoret yrittäjät menestyivät Uskalla Yrittää -kilpailussa 

Teksti: Mariia Vasara, Uusi Pori, julkaistu 11.3.2020 sivulla 11

WinNovan opiskelijat Eelis Välimaa, Leevi Pihala ja Lenni Pajunen nappasivat finaalipaikan Satakunnan Uskalla Yrittää -semifinaalissa. Uskalla yrittää -kilpailu on Suomen merkittävin nuorille järjestetty yrittäjyyskilpailu. Nuori yrittäjyys ry:n järjestämässä finaalissa nuoret ahkerat yrittäjät kilpailevat Helsingissä huhtikuussa. Välimaan, Pihalan ja Pajusen yritys Anbrosie Ny valmistaa ja myy itsetehtyjä huonetuoksuja, jotka valmistetaan orgaanisista tuotteista. 

– Kun semifinaalissa voittaja julistettiin ja meidät kutsuttiin lavalle, jääkiekkotermeillä puhuttuna apina putosi selästä. Oli hienoa päästä haastamaan itseäni tällaisessa tilaisuudessa. Päivän päätteeksi meidät palkittiin parhaana toisen asteen yrityksenä ja finaalipaikalla Helsinkiin, iloitsee Välimaa, jonka mielestä oli hienoa kuulla, että tuomaristo oli vaikuttuneita heidän konseptistaan ja liikevaihdostaan. 

Välimaan mukaan semifinaalissa 48 yritystä esitteli ja myi omia tuotteitaan. Hänestä oli mukava rupatella ja vaihtaa kuulumisia asiakkaiden kanssa, jotka kävivät heidän pisteellään kokeilemassa ja ostamassa heidän huonetuoksujaan. Lisäksi hän koki antoisana muiden iloisten yrittäjänalkujen kanssa juttelun. Yrittäjät saivat mahdollisuuden pitää lavalla myyntipuheen omasta tuotteesta tai palvelusta. Koska myyntipuheen pituus oli vain noin 60 sekuntia, nuoret miehet päättivät, että Välimaa voisi hoitaa sen yksin. 

Pajunen sanoo, että WinNovassa heille kerrottiin heti opiskelun alkupuolella Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta. 

– Yrityksen perustamiseen saimme ohjausta ja neuvontaa koulumme opettajilta, mikä oli iso apu meille uusille yrittäjille. Aloimme yhdessä Leevin ja Eeliksen kanssa pohtimaan omaa yritysideaamme ja päädyimme valmistamaan itsetehtyjä huonetuoksuja eteerisistä öljyistä, muistelee Pajunen. 

Yrittämisessä Välimaan mukaan parasta on ollut omien taitojen kokeileminen sekä itsensä haastaminen. Välimaa kertoo heidän rakentaneen yhdessä kannattavan yrityksen. Häntä yrittäjyydessä kiehtoo itsensä työllistäminen sekä työ, josta oikeasti nauttii. Hänen suvustaan löytyy myös yrittäjätaustaa, joten veri voi vetää yrittäjyyteen. Pihala nauttii yrittäjyydessä uusien asioiden oppimisesta ja siitä, kun yritys menestyy todella hyvin. Myös hän saattaa jatkaa yrittämistä, sillä se todella kiinnostaa häntä: yrittämisessä saa työskennellä oman mielenkiinnon parissa ja yritysideoihin on vain taivas rajana. Pajunen on nauttinut menestyksekkäistä myyntitapahtumista, jotka ovat innostaneet häntä jatkamaan yrittämistä. Myös Pajunen saattaa jatkaa yrittäjyyttä, ja ainakin hän tulee hyödyntämään yrittäjyydestä opittuja taitoja tulevaisuudessa. 

Aluksi haasteeksi muodostui nuorten miesten mukaan tuotteisiin vaadittavien tarvikkeiden saanti. Osa jouduttiin tilaamaan ulkomailta, joten toimitusajat olivat pitkiä. Tuotteiden saamista vaikeutti Postin lakko. He tekivät kuitenkin paljon selvitystyötä ja löysivät tuotteita lähempää, mikä helpotti suuresti toimintaa. 

Pajunen kertoo, että Anbrosien huonetuoksuja voi ostaa tapahtumista, joissa he ovat mukana sekä tilata sähköpostitse Anbrosie. Ny@gmail.com. 

– Tähän asti olemme myyneet vain myyntitapahtumassa ja muutamina kertoina yritykselle yrityslahjoina. Mutta meillä on tekeillä verkkokauppa, joka aukeaa lähiaikoina, lisää Pihala.

Anbrosie NY lavalla haastateltavana semifinaalissa.