Siirry sisältöön

Taitaja2020-finalisti Teemu Tuominen opiskelujen kautta omalle unelma-alalle

Raumalainen Teemu Tuominen opiskelee sähkö- ja automaatioalaa WinNovan Rauman yksikössä. Sähkö- ja automaatioalan valinta oli Teemulle helppo, sillä häntä on kiinnostanut erilaiset sähkötyöt siitä lähtien, kun hän oli pienenä isänsä mukana töissä. Sähköala on lisäksi yksi Suomen nopeimmin kasvavista toimialoista.

– Tiesin hyvin mitä alalla tehdään ja sitä kautta valinta oli helppo, Teemu toteaa.

Sähkö- ja automaatioalalla opiskellaan kaikkea elektroniikan perusasioista erilaisiin uudisrakentamisen sähköasennuksiin ja teollisuuden kunnossapitotöihin. Sähköasentajan työt koostuvatkin monipuolisista töistä monissa eri työympäristöissä.

Teemun mukaan sähkö- ja automaatioala sopii kaikille, jotka ovat huolellisia ja tarkkoja sekä tykkäävät käsillä tekemisestä ja pienestä näpräämisestä.

Taitaja2020-taipaleelta uusia kokemuksia

Opiskelun aikana Teemu Tuominen päätti haastaa itsensä ja osallistua mukaan Taitaja2020-kilpailuun. Teemu muistelee opettajansa ehdottaneen jo aikaisin edellisenä syksynä, että hän voisi lähteä mukaan kilpailuihin. Teemu ajatteli, että se olisi hyvä mahdollisuus sekä saada lisäkokemusta töistä että samalla oppia uutta alasta.

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret kilpailevat oman alansa Suomen mestaruuksista. Kilpailu koostuu Taitaja-semifinaaleista, joista parhaimmat saavuttavat paikat Taitaja-finaaliin.

Kokonaisuutena Taitaja2020-semifinaalipäivästä Teemulle jäi pelkästään hyviä muistoja. Päivän kruunasi upeasti saavutettu Taitaja-finaalipaikka. Sittemmin finaalipäivä ei kuitenkaan toteutunut koronapandemian vuoksi. Teemu suosittelee vahvasti kilpailua myös muille opiskelijoille. Ensi vuonna kilpailtaneen finaaliin asti.

– Vaikka kisoissa ei pärjäisikään, niin sieltä saa paljon kokemusta ja hyviä muistoja, Teemu kannustaa tulevia opiskelijoita.

Kilpailuprojektin aikana Teemu kertoo oppineensa, että kun jaksaa hoitaa asiat hyvin loppuun saakka, niin lopputulos on hyvä.

Tulevaisuuden näkymät positiiviset

Sähkö- ja automaatioalalla tarvitaan sähkön tuottamisen, jakelun, siirron, sähköistyksen, asennusten sekä automaation ja kunnossapidon erilaisia ammattilaisia. Alan työtehtävät ovat hyvin monipuolisia, vaativia ja jatkuvasti kehittyviä.

Maastopyöräilyä harrastava Teemu Tuominen sai itselleen työpaikan jo opiskeluiden aikana työssäoppimispaikastaan. Jatko-opiskeluajatuksia hänellä ei tällä hetkellä ole, mutta sekin on aikanaan mahdollista. Teemu toteaa yksiselitteisesti sähkö- ja automaatioalan olevan juuri hänen alansa.

Sähkö- ja automaatioalan voimakas kasvu ja kehitys takaa työtä tulevaisuudessakin alan osaajille. Töitä riittää, kun on uudisrakentamista ja vanhaa uusitaan paljon. Siitä on hyvä ponnistaa keskelle työelämää.

Teemu Tuominen poseeraa polkupyöränsä päällä.

Teemun opiskelua tasapainottavat monipuoliset harrastukset: kuntosali, juoksu ja pyöräily sekä palokuntatoiminta. Erityisesti maastopyöräily on Teemun sydäntä lähellä.