Siirry sisältöön

Koulutusstartin kautta merkonomiksi

Kolmas kerta toden sanoo: Koulutusstartin kautta vihdoin merkonomiksi

Piirroskuva: Cata J.

Ville (nimi muutettu) on 25-vuotias sinkku, jonka elämään mahtuu jo monia,
pitkiäkin työttömyysjaksoja. Töitäkin on ollut, enimmäkseen kaupan alalla,
mutta niistä pätkistä ei vielä yksikään ole ollut kovin pitkä. Ville tietää, että koulutuksen ja tutkinnon puuttumisella voi olla ainakin osasyynsä tähän.
Peruskoulun jälkeen opiskelu ei maistunut: ”Aloitin merkonomiopinnot, mutta keskeytin. Olin tuolloin liian nuori tekemään yhtään mitään.”

Koska pidempiaikaista duuniakaan ei löytynyt, aloitti Ville samat opinnot myöhemmin uudelleen – ja keskeytti jälleen. Nyt oli syynä lähinnä se, ettei opintotuki tuntunut riittävän mihinkään. Oli pakko hakea mieluummin töitä, että pärjäisi paremmin.

Kuntouttavassa työtoiminnassa Ville pääsi hyödyntämään yhteen rakkaaseen harrastukseensa, kokkailuun liittyviä taitoja, mutta sekään ei tuonut paljon kaivattua parannusta taloudelliseen tilanteeseen. Aika kului kyllä melko hyvin muiden harrastusten; salilla käymisen, skeittailun ja tietokonepelien parissa, mutta rahapussia eivät nekään lihottaneet. Jotain oli pakko keksiä!

TE-toimiston työvoimaneuvojalla taisi olla kristallipallo käytössään, sillä hän soitti Villelle ja tarjosi mahdollisuutta suorittaa kesken jääneet merkonomiopinnot loppuun Koulutusstartin kautta. Ville kiinnostui heti työelämäpainotteisista opinnoista, jossa suurin osa opinnoista suoritetaan työelämässä ja loput etätehtävinä kotoa käsin. ”Siis niin mun juttu tuo etä. Kyllä mä olen sosiaalinen ihminen, mutta näin saa edetä opinnoissa ihan omaa tahtia eli mun tapauksessani nopeasti. Menee reilu puoli vuotta aloittamisesta, ja sitten mä olen jo merkonomi – vihdoin! Osan aiemmista suorituksista sain hyväksilukuina, joten nekään eivät menneet hukkaan, mutta tutkinto on uudistunut tässä matkalla aika lailla, ja paljon piti suorittaa uudelleenkin. Mutta tämä systeemi, tämän muotoinen Koulutusstartti, rytmittää koko elämää paremmin ja jeesaa aidosti eteenpäin! ”

Mitä Ville nyt toivoo tulevaisuudelta? ”En tiedä vieläkään, mitä ”isona” haluan tehdä. Sen kuitenkin tiedän, että töihin haluan. Mieluiten tietysti suoraan samaan paikkaan töihin tästä harjoittelusta, se olisi unelmahomma, koska olen nyt isossa ketjussa oppimassa. Jossain vaiheessa voisi miettiä myös muuttoa isompaan kaupunkiinkin. Mutta katsotaan sitä sitten joskus. Nyt olen ollut niin pitkään työttömänä, että duuniin olisi tosi kiva ja tärkeää päästä! Opiskellakin voin vielä myöhemmin, vaikka oppisopimuksella, mutta sen aika ei ole nyt.”


Mikä ja kenelle Koulutusstartti on?

Koulutusstartti on uusi pilottikokeilu WinNovassa, jonka kautta yksittäinen opiskelija voi hakea eri koulutusaloille työvoimakoulutuksen opiskelijaksi. Hakeutuessaan Koulutusstartin kautta TE-toimisto päättää, saako opiskelija työvoimakoulutusopiskelija-statuksen, jolloin opiskelija saa työttömyysetuutensa lisäksi 9 €:n kulukorvauksen/päivä.

Koulutusstartin kautta voi hakea suoraan tiettyyn koulutukseen tai tulla ensin tutustumaan alaan. Alatutustuminen voi olla maksimissaan 3 viikkoa, jonka aikana opiskelija päättää, hakeutuuko alalle
opiskelemaan vai ei.

Koulutusstartti mahdollistaa täysin yksilöllisen ja joustavan aloituksen. Hakeutuminen non-stopina TE-palveluiden kautta.


Tämä on erään nuoren miehen todellinen tarina, jossa yksi unelma toteutuu. Voisiko Koulutusstartti olla myös sinun polkusi tästä eteenpäin?