Siirry sisältöön

Shaymaa tekee unelmistaan totta

Shaymaa Hasnawi WinNovan Tiedepuiston aulassa.
AMKE ry:n maahanmuuttajastipendillä palkittu Shaymaa kukitettuna.

Shaymaa Hasnawi on 33-vuotias irakilainen nainen, joka muutti perheensä kanssa Suomeen viitisen vuotta sitten. Shaymaa, hänen miehensä sekä nyt 14-, 10- ja 7-vuotiaat lapset saapuivat rajan yli Ruotsista Tornioon, ja sieltä Porin Reposaareen, jossa toimi tuolloin Junnilan vastaanottokeskus.

Shaymaa alkoi opiskella suomen kieltä itsenäisesti heti vastaanottokeskuksessa opiskellen päivittäin noin 10 sanaa, ja kielen oppiminen tapahtui nopeasti. Oleskeluluvan saatuaan hän joutui kuitenkin odottamaan vielä lähes vuoden, ennen kuin pääsi kotoutumiskoulutukseen nopealle polulle. Koulutuksen päätyttyä hän suoritti yleisen kielitutkinnon ja haki sen jälkeen WinNovaan omakielisen ohjaajan koulutukseen. Shaymaa on kertonut, että koulutus oli hänen mielestään mielenkiintoinen ja sitä voi hyödyntää monessa paikassa ja monien ihmisten kanssa. Suomeen on saapunut niin paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä edes perusasioita Suomesta. Hän sai itsekin koulutukselta paljon, koska oppi lisää yhteiskunnasta ja kulttuurista. Koulutus toimi myös sysäyksenä oikealle alalle hakeutumiselle.

Polku vei omakieliseksi opintoavustajaksi WinNovaan

Ammatillisen alan valinta ei ole ollut aivan yksinkertaista. Shaymaa yritti heti kotoutumiskoulutuksen jälkeen hakea sosionomiksi ammattikorkeakouluun, muttei saanut riittävästi pisteitä ennakkotehtävistä. Tampereella olisi ollut mahdollista opiskella, mutta se ei sopinut elämäntilanteeseen. Siispä hänen suuntansa oli Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto WinNovassa Porissa, josta hän valmistui kesällä 2020 ja työllistyi WinNovaan koulutustaan vastaaviin tehtäviin omakieliseksi opintoavustajaksi.

Yhtenä tai kahtena iltana viikossa toteutettu tutkintokoulutus ja itsenäiset tehtävät vaativat paljon paneutumista ja unettomia öitä kolmen lapsen äidiltä: tasapainon hakemista perheen ja ammatillisten tavoitteiden kesken. Tietoa tuli yhtäkkiä ja niin paljon kerralla, että sitä tuntui olevan vaikea omaksua. Lukio-opinnot kotimaassa eivät olleet valmistaneet aivan tähän. Shaymaa oli kuitenkin määrätietoinen tavoitteissaan ja sitoutunut ammattiosaamisen hankintaan jo koulutukseen tullessaan. Lisäksi hänen rakentava tapansa käsitellä kulttuurisia kysymyksiä rikastutti koko opiskelijaryhmää. Shaymaa antoi ajatuksia mm. erilaisuuden kohtaamiseen sekä ammattimaiseen ja suvaitsevaiseen toimintaan kulttuurisen moninaisuuden kentässä.

Kahden eri maan arvot pystyy halutessaan yhdistämään

Shaymaa on suomalaistunutkin näiden viiden vuoden aikana: lohikeitto maistuu ja suomalainen luonto on niin hänen kuin koko perheenkin sydäntä lähellä. Myös porilaistunut, sillä lempijälkiruoakseen Shaymaa mainitsee masaliisan. Moni Porin ulkopuolella asuva syntyperäinen suomalainenkaan ei tiedä, että masaliisa on sama kuin mokkapala.

Kotimaassaan Shaymaan unelma oli, että hän pääsisi eteenpäin ja saisi koulutusta. Hän on todennut, että suomalaiset helposti ajattelevat, että asiat hoituvat nopeasti ja vain sormia napsauttamalla. Mutta näinhän se ei useinkaan ole. Shaymaakin on tehnyt ja tekee kovasti töitä, jotta ”osaisi, pääsisi ja saisi, että elämästä tulisi
parempi”. Hän on omalla esimerkillään osoittanut, miten perheen, kahden maan arvot, oman ammatillisen etenemisen ja suvaitsevan toimintatavan voi määrätietoisella työllä yhdistää.

”Kun haluaa oppia, niin oppii.” Tämä Shaymaan johtoajatus meidän kaikkien olisi hyvä pitää mielessä. 


Shaymaa Hasnawi on yksi seitsemästä AMKE ry:n hallituksen vuoden 2020 maahanmuuttajastipendillä
palkitusta henkilöstä. Muiden stipendein palkittujen tiedot löytyvät sivuilta www.amke.fi.

Teksti on koottu pääosin WinNovasta lähetetyn stipendihakemuksen perusteluista / Niina Engblom ja Elina
Harju-Vahekoski. Kuvat: WinNova / Miia Reiman