Siirry sisältöön

Nopsa-opinnoilla jatkokoulutukseen

Kuvituskuva koulutarvikkeet. Kuvaaja Jenni Aaltonen.Eveliina Asuinmaa opiskelee liiketoimintaa Raumalla. NOPSA-opinnot hänellä päättyivät joulukuussa. NOPSA-opinnoissa ammatillisen 2. asteen opiskelija suorittaa opintojensa aikana Satakunnan ammattikorkeakoulun avoimen AMKin opintoja 14–18 op ja saa sitten ”pääsylipun” SAMKiin tutkinto-opiskelijaksi samaan tai vastaavaan koulutusohjelmaan. Tämän lisäksi NOPSA-opinnoissa hankittu osaaminen tunnustetaan myös WinNovan perustutkinto-opintoihin. Eveliinan suunnitelmana on aina ollut jatkaa opintoja WinNovan jälkeen. Kun ensimmäisenä opiskeluvuotena WinNovassa kerrottiin NOPSA-opinnoista, hän päätti ottaa haasteen vastaan.

“Opinnot sujuivat aika lailla oletuksen mukaisesti. Ensimmäisen vuoden opinnot, englanti ja ammatillinen viestintä, olivat minulle helppoja. Toisen vuoden opinnot, ruotsi, matematiikka, sekä yrittäjyyden perusteet olivat hieman hankalampia, mutta niistäkin selvisin kunnialla. Nopsassa hyödyllisintä minulle on ollut perusteiden kertaaminen eri aineissa.”

“Suosittelen NOPSA-opintoja muillekin, vaikka ei välttämättä edes haluaisi SAMK:iin opiskelemaan. Opinnot on hyvä mahdollisuus päästä kertaamaan ja myös oppimaan uusia asioita. Tietenkin myös SAMK:iin aikoville tilaisuus on todella hyvä. Itse aion hyödyntää suoran jatko-opintopaikan.”

NOPSA-opinnot saivat Eveliinan suunnittelemaan tulevaisuutta myös uudelta kantilta.
“Tulevaisuudenhaaveeni ovat vielä vähän sekaisin, mutta NOPSA-opintojen yrittäjyyden perusteet saivat minut ajattelemaan enemmän mahdollisuuksia oman yrityksen perustamisessa.”

Samin ja Marjon NOPSA-opinnot ovat vasta alkamassa, mutta he odottavat innolla tulevaa. Tärkein syy opinnoille on suora pääsy jatko-opintoihin SAMK:iin. Molemmat aikovat myös käyttää ”pääsylippunsa” ja he suosittelevatkin NOPSA-opintoja kaikille, joiden suunnitelmiin kuuluu jatko-opinnot.


NOPSA-opinnot toteutetaan SAMKin Porin ja Rauman kampuksilla. Opetus tarjotaan pääosin lähiopetuksena siten, että yksi opintopiste sisältää kontaktiopetusta 10 tuntia/opintopiste ja 17 tuntia itsenäistä opiskelua/opintopiste.

NOPSA-opintojen kesto ensimmäisessä aloituksessa on puolitoista vuotta. WinNovassa NOPSA-opintoja voi suorittaa liiketalouden, tekniikan ja matkailun aloilla. Sosiaali- ja terveysalalla NOPSA-opintoja voi suorittaa vanhustyössä ja hoitotyössä. Opetus alkaa lähtökohtaisesti tammikuussa ja päättyy seuraavan vuoden keväällä. Tutkinto-opintoihin pääsee hakemaan toukokuun erillishaussa ja opinnot alkavat sitä hakua seuraavana syksynä. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa NOPSA-opinnot voidaan suorittaa mahdollisesti myös yhdessä vuodessa.

Lisätietoja Nopsa-opinnoista
Riitta Koivunen
riitta.koivunen(at)winnova.fi
044 455 7990

Teksti Eveliina Asuinmaa ja Nelly Laaksonen
Kuva Jenni Aaltonen