Siirry sisältöön

Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus WinNovalle

Suomen Punainen Risti jakaa rasisminvastaisella viikolla tunnustuksia yhteisöille, yrityksille tai yksittäisille henkilöille, jotka toiminnallaan edistävät inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta.

Punaisen Ristin Satakunnan piiri myönsi viime vuonna Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen WinNovalle, joka järjestää toisen asteen ammatillista perus-, lisä- ja täydennyskoulutusta, oppisopimuskoulutusta sekä muuta ammatillista koulutusta. 

Vuosi sitten tunnustuksen jakaminen sai jäädä, kun rasisminvastaisen kampanjaviikon alkaessa Suomi siirtyi poikkeusoloihin. Tänäkään vuonna ei tunnustusta voida jakaa fyysisesti, mutta WinNovan pitkäjänteinen työ yhdenvertaisuuden edistämisessä ansaitsee maininnan. 

WinNova on edistänyt maahan muuttaneiden koulutusta ja työelämään pääsyä kehittämällä innovatiivisia toimintamalleja opiskelijoiden tueksi. Erityistä kiitosta saa omakielisten ohjaajien kouluttaminen ja työllistäminen ammatillisessa koulutuksessa oleville maahanmuuttajaopiskelijoille. Omakieliset ohjaajat tukevat opiskelijoita heidän omalla äidinkielellään. 

Opinnoissa tukemisen lisäksi WinNovassa toimivat omakieliset ohjaajat edistävät kotoutumista Suomeen ja Satakuntaan kouluttamalla uusia kotoutujia suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista. Ohjaajat, jotka ovat itse käyneet läpi kotoutumisprosessin ja saaneet tarvittavan koulutuksen, voivat toimia kotoutumisen parhaina asiantuntijoina.

Viime vuosi ravisteli oppilaitoksia ja vaati mukautumaan muuttuneisiin olosuhteisiin. Suomen kieltä opetteleville siirtyminen etäopetukseen merkitsi erityisiä haasteita ja tiedonsaanti Suomen koronatilanteesta, viranomaisohjeiden ja paikallisten toimintaohjeiden saavutettavuus edellyttivät erityistä panostusta. 

Tilanteeseen sopeutumisessa WinNova vahvisti olevansa edelläkävijätunnustuksen arvoinen. Etäopetukseen siirryttäessä oppilaitoksessa lisättiin henkilökohtaista ohjausta etäopetusvälineiden käyttöön, minkä ansiosta moni vieraskielinen opiskelija pystyi jatkamaan opintojaan ja pysymään mukana ryhmässä. Myös omakieliseen tiedotukseen panostettiin siten, että erikieliset ohjaajat käänsivät viranomaisohjeita ja niiden paikallisiin tarpeisiin vastaavia sovelluksia eri kielille. Tiedon saanti ja paikallisten toimintaohjeiden sisäistäminen edistivät yhdenvertaista osallisuutta tilanteessa, jossa koronatartunnan riski oli monella Suomessa asuvalla vieraskielisellä keskimääräistä korkeampi. 

Rasismin vastainen viikko SPR(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Rasismin vastaiset ohjeet(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

(SPR Ennakkoluuloton edelläkävijä -tiedote 15.3.2021)

WinNovan maahanmuuttajien uraohjauspalvelu 
Niina Engblom
Maahanmuuttajien uraohjauksen koordinaattori
044 455 8297
niina.engblom@winnova.fi