Siirry sisältöön

Juho Palomäelle kultaa Taitaja2021-kilpailusta!

Luvialta kotoisin oleva 18-vuotias Juho Palomäki opiskelee metsäalan perustutkintoa WinNovan Ulvilan toimipisteessä. Hän mietti opintoja maarakennuksen ja metsäalan välillä ja päätyi metsäalaan, eikä ole katunut päätöstään. Hänen perheellänsä on pieni maatila ja Juho kertookin ajaneensa traktoria pienestä pitäen. Juho valmistuu keväällä 2021.

“Olen aina tykännyt olla tekemisissä erilaisten koneiden kanssa ja parasta tässä ammatissa on se, että näkee oman kädenjälkensä heti”, Juho toteaa. “Ammatti vaatii remonttitaitoa ja tietynlaista silmää, että pystyy ajamaan koneita. Tämän lisäksi käsien ja silmien täytyy pelata yhteen”, Juho kertoo.

Taitajista paljon kokemusta

Juho on osallistunut ensimmäistä kertaa Taitaja-kisoihin jo vuonna 2019, ensimmäisenä opiskeluvuonnaan. Tällöin hän pääsi finaaliin ja sijoittui hienosti toiseksi. Juho osallistui kisoihin myös viime vuonna ja selvitti tiensä finaaliin asti, mutta finaali jouduttiin perumaan vallitsevan koronapandemian takia. Vuoden 2021 semifinaaleissa Juho sijoittui ensimmäiseksi ja lunasti ansaitusti finaalipaikan. “Minulla on konepuoli ihan hyvin hallussa, mutta teoriaa pitää vielä vähän vielä kerrata”, Juho tuumasi ennen finaalia.

Teoriaakin saatiin ilmeisesti kerrattua, sillä Juho voitti suomenmestaruuden metsäkoneen käytön lajissa Taitaja2021-tapahtumassa Oulussa! Oulussa pidetty finaali oli kolmepäiväinen ja lajin kilpailutehtävät pohjautuivat metsäalan perustutkinnon ammatillisten opintojen kiitettävän tason vaatimuksiin. Työtehtävissä arvioitiin teorian ja käytännön työtaitojen hallintaa.

Juho suosittelee Taitajia, sillä siinä pääsee mittaamaan omaa osaamista verrattuna muihin. Tämän lisäksi hän kertoo Taitajissa olevan hyvät palkinnot.

Lähitulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät

Tammikuussa 2022 Juho suuntaa armeijaan. Siihen asti hän aikoo tehdä töitä.

Juho kiipeää metsäkoneen hyttiin.

Teksti: WinNova / Eveliina Ruohonen ja Salla Pere
Kuva: Seppo Kolehmainen, Skills Finland


Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, joka on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle.