Siirry sisältöön

Taitaja2021-finalisti Juuso Jalava nauttii metsässä työskentelystä

Juuso Jalava on 17-vuotias tuleva metsäkoneenkuljettaja. Köyliöstä kotoisin oleva Juuso opiskelee WinNovan Ulvilan toimipisteessä Metsäalan perustutkintoa toista vuotta. Tavoitteena hänellä on valmistua kevääseen 2022 mennessä. 

Juuso kertoo päätyneensä alalle hieman yllättäen. Hän sai selville, että kyseinen tutkinto on ylipäänsä olemassa ja tähän mennessä ala on tuntunut omalta. Työ on hyvin käytännönläheistä.

“Alassa on parasta se, että saa olla keskellä ei yhtään mitään. Kukaan ei ole katsomassa mitä teen, mutta samaan aikaan minun täytyy kuitenkin tietää, mitä teen. Mieluummin olen metsän keskellä tekemässä hommia kuin tekemässä toimistotyötä”, Juuso kuvailee.

Vapaa-ajallaan Juuso tykkää pelata frisbeegolfia. Hänen mielestään paras frisbeegolf -paikka löytyy Kokemäen Pitkäjärveltä.

”Taitaja-kisoissa ei ole mitään hävittävää”

Ensimmäistä kertaa Taitajissa mukana oleva Juuso kertoo yllättyneensä finaalipaikasta. Juuso odottaa finaalia hyvillä mielin ja kertoo lähtevänsä finaaliin katsomaan, miten itse pärjää muihin verrattuna. Ensi vuonna hän saattaa lähteä tavoitteellisemmin mukaan. Juuso on harjoitellut yhdessä ohjaajansa kanssa ja tehnyt tehtäviä koululla finaalia varten.

“Suosittelen Taitajia muille, sillä siinä ei ole mitään hävittävää ja lähtisin itsekin uudelleen mukaan, sillä se on todella hieno kokemus”, Juuso myöntää.

Työelämään työssä tapahtuvan oppimisen kautta?

Juuson tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu työelämään siirtyminen, ja hänellä on jo nyt muutama mahdollinen työpaikka, joihin hän on saanut kontaktit työssä tapahtuvien oppimisjaksojen kautta.

“Ala vaatii hyvää asennetta”, Juuso toteaa.

Juuso huoltaa metsäkonetta.

Teksti: WinNova / Eveliina Ruohonen ja Salla Pere
Kuva: Seppo Kolehmainen, Skills Finland