Siirry sisältöön

Taitaja2021-finalistipari Helmi ja Liina nauttivat ruoanlaitosta

17-vuotias Helmi Lehto ja 20-vuotias Liina Saarva kisaavat Taitaja2021-kisoissa kokkien parikilpailussa. Molemmat ovat kotoisin Raumalta ja opiskelevat ravintola- ja catering-alaa WinNovan Rauman toimipisteessä.

Helmi ja Liina tekevät yhteistyössä ateriaa.
Ruoanlaitto on tarkkaa hommaa.

“Päädyin alalle, koska ruoanlaitto kiinnosti paljon ja halusin oppia laittamaan ruokaa”, Helmi kertoo. “Yläasteella mietin pitkään ravintola- ja catering-alaa, mutta päädyin kuitenkin lukioon. Lukion aikana tajusin ravintola- ja catering-alan kuitenkin olevan oma juttuni, ja lukion jälkeen aloitinkin nämä opinnot”, Liina jatkaa.

Helmin mielestä kokin ammatissa parasta on työn mielenkiintoisuus ja se, että saa loihdittua kivoja annoksia asiakkaille kiireestä huolimatta. Liinan mielestä parasta on itse ruoanlaitto ja uuden oppiminen sekä se, että jokainen päivä on erilainen. Myös asiakkaiden ilahduttaminen hyvillä ruoka-annoksilla kuuluu Liinan suosikkeihin. Molemmat valmistuvat keväällä 2022.

Kokin ammatti vaatii Helmin mielestä nopeutta, ripeyttä sekä tasalaatuista työtä. Liina komppaa, mutta lisää, että kokki tarvitsee myös luovuutta ja inspiraatiota sekä kykyä luoda annoksia tyhjästä.

Helmin vapaa-aika kuluu partiossa, jossa hän toimii johtajana. Lisäksi erilaisten käsitöiden tekeminen kuuluu Helmin mielipuuhiin. Liina puolestaan harrastaa akrobatiaa ja vapaa-aika kuluu niin harrastuksen, ulkoilun, muun oheisliikunnan kuin kavereidenkin parissa.

Taitajiin on kiva osallistua parina

Helmi ja Liina tuulettavat finaalipaikan johdosta.
Finaalipaikka saavutettu.

Molemmat osallistuvat ensimmäistä kertaa Taitajiin tänä vuonna. Opettaja pyysi molempia mukaan ja Helmistä Taitaja-kisa vaikutti kiinnostavalta mahdollisuudelta. Liinalla tämä vuosi on viimeinen mahdollinen vuosi osallistua, sillä ensi vuonna Liina on Taitaja-sääntöjen mukaan liian vanha.

Molemmat yllättyivät menestyksestä Taitaja2021-semifinaaleissa ja saavutetusta finaalipaikasta. Liina kertoo kuitenkin olleensa tyytyväinen lopputulokseen ja järjestelyihin.

“Etänä järjestetyt semifinaalit eivät tuntuneet niin kisatilanteelta, eikä semifinaali sen puitteissa myöskään jännittänyt niin paljon”, Liina toteaa.

Molemmat odottavat Taitaja-finaalia innolla, ja pari onkin valmistautunut kisoihin yhdessä ohjaajansa kanssa. He ovat yhdessä suunnitelleet ja katsoneet eri ruokia, joita voisivat mahdollisesti tehdä finaalissa. Molemmat ovat innoissaan siitä, että he pääsevät kilpailemaan parina eikä yksilöinä.

“Kun kilpailee parin kanssa, ei tarvitse jännittää niin paljon”, Helmi kertoo.

Sekä Helmi että Liina kokevat, että heidän vahvuutenaan on rauhallisuus ja kärsivällisyys. “Vahvuutenamme on myös se, että tulemme hyvin toimeen keskenämme ja se, että yhteistyö on saumatonta, on todella tärkeää tällaisessa parikilpailussa”, Liina kertoo.

Molemmat suosittelevat Taitajia myös muille, sillä se on hieno kokemus, eikä siinä menetä mitään. Tämän lisäksi Taitajissa pääsee kehittämään itseään.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Helmi haluaa valmistumisen jälkeen mennä töihin ravintolaan ainakin muutamaksi vuodeksi, jonka jälkeen saattaa harkita jatko-opintoja. Liina puolestaan haluaa lähteä laivalle kokiksi ja myös asiakaspalvelu kiinnostaa.

Teksti: WinNova / Eveliina Ruohonen ja Salla Pere