Siirry sisältöön

Erasmus+ -liikkuvuusjakso Unkarissa 3. – 8.10. 2021

Suihkulähde aukiolla. Takana kaupungin taloja ja iso nosturi.

Eger ja Andrassyn 100-vuotisjuhla

Kutsu osallistua pitkäaikaisen yhteistyöoppilaitoksemme Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Koll 100-vuotisjuhlaan ja pyyntö pitää juhlassa pieni puhe yhteistyöstämme innosti järjestämään Erasmus+ -matkan Unkariin. Oppilaitos sijaitsee Egerissä, Porin ystävyyskaupungissa. 

Andrassyn 100-vuotisjuhla järjestettiin Park Hotel Egerissä. Kuvassa ovat kanssani opettaja Norbert Schmidt ja rehtori Eva Rozman

Oppilaitoksen juhlapäivä alkoi jo aamulla 4.10.2021  messulla kirkossa jo kuorolaululla. Pääjuhlaan Park Hotel Egerissä osallistui noin 300 vierasta. Juhla oli arvokas ja se myös striimattiin ja tallennettiin. Tallenne löytyy täältä(siirryt toiseen palveluun). Minun puheeni ja Norbertin tulkkaus on kohdassa 46 min.

Juhlasta uutisoitiin laajasti paikallisissa tiedotusvälineissä. Tässä(siirryt toiseen palveluun) paikallisen lehden kuvia juhlasta (klikkaamalla jutun alinta kuvaa, pääset kuvagalleriaan, josta löytyy enemmän kuvia) sekä St. Istvan TV:n(siirryt toiseen palveluun) uutinen.

Egerissä osallistuin oppitunneille, keskustelimme oppilaitostemme yhteisistä hankkeista, vierailimme Saliris Resort Spa:ssa Egerszalokin kylässä sekä Stühmerin suklaatehtaalla, myymälässä ja kahvilassa.

Budapest ja Iszkaszentgyörgy 

Budapestissa sain vierailla  Ari Kupsuksen taide- ja antiikkigalleriassa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).  Galleria ja Ari Kupsuksen koti sijaitsevat Budapestin historiallisessa palatsikaupunginosassa. Galleriassa oli runsaasti antiikkihuonekaluja ja taidetta. Upeissa tiloissa on järjestetty salonkikonsertteja. Galleria sijaitsee  BRÓDY SÁNDOR – kadulla Budapestissä.

Näkymä taide- ja antiikkigalleriasta.
Ari Kupsus taide- ja antiikkigalleriassaan.

FinnAgora(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on Suomen kulttuurin, tieteen ja talouden edistäjä Unkarissa ja sen lähialueilla. “Kohtaamisia” keramiikkanäyttely avattiin samana päivänä kuin olin tutustumassa Ari Kupsuksen taide- ja antiikkigalleriaan. Näyttely on FinnAgoran ja Helsingin Liszt-instituutin yhteistyöprojekti.  Arin mukana pääsin osallistumaan näyttelyn avajaisiin Kiscelli Museo(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)ssa. 

Keramiikkataiteen näyttelyssä oli esillä kahden suomalaisen ja kahden unkarilaisen taiteilijan töitä.
FinnAgoran johtaja Eero Yrjö-Koskinen ja Suomen suurlähettiläs Markku Virri upeassa Kiscelli -museossa. Vierailuista ja yhteistyöstä keskusteltiin.

Erasmus+ -jaksoni viimeisenä päivänä pääsin tutustumaan Ari Kupsuksen vuokraamaan Amadé-Bajzáth-Pappenheimin linnaan. Linna on barokkilinna, joka sijaitsee Iszkaszentgyörgyn kylässä noin kahdeksankymmentä kilometriä Budapestistä lounaaseen, Baltonin suuntaanIszkaszentgyörgyn kylästä noin kahdentoista kilometrin päässä sijaitsee Unkarin entinen pääkaupunki Székesfehérvár, josta on hyvät yhteydet Budapestiin sekä junalla että bussilla. 

Ennen Ari Kupsuksen linnan vuokraamista linna oli ollut tyhjillään kymmeniä vuosia. Kunnostustöitä on tehty paljon niin linnan sisällä kuin puutarhassakin. Linnassa on Ari Kupsuksen Iszkaszentgyörgyn koti. Taide ja antiikkigalleria toimii kesäaikana linnan tiloissa. Linnassa järjestetään eri kansallisuuksia edustaville taiteilijoille leirejä ja erilaisia tapahtumia ja juhlia. Linnassa järjestetään kiinnostuneille opastettuja kierroksia.

Näkymä linnan ovelta 4,5 hehtaarin kokoiseen puutarhaan.
Ari Kupsus linnan Suomen suurlähetystön muistohuoneessa. Suurlähetystö toimi jonkin aikaa linnassa toisen maailmansodan aikana.
Biedermeier-salonki
Linnan portaikko
Tällä tuolilla on prinsessa Dianakin istunut

Unkarin television 13.10. julkaisema video Amadé-Bajzáth-Pappenheimin linnasta löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun). Videossa linna on hyvin kuvattuna sekä sisältä että ulkoa. Upea!

WinNovan aikuisopiskelijan vuonna 2019 kirjoittama artikkeli linnasta(siirryt toiseen palveluun) Iltalehdessä.

Fiastyuk Udvarhaz ravintola Csorin kylässä

Ravintola sijaitsee noin 4 km:n päässä linnasta.

Ravintolan annokset ovat todellisia taideteoksia lähiruuasta, oman puutarhan tuotteita käytetään paljon

Fiastyuk Udvarhaz ravintolasta
Upea väritys taivaalla. Ravintolan puutarha-alueella on tilaa järjestää isojakin juhlia.

Erasmus+ -liikkuvuusjakso oli hyvin onnistunut. Yhteistyötä liittyen opiskelijoiden harjoittelujaksoihin Unkariin ja Unkarista jatketaan. Suosittelen lämpimästi Unkaria ja yhteistyökumppaneitamme vaihtojaksojen yhteistyökumppaneiksi. WinNovassa on jo käynnistetty suunnittelu tulevien harjoittelujaksojen toteuttamiseksi.

Kiitos WinNova, Erasmus+ ja kaikki jaksoni aikana ohjelmani onnistumiseen vaikuttaneet isännät!

Leena Seppänen