Siirry sisältöön

Kilpacheerleadingia ja opiskelua – Vilman opiskelijatarina

Raumalainen Vilma Tiala opiskelee kolmatta vuottaan WinNovassa hius- ja kauneudenhoitolaa. Ala alkoi kiinnostaa jo varhaisessa vaiheessa, kun Vilma loihti nuorena tyttönä lapsuudessa Barbielle kampauksia. Tädin kampaaja-ammatti loi myös positiivisen mielikuvan tulevaisuuden alasta nuorelle naiselle. 

Erityisesti alan opinnoissa on mieluisimpana ollut muun muassa hiusten värjäykset sekä kampausten tekeminen. Opiskelua on ollut melko paljon etänä, mutta esimerkiksi työssäoppimispaikoissa on päässyt mukavasti tutustumaan myös käytännön töihin. Toki pandemia-aikana on ollut haasteitakin löytää harjoittelupaikkaa.

WinNovassa opiskellessa on hienoa, että ammatin voi saada jopa alle kolmessa vuodessa, ja työssäoppimisjaksoilla pääsee näkemään aitoa liiketyöskentelyä. Teamsin avulla on ollut hyvä käydä keskustelua koulutöistä, mutta miksei sitä voisi käyttää ihan yleisenä opiskeluihin liittyvänä viestimisvälineenä myös luentojen välillä, hän vinkkaa.

Lajina kilpacheerleading

Vapaa-ajallaan Vilma harrastaa kilpacheerleadingia Rauman Cheerleading -seurassa, level 2 aikuiset -sarjassa. Nyt kuutisen vuottaa lajissa mukana olleena, takana on muun muassa aluemestaruuskisoja, pohjoismaisia aluemestaruuskisoja ja paljon muuta tapahtumaa. Joukkuelajina cheerleading vaatii hyvää motivaatiota, tiimihenkeä ja muiden huomioon ottamista. Joukkueessa on noin 16-18 cheerleaderia, joskus on isompiakin joukkueita, kuten SM-tason joukkueissa. Vilman seuran joukkue onkin pärjännyt hyvin: useita voittoja, ja 2019 tuli PM-aluemestaruuskisoissa hopeaa.
Treeneihin uppoaa viikossa helposti kolme iltaa, sekä harjoitteluihin kuuluu myös useamman päivän kestävät treenileirit. Vilma kokee, että opiskelun ja harrastuksen saa hyvin lomiteltua: treenit ovat iltaisin, eivätkä näin häiritse opiskelua. Vilma kuitenkin myöntää, että erityisen rankkojen treenien jälkeen joskus aikaisin aamulla kouluun lähtö voi olla hieman haasteellista. Ystäviä Vilma tapaa harrastuksen parissa, mutta jää aikaa myös harrastuksen ulkopuolisille ystäville.

Tulevaisuuden suunnitelmia Vilman terveiset

Tavoitteena valmistua ensi vuonna ja haaveena olisi vielä laajentaa osaamista kauneudenhoitoalalla opiskellen kosmetologiksi. Tulevaisuuden suunnitelmista Vilma mainitsee myös yrittäjyyden. Siinä kiehtoo läheinen asiakassuhde yrittäjän ja asiakkaan välillä. Erikoistuminen hius- ja kauneusalalla myös kiinnostaa.

Lopuksi Vilma lähettää vielä terveiset urheileville nuorille, jotka pohtivat juuri tulevaisuuttaan ja hakeutumista koulutukseen: Valitse ala, joka oikeasti itseäsi kiinnostaa. Urheilu ja opiskelu: pidä huoli omasta fyysisestä ja henkisestä jaksamisesta. Omaa alaansa hän kuvailee: pitää olla sosiaalinen /kehittää sosiaalisuutta. Hyviä piirteitä alalle hakeutuvalle on esimerkiksi pitkäjänteisyys, luovuus ja mielikuvitus.

Vilma Tiala opiskelee hiusalan ammatilaiseksi ja harrastaa kilpacheerleadingia.

(Kuva: Vilma Tiala)