Siirry sisältöön

RoboSatakunnasta apuja yritysten robotiikan osaamiseen

RoboSatakunta etenee suunnitellusti. Tavoitteena on sekä yritysten robotiikan osaamisen lisääminen että alan vetovoimaisuuden kasvattaminen. Yhteistyö käynnistyi viime syksynä ja koulutus on nyt alkanut.

Mukana on neljä alueen metallialan yritystä, ja koulutuksen toteuttaa Länsirannikon Koulutus Oy WinNova. Yhteistyössä ja käynnistysvaiheessa käytiin laajaa keskustelua ja suunnittelua SAMKin, Porin kaupungin, Prizztechin ja Satakunnan Ely-keskuksen kanssa.

Ensimmäinen askel olivat kartoitukset alueen yrityksiin ja robotiikan osaamisen lähtötason selvittäminen. WinNova kokosi yritykset koolle alkusyksystä ja esitteli osaamiskartoituksen keskeisimmät tulokset. Tämän jälkeen sovittiin ratkaisuista ja askelluksesta, koulutusten sisällöistä, mahdollisista opiskelijoiden projektitöistä ja aikataulutuksesta. Koulutus toteutetaan yritysten ja Ely-keskuksen yhteishankintana.

– Koulutuksen tavoitteena on päivittää yritysten automaation ja robotiikan osaaminen. Monella yrityksellä tuntuu olevan saman tyyppisiä koulutustarpeita, joihin operaattoritason koulutuspaketeilla pystytään hyvin vastaamaan, WinNovan kone- ja tuotantotekniikan lehtori Joni Virtanen kertoo.

Koulutuksessa lähdetään liikkeelle eri robottimalleista ja solun toimilaitteista eli robotiikan perusteista. Tämän jälkeen keskitytään robotin ohjelmointiin ja käyttöliittymiin. Kokonaisuus syvenee erilaisiin harjoituksiin oppilaitoksessa ja yrityksen omissa tiloissa opettajan ohjauksessa.

Satakunnassa on lukuisia yrityksiä, joiden tuotannossa robotiikalla ja automaatio-osaamisella on merkittävä rooli. Metallialan yritysten kasvunäkymät ovat hyvät – korona on jopa vauhdittanut tiettyjen alan yritysten kasvua ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia. Työvoimapula ja metallialan vetovoimatekijät pakottavat yrityksiä tarkastelemaan kilpailu- ja menestystekijöitään varsin kriittisesti. On ensiarvoisen tärkeä varmistaa yrityksen menestyminen ja riittävä osaaminen.

Kuvituskuva robotti.