Siirry sisältöön

Kohti Taitaja2022-finaalia – Ihmisten lähellä hyvinvointia ja turvaa

Ronja Pihlava, 305 Lähihoitaja

Kohti tulevaisuuden unelmia

Lähihoitaja opiskelija Ronja Pihlava lähti ensimmäisiin Taitajat-kilpailuihin jännittäen. Toiset kysymykset tuntuivat Ronjasta erittäin vaikeilta ja siksi finaalipaikka oli iloinen yllätys. 

“Jännitin kilpailuita kovasti, mutta ne antoivat paljon luottoa omiin taitoihin. Kilpailuista sain myös paljon lisää tietoa ja taitoa sekä vuorovaikutustaitoni kasvoivat. Koen nyt jo voittaneeni, vaikka finaali on vielä käymättä. “

Tulevaisuudessa Ronja tavoitteisiin kuuluu jatko-opinnot sairaanhoitajaksi sekä ulkomailla työskentely. 

“Kilpailuita varten opiskelemani yksityiskohtaiset tiedot työskentelystä antavat hyvän pohjan jatko-opintoihinkin. Tulevaisuudessa haluan ehdottomasti jatkaa terveydenhuoltoalalla. Englanninkieliset sairaanhoitajaopinnot ovat seuraava tavoitteeni finaalin jälkeen.”

Saara Vuohijoki, 305 Lähihoitaja

Saara Vuohijoki kiinnostui Taitajat2022-kilpailuista heti niistä kuultuaan. Toisen vuoden lähihoitajaopiskelijana Saara kertoo kilpailuiden antaneen paljon itsevarmuutta sekä mahdollisuuden laajentaa verkostojaan. 

“Olen kerrannut jo oppimiani asioita kilpailuita varten, ja tämä on tuonut itsevarmuutta omasta ammattiosaamisesta. Tähän mennessä olen oppinut paljon etenkin omista virheistäni: ne jäävät mieleen tulevaisuutta varten. Kilpailuissa on ollut myös mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja vaikka löytää tulevaisuuden työpaikka.”

“Finaaliin pääsy oli shokki ja se kesti kauan sisäistää. Finaaliin lähden todella hyvillä fiiliksillä.”

Tulevaisuuden suunnitelmat Saaralla on vielä auki mutta erityisesti mielenterveys- ja päihdepuoli kiinnostaa. Keikkatyö vanhainkodissa sekä päiväkodissa antavat hyvät lähtökohdat tulevaisuuteen.

Viivi Mäkilä, 315 Hyvinvointiteknologia

Lähihoitajaopiskelija Viivi Mäkilä osallistui ensimmäistä kertaa Taitajat-kilpailuissa järjestettyihin hyvinvointiteknologian kilpailuihin. Sairaanhoitajaksi haaveilevalle Viiville kisat ovat mahdollisuus syventää omaa osaamista. 

“Parikilpailun suurin etu on parin tuomat uudet ajatukset. Parille saattaa tulla mieleen erilaisia tehtävien ratkaisukeinoja kuin itselle. Onhan parista myös tukea ja turvaa jännittävässä tilanteessa, mikä helpotti kilpailutilanteissa. Parasta tähän mennessä on ollut semifinaalien hyvä tunnelma ja parin kanssa vietetty aika.” 

“Kilpailut ovat myös syventäneet osaamistani sekä opettaneet uusiakin asioita. Esimerkiksi en ollut aikaisemmin opiskellut lasten hyvinvointiteknologiaa. Valmistautuminen kisoihin oli haastavaa, sillä en tiennyt mitä lajilta odottaa. Fiilikset ovat todella hyvät ja innoissani odotan finaalia, vaikka yleisön edessä tekeminen jännittääkin.”

Julia Saariniemi, 315 Hyvinvointiteknologia

Taitajat2022-kilpailuiden finalisti Julia Saariniemi osallistui parinsa kanssa ensimmäisiin hyvinvointiteknologian kilpailuihin. Julian mukaan rohkealla ja positiivisella asenteella kilpailuissa oppii paljon. 

“Lähdin kisoihin rennolla fiiliksellä, sillä en tiennyt, mitä odottaa. Alkukilpailuiden aikana olen oppinut paljon uutta erilaisista hyvinvointiteknologian laitteista ja apuvälineistä.”

“Kaiken tiedon sisäistäminen kilpailuita varten on ollut haastavaa, mutta parini Viivin kanssa yhteistyö on sujunut niin hyvin, että pääsimme finaaliin. Yhdessä Viivin kanssa olemme harjoitelleet koululla ja lisäksi olen kotona etsinyt laitteista lisätietoa.”

Lähihoitajaopinnot sekä keikkatyö hoivakodissa ovat Julian mukaan kasvattaneet häntä suuresti ja opettaneet etenkin ihmisten kohtaamista. Tulevaisuudessa Julian haaveissa onkin työskennellä vanhusten kanssa.

Leevi Ilonen, 314 Turvapalvelu

Voittoa tavoittelemassa

Turvallisuusalan opiskelija Leevi Ilonen osallistui Taitajat2022-kilpailuihin toista kertaa eikä sulje pois mahdollisuuttaan osallistua myös seuraaviin kisoihin. Viime vuonna semifinaaliin päättyneet kilpailut jäivät kaivelemaan, joten finaaliin pääsy oli tavoitteena.

“Totta kai kultaa tavoitellaan, mutta kokemuksena kilpailut ovat olleet hyvät, vaikka mitalia ei tulisikaan. Muille kilpailijoille antaisin vinkiksi, että kannattaa vain luottaa omaan tekemiseensä niin menee hyvin.”

“Finaalia ajatellen työharjoitteluni vartiointiliikkeessä tulee hyvään aikaan. Ammattilaisten kanssa työskentely antaa näkemystä omaan tekemiseen sekä kehittää tekemistäni. Nämä lisätaidot ovat varmasti hyödyksi myös tulevaisuudessa.”

Tulevaisuudessa Leevin tavoitteisiin kuuluu pääsy poliisiammattikouluun ja hän kokeekin nykyiset opintonsa luonnollisena valintana tavoitteilleen. 

Teksti Salla Ruotsalainen

Ronja tietokoneen äärellä.
Ronja Pihlava. Kuva Kirsi Stenfors-Saarinen.
Saara harjoittelee ea-nukella.
Saara Vuohijoki. Kuva Piia Paavola.
Viivi työn äärellä.
Viivi Mäkilä. Kuva Piia Paavola.
Julia mittaa verensokeria.
Julia Saariniemi. Kuva Piia Paavola.
Leevi kisapassikuvassa.
Leevi Ilonen