Siirry sisältöön

Kohti Taitaja2022-finaalia – Palvelualojen huippuosaajia matkalla taitajiin

Sara Rantala, 502 Kokki

Taitajat2021-kilpailu oli catering- alaa opiskelevalle Sara Rantalalle niin hyvä kokemus, että hän lähti innolla kilpailemaan uudelleen. Kilpailut ovat antaneet hyvät eväät myös työelämään.

“Parin valinta kilpailuihin oli selkeä ja pari Helmi Lehto onkin ollut iso tukin ja turva. Fiilikset semifinaalien jälkeen ovat hyvät ja hienoa, että pääsemme jatkamaan finaaliin. Tavoitteena on tietysti tehdä paras suorituksemme ja katsoa mihin se riittää.”

“Kilpailut ovat kehittäneet paineensietokykyäni paljon. Tämä on hyvää antia työelämää varten, sillä tahtoisin töihin suurtalouspuolelle.”

Finaalipaikka oli Saralle toivottu, mutta toi myös suuren wau-fiiliksen. Luotto omaan ammattiosaamiseen on kasvanut kilpailuiden myötä.

Helmi Lehto, 502 Kokki

Catering-alalta juuri valmistunut Helmi Lehto päätti osallistua Taitajat2022- kilpailuihin uudelleen. Viime vuoden finaalin 6. sija oli hyvä saavutus, mutta hän halusi lähteä sitä parantamaan. 

“Taitajat2022-kilpailut ovat antaneet paljon hauskoja ja kivoja hetkiä parini Sara Rantalan kanssa. Olen innoissani, mutta samalla jännittynyt finaaliin pääsystä.”

“Parilta on mahdollisuutta saada uusia ajatuksia tehtävien tekemiseen, sellaisia, mitä itse ei tullut ajatelleeksi. Inspiraatiota kilpailutehtäviin olen myös katsonut netistä löytyvistä kuvista. Myös työni kalatorilla on antanut oppia ja inspiraatiota tehtäviin.”

Finaalin pääsy ensimmäiseltä sijalta oli positiivinen yllätys. Helmi odottaa finaalilta lisää hauskoja hetkiä parinsa kanssa. Kilpailuista kiinnostuneille Helmi suosittelee ehdottomasti osallistumista.

Vilhelmiina Grönroos, 501 Leipuri-kondiittori

Leipuri-kondiittori-lajin finalisti Vilhelmiina Grönroos lähti Taitajat2022-kilpailuihin tavoitteenaan haastaa itsensä. 

“Olin tyytyväinen omiin tuotoksiini, mutta finaalipaikka tuli silti yllätyksenä. Finaalipaikka toi suuren onnistumisen tunteen ja paljon lisää varmuutta omaan tekemiseen.”

“Semifinaalissa aika tuntui olevan kova vastustaja kilpailutilanteessa, mutta olen tyytyväinen tuotekokonaisuuteen. Kotona harjoittelusta oli paljon hyötyä ja etenkin kaverin läsnäolo kilpailuissa auttoi jännitykseen. Toivon, että muutkin uskaltavat osallistua, sillä olen saanut paljon itsevarmuutta ja kokemus on ollut hyvä.”

Tuuli Silvola, 501 Leipuri-Kondiittori

Taitajat2022-kilpailuiden leipuri-kondiittori-lajin toisen finalistin Tuuli Silvolan mielenkiinto kilpailuihin heräsi heti esittelyssä. Omasta leipomosta haaveilevalle Tuulille kilpailut toivat syventävää osaamista alalle. 

“Semifinaalit antoivat paljon syventävää ja pikkutarkkaa osaamista. Olen harjoitellut sekä koulussa että kotona, mikä auttoi kisojen tiukassa aikataulussa toimimisessa. Tähän mennessä kisat ovat olleet melko rankat mutta antaneet todella hyvää kokemusta ja valmennusta tulevaisuuteen.”

“Vaikka kilpailu on yksilölaji, kaverin osallistuminen on auttanut poistamaan jännitystä. Toivon, että finaalissa olisi myös yleisöä, jotta läheiset pääsisivät kannustamaan. Kotikisat aiheuttavat tietysti hieman lisää painetta, mutta odotan finaalia jo innolla.”

Ulaiwan Saenboran, 306 Puhdistuspalvelu

Taitajat2022-kilpailun finalisti Ulaiwan Saenboran kilpailee lajissa puhdistuspalvelu. Thaimaasta kotoisin oleva Ulaiwan muutti Suomeen vuonna 2017. Ulaiwan on opiskellut nyt 2 vuotta ja työskentelee tällä hetkellä WinNova Toimitilapalveluille työssäoppimassa. Hän on myös tehnyt töitä hotellissa. Ensimmäiset Taitajat-kilpailut ovat sujuneet hyvin ja Ulaiwan kertoo sen olleen yllätys. Suomen kielen kirjoittaminen on ollut haastavaa, mutta opettajien avulla siitäkin on selvitty. 

“Töissäkäyminen on valmistanut kisoihin hyvin. Opettajista on ollut suuri apu ja tuki kirjoitustehtävissä. Olen innoissani finaalista ja suosittelen muitakin osallistumaan kisoihin.”

“Tulevaisuudessa haluisin työskennellä koulussa ja mahdollisimman liki kotiani kuten nytkin.”

Teksti Salla Ruotsalainen

Sara Rantalan selfie.
Sara Rantala
Helmi Lehdon selfie.
Helmi Lehto
Ulaiwan pesee lattiaa.
Ulaiwan Saenboran. Kuva Suvi Kuoppa
Vilhelmiina Grönroos poseeraa seinää vasten.
Vilhelmiina Grönroos
Tuuli Silvola poseeraa kuvaa varten.
Tuuli Silvola