Siirry sisältöön

Kohti Taitaja2022-finaalia – Yhteiskunnan kasvun mahdollistajat

Rasmus Simula, 407 Talonrakennus

Rakennusalan perustutkintoa opiskeleva Rasmus Simula pääsi Taitajat2022-finaaliin ensimmäisissä kilpailuissaan. Rasmuksen tavoitteena on päästä rakennusalan töihin ja hän kokeekin kilpailuiden antavan itseluottamusta omaan ammattiosaamiseensa. 

“Semifinaaleissa ehdottomasti parasta oli nähdä oman ammattiosaamisen taso. Kisoissa pääsee tekemään ja oppimaan paljon. Erityisesti omat virheet jäävät mieleen ja opettavat tulevaisuutta varten.”

“Koulun työmaalla on ollut hyvät mahdollisuudet harjoitella kilpailuihin, ja harjoittelut finaaliin jatkuvat vielä opettajan kanssa. Menestys oli itselleni yllätys, mutta totta kai lähdin tavoittelemaan mahdollisimman hyvää sijoitusta.”

Ilmari Laitila, 104 Kuljetuslogistiikka

Ystävät tukena kilpailussa

Taitajat2022 finalisti Ilmari Laitilalle kuljetuslogistiikan alavalinta on ollut alusta asti selkeä ja tulevaisuus alalla näyttää lupaavalta. Opettajan ehdotuksen ja oman pohdinnan jälkeen Taitajat-kilpailuihin osallistuminen tuntui hyvältä.

“Tavoitteena oli heti päästä finaaliin asti, mutta silti finaalipaikka oli pieni yllätys. Ystävät ovat tsempanneet paljon ja antaneet hyviä vinkkejä kisoihin. Fiilikset finaalista ovat odottavat ja jännittyneet, mutta fiilis on hyvä.”

“Työharjoittelussa olen myös päässyt pohtimaan työskentelytilanteita ja oppinut teoriaa. Semifinaalissa tehtävät vaativat paljon pohdintaa, joten ystävien vinkit ja työharjoittelu on auttanut paljon.” 

Ilmari kannustaa muitakin rohkeasti osallistumaan kilpailuihin. Yhteisöllisyys kilpailuissa on antanut Ilmarille paljon hyvää mieltä ja hän uskoo muidenkin kokevan samaa. 

Juuso Jalava, 105 Metsäkoneenkäyttö

Taitajat2022-kilpailun finalisti Juuso Jalava pääsi finaaliin jo toisena vuotena peräkkäin. Juuso kilpailee lajissa metsäkoneenkäyttö. Oman osaamisen tason näkeminen on Juusolle tuonut itsevarmuutta.  

“Olen nyt vuoden ajanut oppisopimuksella metsäkonetta, joten harjoittelu on kulkenut käsikädessä töiden kanssa. On ollut hienoa päästä haastamaan itseäni ja nähdä oma kehitykseni viime vuoteen verrattuna.”

“Valmistun heti finaalin jälkeen, joten fiilikset ovat erityisen hyvät. Kilpailut ikään kuin nitovat kaiken yhteen. En ole kilpailuhenkinen ihminen, mutta onneksi osallistuin. Kisat ovat olleet ainut laatuisia kokemuksia, joita en muutoin pääsisi kokemaan.”

Elias Raikkerus, 105 Metsäkoneenkäyttö

Taitajat2022-kilpailussa Elias Raikkerus kilpailee lajissa metsäkoneenkäyttö. Elias on juuri valmistunut metsäalalta. Vuonna 2021 Elias jo pohti Taitajat-kilpailuun osallistumista, mutta tänä vuonna palo oli kasvanut riittävän suureksi. 

“Paljon on tullut treenattua koulun simulaattoreilla ja kotona teoriaa lukemalla. Finaalipaikka oli pienoinen yllätys, mutta tietysti sitä paikkaa lähdin myös tavoittelemaan.”

“Kisoista olen saanut paljon kokemusta ja uusia elämyksiä. Finaalia odotan jo innoissani. Voi olla, että lähden vielä opiskelemaan alaa lisää, mutta finaalin jälkeen tavoitteenani on saada hyvä työpaikka.”

Teksti Salla Ruotsalainen

Rasmus Simula työmaallaan.
Rasmus Simula. Kuva Greta Viro.
Ilmari Laitila kisakuvassa.
Ilmari Laitila
Elias Raikkerus ja Juuso Jalava metsäkoneen edessä.
Elias Raikkerus ja Juuso Jalava