Siirry sisältöön

Irlanti, Athleton 28.3 -1.4.2022, Hotel Hodson Bay

Kuvassa Hodson Bay hotellin lasinen sisäänkäynti.

Maanantaista 28.3.2022  perjantaihin 1.4.2022

Tutustuminen yhteistyö yritykseen Hotel Hodson Bay:n  Irlannissa Työssäoppimispaikaksi soveltuvuuden arviointi ja irlantilaiseen keittiöön tutustuminen yhtenä tiimin jäsenenä. 

Työviikko Irlannin Athelotonin kaupungissa sijaitsevassa hotelli Hodson Bay:ssa alkoi aurinkoisissa merkeissä. Taivas oli pilvetön, Shannon:n joen aallot olivat tyyntyneet ja lämpötila läheni 18 celsiusta. Onneksi ei ollut enne, tyyntä myrskyn edellä. 

Shannon-joki (Irlannin pisin joki, virtaa halki maan 360 km:n pituudella)

Työviikon tarkoitus ei ollut vain paistatella päivää ja ihailla näkymiä, vaan tutustua Hotelli Hodson Bay:n keittiöiden toimintaan ja miettiä soveltuvuutta ravintola- ja cateringalan opiskelijoille työssäoppimispaikaksi. Toki samalla oppia itse uutta Irlannin keittiön saloista ja parantaa jo niin ruostunutta kielitaitoa.

Sunnuntaina 27.3, kun saavuin hotellille Chef Marco piti pikaluennon ravintoloista, joita löytyy hotellilta useita. Sunnuntai sattui olemaan Irlannissa äitienpäivä, joten päivä oli ollut todella kiireinen. 

Chef Marco

Kokeilla oli ollut vauhti päällä koko päivän ja sama vauhti jatkui koko viikon. Viikko ei ollut hotellin kiireisin. Korona-tapausten takia 250 hengen tilaus peruuntui viime hetkessä, mutta ei se tahtia hidastanut. 

Hotellissa oli yksi pääkeittiö, josta ruokaa lähti joka ilmansuuntaa. Ravintoloita olivat:

L´Escale
Waterfront Bar

Juhlatiloja, spa-osaston aula ja kokoustiloja:

Parhaimmillaan hotelli pystyy tarjoamaan istuttavan aterian 900 vieraalle. Hotellin ennätys oli 1200 asiakasta. Toimintojen monimuotoisuus, asiakkaiden runsaus kertoo myös sitä tarinaa, että työtahti on kova. Keittiötiimi teki 10 tuntisia työpäiviä. Heillä oli työvoimapula. Syyllinen työvoimapulaa on aivan sama kuin Suomessakin se pieni “paholainen” Covid19. Hotellissa oli aistittavissa hyvä ilmapiiri ja työntekemisen “meininki”. 

Kaikkein hienointa oli seurata, miten chef:t ottivat ranskalaiset opiskelijat ohjaukseen. Työssäoppija sai selkeät ohjeet, ohjeistus jokaisen tarpeen mukaan. Opiskelija sai kokea olevansa osa työtiimiä. Mitä omatoimisempi ja innokkaampi opiskelija, sitä enemmän hän sai tehdä. Opiskelijaa ohjattiin myös hiljaisempina hetkinä, heille kerrottiin asioita, annettiin palautetta ja kommunikoitiin heidän kanssaan koko ajan. 

Mitä itse tein siellä… olin osa tiimiä, varmaankin se heikoin lenkki. Kolmantena työvuorona alkoi jo tuntua siltä, että tein jotain hyödyllistäkin ja pystyin itse jotain ajattelemaan. Pastry- vuorossa oli tiukka komento päällä. Antoisa kokemus. Sain myös kokea sen, miltä tuntuu olla mamu. Kun puhujalla on vahva aksentti tai oma äidinkieli on muu kuin englanti, menee vähän aikaa, kun ymmärtää. Joskus tuntui, että Irlannin kielessä on oma savolainen  murre olemassa. 

Mm. tällaisia annoksia ja tuotteita asiakkaille tarjottiin:

Työviikko päättyi aamiaisvuoroon, jolloin asiakkaita kävi 260. Aamiainen oli pääasiallisesti buffeessa, mutta lämpimät ruoat annosteltiin asiakkaan toiveen mukaisesti. 

Yhteyshenkilöinä toimivat Ann Holt ja Eoin Mannion. Tapaamani Athlonin asukkaat ja satunnaiset matkaajat olivat äärettömän ystävällisiä ja avuliaita. Suosittelen vahvasti työssäoppimispaikaksi sekä ravintola- ja cateringalan, matkailualan ja konditoriaopiskeljoille. Myös kauneudenhoitoalan opiskelijoille saattaisi löytyä työssäoppimispaikka.

Ann Holt
HR manager, Eoin Mannion

Kun työviikko päättyi suuntasin Galway:n länsirannikolle, jotta näkisin Atlantin aaltojen hakkaavaa ikuiseen Irlannin kallioon. Näkymä oli sydäntä pakahduttava, mutta kuva aina oikeutta sille. Viikko oli erittäin onnistunut ja antoisa.

Päivi Tikkanen