Siirry sisältöön

Kohtaamiskammarista virkistystä omaishoitajille

WinNovan Steniuksenkadun kampuksen yläkerrassa ihasteltiin tällä kevätlukukaudella vastakeitetyn kahvin tuoksua tiistaisin ja torstaisin. Kahvin keittämisestä olivat vastuussa sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan valinneet lähihoitajaopiskelijat. Kahvi, pienet herkut ja kuusenoksin tai kukkasin koristellut pöydät muuttivat tavallisen luokkahuoneen kerran viikossa Kohtaamiskammarin kahvilaksi.

Mikä ihmeen Kohtaamiskammari? Kyseessä oli osaamisalaan kuuluvien yrittäjyysopintojen uudenlainen toteuttamistapa, jossa opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat raumalaisille omaishoitajille tarkoitettuja virkistäytymispäiviä. Kahvittelun ja yhdessäolon lisäksi päivät sisälsivät pieniä tietoiskuja, liikuntaa, musiikkia ja askartelua.

“Projektin suunnittelu alkoi jo vuosi sitten keväällä yhdessä Rauman kaupungin kanssa. Kurssin tavoitteena oli lisätä opiskelijoiden tiimi- ja ongelmanratkaisutaitoja ja yrittäjyysvalmiuksia”, lehtorit Miija Rintala ja Pia Paavola kertovat.

Yritysvalmiuksien opettamiseen on haluttu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota, koska lähihoitajakoulutuksesta se sai huonoimmat pisteen valmistuneiden antamassa amispalautteessa. 

Uusi ja opiskelijoillekin aluksi hieman vieras projektimuotoinen lähestymistapa takasi, että matkaan mahtui myös haasteita. Opiskelijat esimerkiksi jaettiin kurssin aluksi tiimeihin, joista jokaisen piti kantaa vastuu yhdestä Kohtaamiskammari-kerrasta selkeine työnjakoineen. Tämä ei aivan onnistunut, osaksi koronan vuoksi. Kenties tilanne ei kuitenkaan ollut aivan huono ongelmanratkaisutaitojen kehittämisen kannalta. Opiskelijat joutuivat improvisoimaan ja heittäytymään, kun ratkaisuja piti tehdä nopeastikin. Lehtorit kehuvat, että opiskelijat ottivat hienosti vastuuta muuttuvissa tilanteissa.

“Tapaamiset menivät joka kerta paremmin.”

Kohtaamiskammarin asiakkaat eli omaishoitajat vaikuttivat tyytyväisiltä tarjottuun ohjelmaan. He kertoivat pitäneensä niin luennoista, liikunnasta kuin yhdessäolostakin.

“On tärkeää saada vaihtelua elämään, päästä pois kotoa ja muiden ihmisten joukkoon”, Liisi Tuominen sanoo.

Eevi Niskala-Välilä kertoi arvostaneensa Kohtaamiskammarin tarjoamaa sosiaalista puolta. Ennen koronaa hän kävi yleensä kerran viikossa omaishoitajien vertaistukiryhmässä, joten hän on kaivannut ihmisten näkemistä.

Opiskelijat pitävät palautetta palkitsevana. Emma Sulo kertoo, miten hyvältä tuntui nähdä, että kaikki vakituiset kävijät todella halusivat tulla mukaan.

“Yksi oli ihan harmissaan, kun ei kerran päässyt paikalle.”

“Parasta projektissa on ollut nähdä, kuinka ihmiset nauttivat Kohtaamiskammarissa käymisestä”, kertoo puolestaan Pinja Pesonen.

Kohtaamiskammarin toiminta loppui huhtikuun alussa.


Kohtaamiskammaritoimintaa lähdettiin kehittämään jo yli vuosi sitten opettajatiimeissä Satu Jokitulppo, Eija Kallio, Piia Paavola,Miija Rintala ja Susanna Vahteristo. Mukaan saatiin myös Rauman Kaupungin omaishoidon palveluvastaavat Kerttu Hakonen ja Anu Pulliainen. Yrittäjyysopintoihin asiantuntemusta saatiin Rauman WinNovan liiketalouden yksikön opettaja Maarit Niemiseltä. 

Tulevaisuuden visiona on kehittää lähihoitajakoulutusta edelleen, ehkä laajentaa Kohtaamiskammarin asiakasryhmää eli mahdollistaa toiminnan toteuttaminen eri osaamisalaryhmille kuten lasten- ja nuorten tai mielenterveys- ja päihdepuolen opiskelijoille.

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille!

Teksti: Sosiaali- ja terveysalan sairaanhoidon osaamisalan lähihoitajaopiskelija Raisa Aho

Opiskelijat odottelevat omaishoitajia Kohtaamiskammarissa.
Omaishoitajat askartelevat langasta sydämiä.
Omaishoitajat venyttelevät Kohtaamiskammarissa.
Omaishoitajat venyttelevät liikuntasalissa.
Pääsiäisleivos, jonka päällä on tipu ja pari pääsiäismunaa.
Monta tipuleivosta odottaa syöjäänsä.