Siirry sisältöön

Unkari, Szeged 4.-7.4.2022, Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Kuvassa unkarilainen rakennus, jonka vihreän oven yläpuolella Unkarin lippu

Metsä ja maarakennuksen kansainvälisyystoiminnalle otettiin seuraava askel kohti opiskelijavaihtoja matkaamalla Unkariin. Unkarissa toimii neljä metsäkoulua, joista Kiss Ferenc Erdészeti Technikum järjestää toisen asteen ammatillista koulutusta. Koulu sijaitsee Szegedin kaupungin keskustasta noin 1,5km päässä. Opiskelijat aloittavat 14-vuotiaina opiskelemaan neljä vuotta kestävää tutkintoa, minkä jälkeen heillä on mahdollisuus työllistyä, aloittaa opiskelu yliopistossa tai suorittaa viidentenä vuotena teknikkokoulutus. Koulussa näkyi vahvasti perinteet ja koulun historia kaikkialla missä liikkuikin. 

Päästiin kattavasti tutustumaan koulun toimintaan ja sattui vielä tiistaille opiskelijatapahtumakin, mikä järjestettiin ulkoilmassa. Siellä keskusteltiin vapaasti henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa. Saatiin myös hyvä kuvaus paikallisesta metsätaloudesta ja siihen liittyvästä koulutuksesta. Opiskelijatapahtumassa opiskelijat ja luokat kilpailivat keskenään ruoanlaitossa, kalastuksessa, jalkapallossa, köydenvedossa, kädenväännössä ja vaikka missä. 

Kuvassa keskellä koulun rehtori József Máhig.
Koulun oma torvisoittokunta.
Kalastusta.
Köydenvetokilpailu oli luokkien välinen.
Neljännen luokan opiskelijat kokkasivat kanaa.

Unkarissa metsää on 23% maan pintalasta, kun Suomessa luku on 75%! Pääasiassa puunkorjuu tapahtuu moottorisahalla ja hakkuukoneet ovat harvinaisia. Kaikki uudistettavat metsät joudutaan aitaamaan villisikojen ja peurojan takia, jopa kolme metriä korkeilla aidoilla, etteivät ne tuhoaisi taimikkoa. Muuten osallistuttiin oppitunneille, pidettiin oma esitelmä Suomesta, metsäalasta ja koulutuksesta.  osalle opiskelijoista ja henkilökunnasta, vierailtiin kansallispuistossa jne. 

Uudistettu metsä, mikä on suojattu aitaamalla.
Pääosa puusta päätyy energiaksi Unkarissa.
Lehtimetsät hallitsevat maisemia.
Gemenc National Forest – kansallismetsän sisäänkäynti.

Henkilökuntaan kuuluu neljä englanninopettajaa ja sen lisäksi ainakin kolme metsäopettajaa puhuu sujuvaa englantia. Yllätys oli suuri meille ja myös Kiss Ferencin opettajille, että kirjastonhoitaja puhuu suomea. Hän puhui sitä niin hyvin, että voitiin keskustella arkipäivän asioista. Sen lisäksi opiskelijat tulivat rohkeasti juttelemaan englanniksi. Toisaalta heillä on englantia kuusi oppituntia viikossa.

Toivotimme heidät myös tervetulleeksi vierailulle WinNovaan. Asia mistä he varmasti ovat kiinnostuneita, on meidän simulaattorikoulutus ja koneellinen puunkorjuu. 

Hostit Péter vasemmalla kuvassa ja Zoltán oikealla kuvassa. WinNovasta keskellä vasemmalla Timo Hämylä ja oikealla Juha Hämäläinen.