Siirry sisältöön

Suunta WinNovaan Vinkan siivin

WinNovan uusi opetuskone Vinka VN-16 saapui toukokuussa Tikkakoskelta lentäen Ilmavoimien majuri Teemu Mahlamäen ohjaamana Tallitien varikolle. Opetuskäyttöön kone otettiin saman tien tänä keväänä.

 WinNovaan saapui 13.5.2022 uusi opetuskone Vinka VN-16 Tikkakoskelta

Konetta olivat vastaanottamassa muun muassa WinNovan 1. vuoden lentokonetekniikan opiskelijat ja opettaja Hannu Lillomäki. WinNovan lentokonehallin platalle Vinkan ohjasi taidokkaasti vastaanottavana mekaanikkona Heidi Hellsten. Koneen lensi Poriin ilmavoimien majuri Teemu Mahlamäki. Kone pääsi heti opiskelijoiden tutkailun alle ja sen käyttö opetuksessa alkoi jo tänä keväänä. 

Valmet Vinka on kotimainen, neljäpaikkainen mäntämoottorilentokone. Niitä käytetään lentämisen perusteiden kouluttamiseen ilmavoimien, maavoimien ja rajavartiolaitoksen lentokone- ja helikopteriohjaajille. Vinkalla ohjaajaoppilaat tekevät ensimmäiset yksinlentonsa. Lisäksi Vinkoja käytetään muun muassa pimeälentotoiminnan, huonon näkyvyyden olosuhteissa suoritettavan mittarilennon ja taitolennon harjoittelemiseen.

Lentokoneasentajan toimenkuvaan kuuluvat ilma-alusten määräaikais- ja käyttöhuollot, tarkastukset, laitevaihdot, muutostyöt sekä vikakorjaukset. Vinka toimii tärkeänä osana erilaisia opetusvaiheita. 

Opiskelusta noin puolet on teoriaopetusta ja puolet käytännön harjoittelua. WinNovalla on Euroopan lentoturvallisuusviraston hyväksyntä FI.147.0003 antaa ilma-aluksen huoltohenkilöstön lupakirjaan tähtäävää koulutusta ja pitää ilmailuviranomaisen edellyttämiä kokeita.  Harjoituksia varten koululla on useita lentokoneita uusimman hankinnan lisäksi:

Vinkan tekniset tiedot 
Siipien kärkiväli: 9,36 m
Pituus: 7,50 m
Korkeus: 2,80 m
Tyhjäpaino: 792 kg
Suurin lentopaino: 1250 kg
Rakenne: Kokometallirakenne
Voimalaitteet: Nelisylinterinen Lycoming AEIO-360-A1B6 -mäntämoottori (149 kW /
200 hv)
Matkanopeus: 200 km / h (75 % teholla 1500 metrin lentokorkeudessa)
Lakikorkeus: 3000 m
Varustus: Perusmittarilentovarustus sekä Garmin GNS 430 GPS / COMM / VOR /
ILS -yhdistelmälaite suunnistusta ja radioliikennettä varten

Lisätietoja antaa:

Hannu Lillomäki, hannu.lillomaki@winnova.fi, p. 044 455 7888
Jarkko Laine, jarkko.laine@winnova.fi,  p. 044 455 8256  

Aidon huoltoympäristön käytännön harjoittelu suoritetaan esimerkiksi Finnairilla, Patrialla tai puolustusvoimissa. Harjoittelu on mahdollista myös ulkomailla. Juuso Aakula (oik.) ja Veeti Pekkanen (vas.) kertoivat, että unelmatyö olisi esimerkiksi päästä Finnairille alan töihin. Tänä kesänä kesätöitä tehdään kuitenkin vielä eri aloilla.

Majuri Teemu Mahlamäki ja vastaanottava mekaanikko Heli Hellsten.

Vinkan ohjaamo tulee tutuksi alan opiskelijoille WinNovassa tulevina vuosina.

Hannu Lillomäki ohjaamassa 1. vuoden opiskelijoita Vinkan vastanotossa

Matka Tikkakoskelta Poriin, kuva Teemu Mahlamäki.