Siirry sisältöön

WinNovan vuoden 2022 opiskelija on Benjamin Salahub

Benjamin valmistui keväällä 2022 suoraan työelämään ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta.

“Benjaminista välittyy erilaisuuden arvostaminen, toisen ihmisen kunnioitus sekä halu palvella asiakkaita ja tuottaa heille elämyksiä. Hänen ystävällisyytensä muita kohtaan on poikkeuksellista.

Benjaminin polku opiskelujen kautta suoraan työelämään ei ollut kuitenkaan ihan itsestään selvää, mutta tarvittava tuki oppilaitoksesta sekä hänen valoisa luonteensa ja miellyttävä käytöksensä auttoivat edistymään opinnoissa. Hän suoriutui opinnoista, myös yhteisistä aineista erinomaisesti. Erityisosaamiseksi voidaan katsoa kieliosaaminen, toki toisena kotikielenä on englanti. Hänen taitonsa ja halunsa olla erilaisten ihmisten kanssa sekä kiinnostus opiskeltavaan alaan ja omaan kehittymiseen veivät häntä eteenpäin. Usein asiakkaat antoivat positiivista palautetta hänen käytöksestään ja toiminnastaan erilaisissa tilaisuuksissa.

Hän halusi oppia alaa monipuolisesti ja suoritti työssäoppimisjaksojaan hyvin erilaisissa oppimisympäristöissä (Lounasruokala Ailav, Bar Jussikka, Steak&Whisky House Galle, Ravintola Raatihuoneen Kellari, Ravintola Bucco), joihin lähes kaikkiin hänet olisi palkattu ja osaan hän tekikin töitä opiskelujen ohella. Lisäksi hän osallistui korona-ajan keskellä Tutor-toimintaan ja helmikuussa 2022 teki vaikutuksen myös yläkoulun hakijoihin ja siellä kuulolla olleisiin opettajiin. Esityksen jälkeen saimme muutaman yhteydenoton eri kouluilta, joissa kerrottiin Benjamin esityksen vaikuttaneen suoraan opiskelijoiden hakutoiveisiin. Hän työllistyi opintojensa loppuvaiheessa Porin Espresso Houseen ja palvelee nyt asiakkaita Tampereella Koskikeskuksen Espresso Housessa.”

Näillä sanoin opettajat asettivat Benjaminin ehdolle WinNovan vuoden opiskelijaksi.

Benjamin ei itse kuvitellut, että voisi voittaa vuoden opiskelijan tittelin, joten yllätys oli todellinen.

“Tästä tuli tosi hyvä fiilis. Sanon vain, että vau. Se kuvaa fiilistäni parhaiten. Olen jo valmistunut, joten en osannut odottaa tätä yhtään. Kuulin vasta nyt, mitä opettajat minusta kirjoittivat ja olen todella iloinen ja yllättynyt. ”

Alun perin sosiaali- ja terveysalalle halunnut Benjamin päätyikin tarjoilijaksi. Yhteishaussa ravintola-ala oli toisena vaihtoehtona ja nyt hän työskentelee jo alalla.

“Olen aina ollut luonteeltani positiivinen ja sosiaalinen, minkä olen varmasti perinyt läheisiltäni. Tarjoilijalta vaadittava sosiaalisuus tuleekin luonnostaan ja tuntemattomille puhuminen on helppoa. Työssäni kaksikielisyydestä on tietysti apua, sillä asiakaskohtaamisia englanniksi on paljon.”

“Otin heti opintojen alussa tavoitteekseni olla aina eri paikassa työharjoitteluissani. Halusin oppia ja tavata uusia ihmisiä mahdollisimman paljon. Jokaisesta paikasta sain alan ammattilaisilta uusia oppeja ja samalla sain näkemystä, millaista työtä haluan tehdä.”

“Opiskelijoille ja muillekin haluaisin antaa vinkiksi seurata omia unelmia. Älkää ottako liikaa paineita tulevaisuudesta, sillä ei haittaa, jos aina ei mene hyvin.”

Benjamin korostaakin, että apua on aina saatavilla koulussa ja oman polun voi rakentaa monella tavalla.

“Haluan osaltani tuoda tietoisuutta tarjolla olevista tukimahdollisuuksista ja ammattikoulun joustavuudesta. Omaa polkua voi rakentaa monin eri tavoin. Erityisesti oma vastuuopettajani mutta myös vanhempani ja terveydenhoitaja tukivat minua koko opiskeluideni ajan, josta olen kiitollinen. Joskus olemme liian ankaria itsellemme aivan turhaan. Omien unelmien tavoittelu on kuitenkin tärkeintä ja kaikesta koulutuksesta on hyötyä.”

Benjaminin opintoihin kuului myös tutorointia. Hän lähti tutorointiin mukaan jo opiskeluiden alussa, mutta koronan takia tapahtumat olivat jäissä. Näin ollen hän pääsikin tutoroimaan vasta kolmantena opiskeluvuotenaan.

“Vaikka tutorointiaikani oli lyhyt, sain hienoja mahdollisuuksia. Pääsin puhumaan 9.- luokkalaisten iltatapahtumassa ja kertomaan omasta opiskelustani sekä alastani. Minulle oli tärkeää saada puhua nuorille ja antaa heille aito kuva alastani. Tutoroinnin kautta pääsin myös Satakunnan Kansan haastatteluun, mistä olen ylpeä. Nämä kokemukset antoivat rohkeutta puhua ihmisten edessä ja myös erilaisia koulupäiviä. Puhuminen yleisölle jännitti paljon mutta oli hieno kokemus. “

Valmistuminen oli Benjaminista tietysti hienoa, mutta samalla hän kertoo sen olleen haikeaa. Benjamin muistelee opiskeluitaan ilolla ja sanookin, että onneksi muistot säilyvät aina. 

Teksti Salla Ruotsalainen

Benjamin Salahub todistuksensa kanssa.