Siirry sisältöön

Yllättävä kohtaaminen Albassa

Apro-tapahtumaan osallistuneita henkilöitä eri maista. Henkilöitä yhteensä 9.

Olin tutustumassa Apro(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)-nimiseen moniammatilliseen oppilaitokseen Italian Piemontessa, Alban kaupungissa 10.6.2022. Vierailu toteutettiin osana SKO ry:n kansainvälisten suhteiden luomista.

Saimme hienon päivityksen italialaiseen ammatilliseen koulutukseen ja työelämäyhteyksiin. Opetus tuntuu modernilta, vaikka kouluoppimista on Suomeen verrattuna paljon. Oppilaitoksella on paljon yrityssponsoreita, joiden panos on näkyvästi esillä markkinoinnissa. Aprosta osallistutaan paljon erilaisiin ammattitaitokilpailuihin, mutta SkillsItalia ei ole tällä hetkellä ohjelmassa.

Aprolla on paljon kansainvälistä toimintaa erityisesti Espanjassa, Alankomaissa ja myös Suomessa Seinäjoella on käynnissä yksi catering-alan projekti. Uusia kumppaneita voidaan ottaa esim. opiskelija- ja opettajavaihtojen toeteuttamiseen. Englannin kieleen panostetaan, josta osoituksena on Cambridgen kielitasotutkintojen suorittaminen. Joitain enlanninkielisiä kurssejakin järjestetään, lähinnä verkko-opintoina.

Aprossa kansainvälisiä aloja ovat muun muassa catring- ja kokkilalat sekä kauneudenhoitoala. Muillakin aloilla kansainväliset toiminnot onnistuvat sopivan partnerin löytyessä. Oppilaitoksen kansainvälisyysvastaavat Annamaria Monticone ja Nicola Alimenti lupasivat antaa mielellään lisätietoja mahdollisuuksista.Se yllättävä kohtaaminen? Kuten aina todetaan, maailma on pieni. Vaikka oli maskit päässä, jostain lasin takaa heilutteli opettaja joka tuli toteamaan, että sinähän olet Konsta Suomesta! No niinpä olen ja paikallinen sähkötekniikan opettaja Massimo oli minulle tuttu 13 vuoden takaisesta koulutuksesta Maltalla!

Konsta Ojanen