Siirry sisältöön

Marja-, sieni- ja yrttineuvonnan peruskursseista varmuutta luonnonkeruutuotteiden hyödyntämiseen – Riitta Kankaanpään opiskelijatarina

Käsityksemme opiskelemisesta on laajentunut ja muuttanut muotoaan viime vuosina ja vuosikymmeninä, kun uudelleenkouluttautumisesta ja opiskelusta aikuisiässä on tullut yleistä. Siksi harva enää jaksaa ihmetellä
eläkeikäistenkään paluuta koulun penkille. Itsensä kehittäminen ja uusien taitojen haltuun ottaminen on jokaisen oikeus. Samaa mieltä on Ulvilan Kullaalla metsuri- metsäpalvelujen tuottajaksi opiskeleva Riitta Kankaanpää. Hänelle oli selvää, että eläkkeelle jäätyään hän ei vetäytyisi viettämään hiljaiseloa: ”Eläkeläisenä pidän tärkeänä sitä, että on jokin päiviä ja viikkoja rytmittävä asia, joka tuo arkeen merkityksellisyyttä. Moni kokee eläkkeelle jäätyään, että ei ole enää millään tavalla tarpeellinen. Mulla ei ole hetkeäkään ollut sellainen olo.” Lisäksi koulun läheinen sijainti, laaja valinnaisten luonto-opintojen valikoima sekä into uuden oppimiseen toimivat loppusysäyksinä päätökselle lähteä opiskelemaan.

Kiinnostavat opinnot luonnon parissa

Metsäala oli Kankaanpäälle helppo valinta, sillä hänelle käsillä tekeminen ja luonnossa liikkuminen ovat melkein elinehto. Opintotarjonnasta yrtti-, sieni-, ja marjaneuvonnan peruskurssit ovat siksi olleet erityisen mieluisia. Luonnossa liikkumisesta ja luonnontuotteista kiinnostuneelle Kankaanpäälle kursseissa riitti ihmeteltävää: ”Yrttikurssilla opittiin tunnistamaan luonnonyrttejä sekä keräämään ja säilömään niitä. Opimme täysin uusia tapoja hyödyntää niitä ruuanlaitossa ja jopa lääkinnällisiin tarkoituksiin.” Tärkeä osa
luonnonkeruutuotteiden käyttöä on niitä koskeva lainsäädäntö. ”Minulle tuli aivan uutena tietona, kuinka paljon liittyy sääntöjä ja lakeja esimerkiksi sienten keräämiseen myyntitarkoituksiin”, Kankaanpää muistelee.

Yksi syy Riitta Kankaanpään kiinnostukseen suorittaa luontokursseja on ollut innostava ja asiantunteva opetus. ”Opettajat tietävät valtavasti aiheista ja ovat saaneet minut innostumaan luonnonkeruutuotteista entistä enemmän. Joillakin tunneilla ja luontoretkillä kävin pariinkin kertaan, vaikka pakolliset kurssit olivat jo
suoritettuina”, Kankaanpää kertoo. Tutkinto-opiskelijana kurssit ovat olleet hänelle ilmaisia. Maksutta saa osallistua kuka tahansa, joka haluaa suorittaa osatutkinnon. Kurssit keräävätkin paljon luonnonkeruutuotteiden hyödyntämisestä tai esimerkiksi yrttiretkien vetämisestä kiinnostuneita opiskelijoita myös WinNovan ulkopuolelta. Onpa kursseilla nähty niin kokkeja, opettajia kuin ruokatoimittajiakin.

Metsien aarteet käyttöön

Koska metsät ovat pullollaan ravinteikkaita, maukkaita ja monikäyttöisiä luonnontuotteita, niitä pitäisi Kankaanpään mielestään hyödyntää enemmän. Hän myös kokee, että kaikkien tulisi osata kerätä ja käyttää luonnon antimia. ”Mielestäni tietoa keruutuotteista pitäisi opettaa jo peruskoulussa. Meillä kun on nämä jokamiehenoikeudet, jotka mahdollistavat luonnontuotteiden keräämisen melko vapaasti.” Luonnonkeruutuotekursseilta saadun asiantuntemuksen turvin hän aikoo kerätä tulevaisuudessa enemmän yrttejä, sieniä ja marjoja, sillä tietoa on kertynyt myös myrkyllisistä tuotteista ja niiden tunnistuskeinoista. Nyt
metsään voi lähteä tietäen, että koriin valikoituu vain turvallista suuhunpantavaa.

Kursseja järjestetään vuosittain: yrttineuvonnan peruskurssi keväällä ja marja- ja sienineuvonnan kurssit alkusyksystä. Kankaanpää odottaa innolla elo-syyskuussa järjestettävää luonnonmarjaneuvonnan peruskurssia. ”Suosittelisin keruutuotekursseja ihan kaikille”, hän toteaa.

Riitta Kankaanpää marjametsässä.