Siirry sisältöön

Uuden oppimisessa asenne ratkaisee aikuisenakin – Janne Viitamäen opiskelijatarina

Janne Viitamäki on alanvaihtaja, joka löysi uuden uran metsäkoneenkuljettajan ammatista. Joustavat opiskelumahdollisuudet vauhdittivat opiskelua, sillä taustalla olevaa tutkintoa pystyi hyödyntämään. Työnantajan kanssa tehty koulutussopimus poiki vakituisen työpaikan.

Nykypäivän opiskelumahdollisuuksissa hienoa on se, että uutta alaa voi lähteä opiskelemaan aikuisiälläkin. Metsäkoneenkuljettaja Janne Viitamäenkään tie nykyiseen ammattiinsa ei ollut suoraviivainen, sillä alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on CNC-koneistaja. Metallialan ammattikouluopintojen jälkeen hän pysytteli alalla, kunnes työt eivät jatkuneetkaan edellisessä työpaikassa: ”Olin jo aikaisemminkin toisinaan miettinyt, että kolmivuorotyöt eivät oikein sovi lapsiperhearkeen. Kyllä sen jo tavallaan tiesinkin, että  metallityöt eivät olisi minulle se työ, mistä jään aikoinani eläkkeelle.” Luonnossa viihtyvälle Viitamäelle metsäalan opinnot toivatkin mieluisan muutoksen arkeen.

Koulutussopimuksella uuteen ammattiin

Opiskelut WinNovassa sujuivat jouhevasti, sillä taustalla olevan tutkinnon suorituksia sai hyväksi luettua uusissa opinnoissa. Viitamäen mukaan hän pääsi vähällä verrattuna ensimmäistä tutkintoaan suorittaviin
nuorempiin opiskelijoihin. Opiskeltavaksi jäi vain suoraan alaan liittyviä sisältöjä, kuten hakkuun perusteet, luonnonhoitokortti ja kasvintunnistuskurssit.

Kun Viitamäki oppi käsittelemään hakkuukonetta riittävän hyvin, hän pääsi metsäkoneyritykseen koulutussopimuksella työharjoitteluun. Siinä opiskelija hankkii osaamista työpaikalla käytännön töissä muiden opintojen ohessa. Viitamäelle menestyminen työharjoittelussa toi selvää etua: ”Oli se nyt
huomattavasti helpompaa keskittyä siihen opiskeluun, kun ei ollut painetta työpaikan löytymisestä opintojen jälkeen.”

Uudelleenkouluttautumisessa asenne ratkaisee

Opinnoissa riitti haastetta, mutta oikealla asenteella kaikki on opittavissa. Esimerkiksi metsäkoneen ohjaamo ei ole aivan yksinkertainen: ”Välillä kävi mielessä, että olenko liian vanha jo tähän hommaan, kun tuntui, että en noiden erilaisten nappuloiden kanssa pärjää millään tavalla tuolla ohjaamossa. Kyllä se siitä sitten kumminkin lähti, kun aikansa vipuja veivaili ja nappeja paineli. Se on se asenne, mikä siinä ratkaisee”, Viitamäki kertoo.

Metsäkoneenkuljettajan työ vaatii ison koneen hallintaa ja metsänhoidon periaatteiden tuntemista, eikä työtä opi kuin tekemällä. Siksi omasta ahkerasta asenteesta on ollut hyötyä: ”Olin itse omasta aloitteesta syyslomiakin metsässä. Olen yrittänyt ottaa kaiken irti opinnoista välittämättä siitä, että onko loma vai ei. Kyllä siellä kotona ehtii vielä myöhemmin olemaan.”

Joskus alan vaihtaminen kannattaa

Uuden alan opiskelu voi tuntua hypyltä tuntemattomaan, mutta Viitamäen mukaan se kannattaa. On mahtava herätä aamulla ja suunnata kohti mielekästä työpaikkaa. Metsässä Viitamäki viihtyy loistavasti: ”Tässä työssä parasta on tämä, mikä tässä ympärillä näkyy. Tietyllä tavalla täällä on karun näköistä, mutta nytkin on aurinkoinen päivä eikä juurikaan tuule. Saat olla käytännössä yksin luonnon keskellä. Mikäs sen hienompaa?”, Viitamäki pohtii ympäristöään tarkastellen ja jatkaa: ”Kyllä siinä sielu lepää.”

Hän kannustaakin kaikkia, jotka harkitsevat uuden alan opiskelua, rohkaistumaan ja ottamaan selvää mahdollisuuksista.

Janne Viitamäki metsäkoneen edessä.