Siirry sisältöön

Fuengirolan Centro Finlandia 10-15.10.2022

Pastellisävyinen aamu Fuengirolan rannalla. Kuvassa meri, aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja.

Keväällä jo puhuttiin opiskelijan ja työpaikkaohjaajan kanssa, että jos syksyllä pääsisin käymään paikan päällä. En ole koskaan ollut Fugessa, ennakkokäsitys kaupungista vähän negatiivinen. MOT-ohjelmakin oikein mollasi aluetta, tosin suurin osa ohjelman sisällöstä oli muualta kuin Fugesta. Reissulle saatiin sovittua ajankohta ja minä mietin, miten uskallan lähteä. Eka reissu koronan jälkeen, missä on passi, mikä laukku jne jne. Oikein nauratti ajatukseni, kun ennen olin valmiina lähtöön kahdessa tunnissa. 

Matka meni hyvin ja pääsin hotellille turvallisesti taksin kyydissä. Aamulla kävely Suomi-keskukseen. Kävely on muuten täällä tosi suosittua ja kaupunki on hyvin saavutettavissa kävellen. Kierros keskuksessa paljasti kuinka monipuolinen paikka se on. Matkatoimisto, ravintola, tapahtumat, asunnon välitys, Suomi-kauppa (elintarvikkeet), postilokeropalvelu, lasten kerho ja paikka, josta voi vuokrata toimistopöydän itselleen. Lähiseudulta löytyvät palvelut suomeksi melkein kaikesta mitä ihminen voi lomallaan tai pidempi aikaisessa oleskelussaan tarvita aina kirjakaupasta lääkäripalveluihin. Golf on tietysti hyvin tärkeä aktiviteetti täällä olijoille ja suomeksi hoituu myös nämä palvelut. 

Terveiset aamupalaterassilta

Opiskelija on saanut opetella kaikki myytävät retket perinpohjin, koska kysymyksiä niistä esitetään tosi paljon. Ne ovat suosittuja retkiä ja niiden ostaminen tapahtuu joko heiltä toimistosta tai verkon kautta.  Perinteiset lentoliput ostetaan myös heidän kauttaan. Samoin viime viikolla lähti ryhmä Välimeren risteilylle, jossa on mukana heidän suomalainen opas. Retkillä on aina suomalainen opas mukana. Kansainvälisissä retkissä on kommunikointi tapahtuu englanniksi. 

Taphtumien järjestäjä
Retkien esite
Pari tietokonetta ja padi, jotta selviää
asiakkaiden kyselyistä ja ostoksista
Oheistuotteiden myyntiartikkeleja
Postilokerikot

Asiakkaat ovat pääosin eläkeläisiä, joko hyväkuntoisia tai sitten hieman liikuntarajoitteisia. Samoin siellä käy vanhempia ihmisiä, joille keskuksessa käynti tarkoittaa keskusteluyhteyttä, joka saattaa olla ainut kontakti koko päivän aikana. Ravintolan tapahtumaillat kokoavat suomalaiset yhteen, jossa voi yksinäisetkin solmia uusia ystävyyssuhteita ja siten yksinäisyys ei olekaan niin iso asia elämässä. Lapsiperheet kyselevät lähinnä kerhon aukioloaikoja, työtä tekevät ihmiset ict-apua. Sitäkin saa naapuriyrityksestä suomen kielellä. 

Yhteenvetona Fuengirolan Suomi-keskuksesta: tärkeä kokoontumis-, työskentely- ja infopaikka, josta saa monipuolista palvelua, saa hoidettua matkustamiseen liittyvät asiat, pystyy halutessaan solmimaan uusia ystävyyssuhteita, ranta kulman takana, saa suomalaista ruokaa, kuulee suomalaisia artisteja tapahtumailloissa, vaihtuvat teematapahtumat/-aktiviteetit (esim. Noora Karma) jne. MOT-ohjelman sisältö varkauksista ja muusta rikollisesta toiminnoista ei näy arkielämässä. Totta kai pitää olla varovainen, ei kanna kaikkia rahoja ja kortteja mukana jne. Täällä on ihmisen turvallista olla, ei iske koti-ikävä kovin helposti, paljon nähtävää ja koettavaa ympäristössä. 

Päivi Suotunen