Siirry sisältöön

WorldSkills-tapahtuman valmistelut loppumetreillä

WorldSkills-kilpailu järjestetään syksyllä 2022 hajautettuna 15 maahan. Suomen ammattitaitomaajoukkue osallistuu kilpailussa 28 lajiin, ja myös Suomessa järjestetään neljän lajin tapahtuma 20.–23.10.2022. Myös WinNovan hiusalan lehtori Satu Laiho on jännän äärellä, sillä hän toimii tapahtumassa Hiusmuotoilu-lajin lajialuevastaavana.

Satu on suorittanut WorldSkills-toimijoilta edellytettävän akkreditoinnin – käynyt läpi kaikki koulutusmateriaalit ja säännöt sekä suorittanut vaaditut testit. Työtä loppuviikon huipennuksen eteen on tehty valtavasti, ja pian onkin konkreettisen lajialueen viimeistelyn ja itse kilpailun aika!

Satu Laiho lähtövalmiina World Skillsiin.
Satu Laiho lähtövalmiina WorldSkills-tapahtumaan

WinNovan hiusalan lehtori Satu Laiho, World Skills -tapahtuman Hairdressing-lajin lajialuevastaava kertoo tunnelmistaan juuri ennen h-hetkeä:

“Työmäärä on ollut valtava, ja asioita on edistetty yhteistyöllä tiiviisti. Monenlaista työtä on valmisteltu, omiin tehtäviini on kuulunut niiden tuotteiden ja välineiden hankinta, jotka eivät ole kuuluneet sponsorisopimusten piiriin. Lisäksi lainatavaroiden etsiminen, niistä sopiminen sekä logistiikasta huolehtiminen on kuulunut minun työtehtäviini.

Hauskimpia hankintoja ovat olleet nk.”Secret item” -asiat, joita on pitänyt etsiä ja hankkia vähän salaisesti, jotta ne pysyvät varmasti yllätyksenä siihen asti, että kyseinen kilpailutehtävä alkaa. Nämä ovat yksityiskohtia, jotka pitää sisällyttää esimerkiksi valmiiseen kampaukseen, enempää en voi vielä kertoa.

WorldSkills-tapahtuman yhteydessä toteutuu myös Skills-valmennuksessa olevien nuorten maajoukkueleiri, ja ensi syksynä EuroSkills-kisoihin lähtevä hiusmuotoilun kisaaja Minna Ala-Penttilä pääseekin tekemään yhtenä tehtävänään kampauksen floristiikkalajin mallille, ja kokonaisuuden pohjalta floristiikkalajin kilpailijat suunnittelevat kukat/kimpun yhtenä kilpailutehtävänään. Tämänkään tehtävän yksityiskohtia ei julkisteta ennen kilpailutehtävän alkamista. Toteutettu malli kampauksineen on nähtävillä floristiikkalajin alueella perjantaina iltapäivällä.

Valmistautuminen on vaatinut tiivistä yhteistyötä niin koulutuksenjärjestäjien kuin muidenkin alan toimijoiden kesken. Varsinainen koitos alkaa tiistaina 18.10., kun lajialuetta päästään rakentamaan.

Lajialueen rakentamiseen tarvittavia työkaluja.
Lajialueen rakentajan “ensiapupakkaus” näyttää tältä.

Alkuviikon assareina
toimivat Stadin ammattiopiston sekä Careerian hiusalan opiskelijat,
viikonloppuna paikalle saapuu myös WinNovan Porin hiusalan opiskelijoita. Haaste
on se, että lajin rakentaminen toteutuu pääasiassa tiistain aikana, jotain
pientä voidaan vielä tehdä keskiviikkona, mutta silloin paikalla ovat myös
kansainväliset kilpailijat ja ekspertit (+6 tulkkia).

Myös purkamiseen on aikaa
tasan yksi päivä, ensi maanantai, jolloin kaikki lainatavarat pitää saada
kotimatkalle ja messukeskuksen tila siistiksi.

Kilpailun avajaiset järjestetään keskiviikkona messukeskuksen Holiday Inn -hotellin talvipuutarhassa ja päättäjäiset Helsingin kaupungintalolla maanantaina 24.10. Lajitoimijoille on luvassa myös Farewell-party maanantai-iltana, mutta katsotaan, pysyykö siinä vaiheessa silmät vielä auki viikon koitoksen jälkeen!”

Terveisin hiusmuotoilun Workshop manager (lajialuevastaava) Satu Laiho

 Lue lisää WorldSkills Competition 2022 -tapahtumasta (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

World Skills kumppanilogo 2022