Siirry sisältöön

WorldSkills-tapahtuma lajialuevastaavan silmin

WinNovan hiusalan lehtori Satu Laiho toimi Hairdressing-lajin lajialuevastaavana Helsingissä World Skills -tapahtumassa lokakuun lopulla. Satu piti päiväkirjaa yhdeksän päivän työrupeamastaan tapahtumassa, joka sisälsi näiden päivien lisäksi myös paljon suunnittelua ja valmisteluja. WorldSkills-tapahtuma oli kaikille osallistujille mahtava kokemus!

Tiistai

Viikko käynnistyi tiistai-aamuna 18.10. klo 8, jolloin pääsimme rakentamaan lajialuetta Messukeskukseen. Ensimmäisenä oli noudettava monta lavallista Business Collegen tiloihin etukäteen toimitettuja tuotteita, välineitä ja tarvikkeita. Hartiavoimin saatiin lajialueelle siirrettyä yli sata harjoituspäätä, satoja värituubeja, permanenttirullia, vaalennusainepurkkeja, useita laatikollisia muotoilutuotteita ynnä muuta tuiki tarpeellista lajin toteuttamiseen tarvittavaa. Seuraavana oli vuorossa lainatavarakuljetusten vastaanotto ja lajialueen järjestely. Suuremmilta kommelluksilta vältyttiin ja päivän päättyessä klo 22 oli lajialue jo lähes esittelykelpoinen.

Keskiviikko

Keskiviikkona lajialueen viimeistelyä jatkettiin ja saimme myös kansainväliset kilpailijat (20) ekspertteineen (22) ja tulkkeineen (6) paikan päälle. Heillä oli ohjelmassa koko lajialueeseen sekä henkilökohtaisiin kilpailualueisiin tutustuminen, omien työkärryjen järjestäminen sekä eksperttien työskentelyn seuraaminen.

Ekspertit tekivät kaikkia eri kilpailutehtävissä mahdollisesti eteen tulevia töitä ja samalla saatiin testattua tuotteiden ja välineiden käyttö ranskalaisen Raphael Perrier -harjoituspäätoimittajan sponsoroimiin päihin. Kilpailijoiden poistuttua lajialueelta valmisteltiin työpisteet seuraavan päivän ensimmäistä kilpailutyötä varten. 

Keskiviikkona oli vuorossa myös kilpailujen viralliset avajaiset Messukeskuksen Holiday Inn -hotellin talvipuutarhassa. Pienen, juhlallisen tuokion jälkeen Workshop Managerin tie vei takaisin lajialueen viimeistelypuuhiin, sillä seuraavana aamuna kilpailujen käynnistyessä kaiken piti olla viimeisen päälle valmiina. 

Workshop Managerin "palkinnon" eli Medal of Appreciation -mitalin luovutus.
Medal of Appreciation -mitali.

Torstai – sunnuntai

Torstaina 20.10. käynnistyivät varsinaiset kilpailutehtävät ja ne jatkuivat aina sunnuntaihin asti. Lajialueen kunnossa pitämisen sekä Skill Management Teamin avustamisen lisäksi Workshop Managerin tehtäviin kisapäivien aikana kuului myös lajin esitteleminen VIP-vieraskierroksille osallistujille, lajialueen avustajien ohjaajana toimiminen sekä valmiiden kilpailutöiden kuvaaminen. Myös kilpailijoille salaisina yksityiskohtina olleiden koristeiden kuoriin kätkeminen ja jakaminen kilpailijoiden työpöydille oikeaan aikaan oli yksi pienistä yksityiskohdista, joka oli etukäteen tarkasti suunniteltu. 

Sunnuntaina viimeisen kilpailutehtävän ja lajialueen sulkemisen jälkeen aloitettiin purkamistyöt ja pakkaaminen. Ekspertit jatkoivat arviointityötään pitkälle sunnuntai-iltaan, joten silloinkin lajialueella riitti toimintaa. 

Maanantai

Maanantaina oli vuorossa viimeiset pakkaukset sekä lähetysten lähettäminen takaisin yhteistyökumppaneille. Kestävän kehityksen hengessä osa kilpailun harjoituspäistä lähetettiin takaisin Ranskaan jatkokäyttöä varten. Maanantai-iltapäivällä Messukeskuksen halli 4 oli tyhjennetty ja oli aika siirtyä Helsingin Kaupungintalolle päättäjäisiin. 

Päättäjäisissä julistettiin WorldSkills 2022 Special Edition -tapahtuman Suomessa järjestettyjen lajien mitalistit sekä palkittiin myös keskitason ylittäneet kisaajat. Hiusmuotoilussa kulta meni Ranskaan ja hopea jaettiin Kiinan sekä Korean kesken. Virallisten päättäjäisten jälkeen ilta jatkui vielä riemuisissa merkeissä herkutellen ja tanssien. Yhteishenki kilpailijoiden kesken vaikutti tiukan kisaviikon jälkeen rentoutuneelta.

Tiistai

Yhdeksän päivän tiiviin työrupeaman päätteeksi tiistaina 25.10. juna kuljetti väsyneen, mutta tyytyväisen kisatyöläisen takaisin Poriin. Paluumatka junassa oli kätevä hyödyntää viikon sähköpostien purkamiseen. Syysloma kisaviikon jälkeen tuli tarpeeseen, sillä lajialueen järjestelyt jatkuivat vielä useamman yön ajan unissakin. 

EuroSkills-kilpailija Minna Ala-Penttilä kampaamassa mallia, jolle floristiikkalajin kisaajat suunnittelivat kukka-asetelman kisatehtävään.
EuroSkills-kilpailija Minna Ala-Penttilä
Valmis kampaus.

Viikko oli kuitenkin ainutlaatuinen ja todella hieno mahdollisuus päästä kurkistamaan kansainvälisen kilpailutoiminnan kulisseihin. Tapahtuma oli hieno kokemus niin mukana avustajina olleille opiskelijoille kuin opettajillekin, ja myös ensi syksynä Gdanskiin matkaava EuroSkills-kisaaja Minna sai arvokkaan kokemuksen kilpailusta. Kuten muutama mukana olleista opiskelijoista sanoi, tämä työrupeama olisi saanut jatkua vielä paljon pidempään!

SkillsFinlandin tiedote palkintojenjaosta: Maailman parhaat ammattiosaajat palkittiin ammattitaidon MM-kilpailussa Helsingissä(siirryt toiseen palveluun)

Teksti ja kuvat: WinNovan hiusalan lehtori Satu Laiho, World Skills -tapahtuman Hairdressing-lajin lajialuevastaava