Siirry sisältöön

Jatkuvan oppimisen polulla

Työelämä muuttuu. Työuran eri vaiheissa tarvitaan erilaista osaamista. Tämän lisäksi tulevaisuus tuo monenlaisia uusia vaatimuksia osaamiseen mm. teknologisen kehityksen, kansainvälistymisen, väestörakenteen muutoksen ja monien muiden tekijöiden myötä.

Luonnollisesti opettelemme uutta työmme ohessa eri tavoin. Uuden laitteen käyttö, sovelluksen hallinta tai vaikkapa uuden toimintamallin sisäistäminen ja kehittäminen on uuden oppimista. Olemmekin oman osaamisen kasvattamisessa elinikäisiä oppijoita. Aina tämä ei kuitenkaan riitä ilman lisäkoulutusta. On pohdittava omaa ”vanhentuvaa” osaamista laajemmin. Mitä taitoja minä tarvitsen tulevaisuudessa ja miten sitä hankin.

Osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa käynnistettiin vuonna 2019 jatkuvan oppimisen uudistus. Jatkuvan oppimisen uudistuksen tavoitteena on kehittää ja uudistaa ihmisten osaamista elämän ja työuran eri vaiheissa sekä vastata työelämän muutoksista johtuviin osaamistarpeisiin.

Uudistuksen visiona on:

  1. Jokainen kehittää osaamistaan työuransa aikana.
  2. Kaikilla on työllistymisen ja merkityksellisen elämän edellyttämät tiedot, taidot ja osaaminen
  3. Osaaminen uudistaa työelämää ja työelämä osaamista.

”Lähes 80 % kansalaisista uskoo, että omassa työssä tulee 5 v. aikana muutoksia, joiden vuoksi on kehitettävä omaa osaamista.”

Lähde: Elinikäisen oppimisen kansalaiskysely 12/2019

Lähitulevaisuudessa vähintään joka neljäs työtehtävä tulee muuttumaan merkittävästi. Työttömyysaste on laskussa, mutta monella alalla on suuri pula osaavasta työvoimasta. Tilanne paranee vain siten, että meillä on oikeanlaista ja osaavaa työvoimaa riittävästi juuri siellä missä sitä milloinkin tarvitaan.

Me WinNovassa olemme nostaneet jatkuvan oppimisen osaksi strategiaamme työelämälle tarjottavissa koulutuksissa. WinNovan Työelämäpalvelut seuraa aktiivisesti Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) ilmoittamia työikäisille suunnattuja koulutustarpeita.

Oletteko Te jatkuvan oppimisen polulla? Olkaa rohkeasti yhteydessä kun koulutustarpeita ilmenee.

Jori Saine, palveluvastaava, Työelämäpalvelut
jori.saine(at)winnova.fi, p. 040 702 6501