Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: Hius- ja kauneudenhoitoalan lehtori Satu Laiho

Hius- ja kauneudenhoitoalan opettaja Satu Laiho HiusWelmussa.

Kevään 2023 aikana WinNovan www-​sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on hius- ja kauneudenhoitoalan lehtori Satu Laiho Porista.

Opiskelijan riemu omasta onnistumisesta tuo työssä iloa Satu Laiholle 

Satu Laiho opettaa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon opiskelijoita eli tulevia kampaajia ja partureita sekä alan jatko-opiskelijoita Porin Tiedepuiston toimipisteessä. Hän toimii vastuuopettajana noin 20-30:lle opiskelijalle (valmistumistilanteesta riippuen) ja opettaa lisäksi hiusalan sisältöjä noin 10-15 muulle opiskelijalle vuoden aikana.  

Uusimpana työtehtävänä Satu on aloittanut myös hiusmuotoilun EuroSkills-eksperttinä. EuroSkills 2023 pidetään syyskuussa Gdanskissa, kyseessä on alle 25-vuotiaiden nuorten ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailut. Ekspertti toimii Suomen kilpailijan valmentajana ennen kilpailua sekä varsinaisen kilpailun tuomarina muille kuin oman maansa kilpailijalle. Suomen edustaja hiusmuotoilu-lajissa on Vaasasta. 

Satu aloitti WinNovassa elokuussa 2010. “Asuimme keväällä 2010 vielä Turun seudulla, mutta haaveilimme paluumuutosta kotiseudulle. Sopivasti Porin WinNovassa tuli hiusalan opettajan paikka auki, jota hain ja tulin valituksi tehtävään”, kertoo Satu. 

Mitä omassa tiimissäsi touhutaan ja miten tiimin toiminta auttaa arjen tekemistä? 

Hius- ja kauneudenhoitoalan tiimissä opetetaan napakalla tahdilla perustutkinnon suorittajia, palvellaan asiakkaita Parturi-kampaamo HiusWelmussa ja Kauneushoitola KauneusWendassa sekä pyritään myös ideoimaan uusia avauksia työelämän suuntaan. 

Tiivis yhteistyö oman tiimin kollegojen kanssa on tärkeää, ja koen että meidän tiimissämme reagoidaan asioihin nopeasti. Yleensä aina kollegat saa nopeasti kiinni ja se sujuvoittaa toimimista arjessa. 

Millaista erityisosaamista koet itselläsi olevan?   

Toimin perustyöni lisäksi vastuuopettajana hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnossa. Porin ensimmäiset kampaajamestarit, kosmetiikkaneuvojat (eat) ja erikoiskosmetologit valmistuivat joulukuussa 2022. Lisäksi olen EuroSkills 2023-ekspertti hiusmuotoilussa.  

Omaa erityisosaamistani ovat kosmetiikan lainsäädäntö, kosmeettisten tuotteiden raaka-aineosaaminen sekä tarkkuus kampaajan sekä parturin kädentaidollisissa töissä. 

Miten kehität itseäsi ja omaa osaamistasi? 

Lähden innokkaasti mukaan uusiin juttuihin ja koulutuksiin. Perehdyn myös vapaa-ajalla hius- ja kauneusalan trendeihin, kosmetiikkaa koskeviin muutoksiin sekä alan yleiseen kehitykseen. Suhtaudun intohimoisesti työhöni ja alaani, ja uskon, että innokkuus ja jatkuva tiedonjano kehittää omaa osaamistani eniten. 

Mikä on suurin ammatillinen saavutuksesi? 

Sain Laurea ammattikorkeakoulussa rehtorin stipendin vuonna 2020, kun suoritin estenomin ylemmän amk-tutkinnon. Perusteluna oli se, että opinnäytetyössäni oli työelämää konkreettisesti kehittävä ote. Laadin suunnitelman hiusalan ammattilaisten työperäisen oireilun vähentämiseksi yhteistyössä alan eri toimijoiden kanssa. 

Opetuksen sisällöt muuttuvat koko ajan yhteiskunnan kehittyessä, mitä haasteita se tuo mukanaan? 

Opettajan on todella tärkeää pysyä alan kehityksessä mukana. Jatkuva kehittäminen ja ajan hermolla pysyminen pitää omaakin intoa yllä, vaikka se onkin myös vaativaa. Muutoksiin pitää suhtautua keinona päästä myös itse eteenpäin omalla ammatillisella kehittymisen polulla. Kuten on sanottu, dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon, koska ne eivät mukautuneet muuttuvaan ympäristöönsä. Opetuksen sisältöjen ja tutkintojen perusteiden kuuluukin muuttua koko ajan, jotta tutkinnot vastaisivat työelämän osaamistarpeita. 

Työssäsi kohtaat jatkuvasti erilaisia ihmisiä, mitkä kohtaamiset tuovat eniten iloa ja onnistumisen tunteita? 

Suurinta iloa minulle tuo se, kun näen opiskelijan riemun hänen omasta onnistumisestaan. Erityisesti silloin, jos opiskelijalle on ollut erityisen vaikeaa oppia jokin kädentaito ja sinnikkään harjoittelun jälkeen työ onnistuu. Samoin onnistumisen iloa tuovat opiskelijoiden oppimisoivallukset teoria-asioissa, kun keskustellaan yhdessä perusteluista tekemisen taustalla.