Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: Järjestelmäasiantuntija Tero Mäkelä

WinNovan järjestelmäasiantuntija Tero Mäkelä nojailee tietokoneen näyttöön.

Kevään 2023 aikana WinNovan www-​​sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on järjestelmäasiantuntija Tero Mäkelä Porista.

Tero Mäkelä kuvailee itseään tietokonetalkkariksi 

Järjestelmäasiantuntija Tero Mäkelä aloitti WinNovassa elokuussa 2021: Löysin WinNovan työpaikkailmoituksen mol.fi:stä puolivahingossa. Luettuani ilmoituksen koin, että tämä työpaikka voisi olla minulle sopiva urakehitystäni ajatellen. Lähetin hakemukseni, minut kutsuttiin haastatteluun ja pian sen jälkeen sain tiedon, että minut on valittu. Oli hieman haikeaa lähteä vanhalta työpaikaltani, mutta aika oli kypsä muutokselle. Olin elämäntilanteessa, jossa halusin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa ja uusi työ WinNovassa mahdollisti tämän. 

Mitä työhösi kuuluu ja millaista erityisosaamista koet itselläsi olevan?  

Porin Tiedepuistossa minut ohjattiin tietohallinnon tiloihin järjestelemään bittiavaruuden ykkösiä ja nollia. Ne ovat pieniä ja kevyitä, mutta niitä on tosi paljon ja ne täytyy pitää tarkassa järjestyksessä, joten työ vaatii suurta huolellisuutta. Suurimmat virheet tapahtuvat, kun ykköset ja nollat menevät sekaisin ja aiheuttavat vikoja eli ns. menee bitit poikittain.  

Järjestelmäasiantuntijana Teron työnkuvaan kuuluu mm. WinNovan it-infran ylläpito ja kehittäminen yhteistyössä kollegoiden ja palveluntarjoajien kanssa. Työhön sisältyy mm. palvelin- ja verkkoympäristö, tietoturva ja dokumentointi. Erityisosaamista Terolla on laajasti, mutta WinNovan aikana hän on päässyt tutustumaan myös uusiin asioihin, kuten Microsoftin 365-pilvipalveluihin, Powershelliin ja PaperCut-turvatulostusjärjestelmään. Tero puhuu myös sujuvasti englantia ja hän kuvailee ajattelutapaansa analyyttiseksi, mikä tietohallinnon asiantuntijalle toki sopiikin.   

Mitä omassa tiimissäsi touhutaan ja miten toiminta auttaa arjen tekemistä? 

Tietohallinnon väki kehittää jatkuvasti WinNovan it-infraa monilta osin. Työ on usein melko näkymätöntä, mutta tietoturvaa kehitetään koko ajan ja uusia järjestelmiä otetaan käyttöön, viimeisimpinä mm. PaperCut-turvatulostus, Osaava Alarm -mobiilihälytysjärjestelmä ja salasanan palautusportaali.  

Tietohallinto auttaa arjen it-ongelmissa, kuten laite-, ohjelmisto-, käyttäjätunnus-, tai sähköpostiongelmissa. Tietohallinnossa tehdään paljon työtä sen eteen, että olemassa olevia järjestelmiä kehitetään, parannetaan tai uusitaan nykyaikaisiksi ja käyttäjäystävällisiksi. 

Miten kehität omaa osaamistasi? 

Opiskelen omatoimisesti etsimällä tietoa Internetin syövereistä ja käyn erilaisilla verkkokursseilla, kun sellaiseen on mahdollisuus. Ei riitä, että käy kurssin läpi, vaan sieltä saatua tietoa on myös hyödynnettävä käytännössä. Se vaatii asialle omistautumista, itsekuria ja aikaa. Toisin sanottuna, kaikki mikä on tekemisen arvoista, vaatii aikaa ja vaivannäköä.  

Työssä parhaat asiat, jotka auttavat jaksamaan päivästä toiseen? 

Työtoverit, työympäristö, omaa työtä tukeva esihenkilö sekä hyvä ilmapiiri, jossa tuemme toisiamme. 

Erityismaininnan Tero antaa Tiedepuiston ravintola- ja kahviotoiminnalle: On tosi hienoa olla töissä työpaikassa, jossa on tarjolla kaikenlaisia herkkuja joka päivä.   

Miten olet hyödyntänyt WinNovan henkilöstöetua ePassia? 

Olen käyttänyt ePassia Pori Jazz -lippuihin, elokuvalippuihin ja lahjakortteihin. Jatkossa ajattelin käyttää sitä Rockway-palvelussa ja opetella soittamaan ukulelea. 

Kuinka kuvailisit työpäivääsi 7-vuotiaalle? 

Heiluttelen sormiani ja siirtelen oikeaa kättäni kuin käyttäisin näkymätöntä näppistä ja hiirtä. Tämä toimii hyvin omien lapsieni kanssa. Toisinaan kerron olevani tietokonetalkkari. 

Mitä salaisia kykyjä tai taitoja sinulla on? 

En tiedä, onko tämä varsinainen salainen kyky tai saati taito, mutta tykkään laittaa ruokaa ja etenkin jälkiruuat ja leivonnaiset ovat suosikkejani. Lapseni haluavat mukaan auttamaan aina kun leivon. Teimme esimerkiksi yhdessä halloween-keksejä.