Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: Opintohallintopäällikkö Marika Karismaa

Vaaleahiuksinen nainen musta-valkoisessa paidassa katsoo kameraan.

Kevään 2023 aikana WinNovan www-sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on opintohallintopäällikkö Marika Karismaa Porista.

Opintohallintopäällikkö Marika Karismaa janoaa työssään haasteita 

Marika Karismaa aloitti keväällä 2007 Porin Aikuiskoulutuskeskuksessa puhtauspalvelun opettajana. Töiden oli tarkoitus kestää kolme kuukautta. Kuukausia on tullut muutama lisää ja sieltä matka on jatkunut WinNovaan opintohallintopäällikön työtehtävään Porin Tiedepuiston kampukselle. 

Oma nykyinen työnkuva ja millaista erityisosaamista koet itselläsi olevan?  

Toimin opintohallintopäällikkönä Opintohallinto ja tietopalvelut -yksikössä, joka perustettiin 2019. Opiskelijan opiskeluajan prosessin tarkasteleminen hyvin monesta eri näkökulmasta aina ammatillisen koulutuksen rahoitukseen muodostumiseen asti on arkipäivää, jonka parissa työpäivät kuluvat. Olen toiminut opettajana, koulutusvastaavana ja opintohallintoasiantuntijana ennen nykyistä työtehtävääni, joten koen erityisosaamiseni muodostuvan eri rooleissa toimimisesta.  

Mitä omassa tiimissäsi tehdään ja miten sen toiminta auttaa arjessa? 

Tarkastelemme opiskelijan opiskeluajan prosessia hyvin laaja-alaisesti monesta eri näkökulmasta, joten puuhailemme paljon kaikenlaista ja ihan koko ajan. Viimeisimpänä olemme tekemisessämme keskittyneet palautteen pyytämiseen ja sen kautta asiakaspalvelun kehittämiseen. 

Yksikköni koostuu kolmesta eri osa-alueesta: opintotoimistot/oppisopimus, koulutussuunnittelu ja opintohallinto. Nämä läpileikkaavat WinNovan toimintaa laajasti ja pyrimme vahvistamaan koko ajan toimintaamme, jotta pystymme etupainotteisesti tukemaan WinNovan toimijoita omassa työssään. Esimerkiksi koulutussuunnittelun ja lukujärjestyksien ajantasaisuus, opintohallintojärjestelmässä olevan tiedon laadun tarkistukset, erilaisten ohjeiden laatiminen, henkilöstölle pidettävät koulutukset ja opiskelijoille tuotettavat palvelut kuuluvat työhömme. 

Miten WinNovan arvot (yhteistyö, kehittäminen, turvallisuus, palvelu ja ihmisläheisyys) näkyvät työssä ja omassa tekemisessä? 

WinNovan arvioihin kiteytyvät merkitykselliset asiat, joita työyhteisössä arvostan. Näitä pyrin tuomaan omaan tekemiseeni päivittäin toimiessani työyhteisön jäsenenä eri työryhmissä sekä esihenkilönä toimiessani. Nämä ovat myös asioita, joiden kautta omaa tekemistään on hyvä ajoittain reflektoida. ”Kysy, kuuntele, vastaa ja liiku” ovat arjen pieniä tekoja, joiden kautta WinNovan arvot tulevat viedyksi käytäntöön. 

Miten kehität omaa osaamistasi? 

Uuden oppiminen sekä osaamisen ja itseni kehittäminen kantaa eteenpäin, katse tulevaisuuteen. Löydän itseni tämän tästä etsimässä erilaisia koulutusvaihtoehtoja, ”mitähän seuraavaksi voisin opiskella ja opetella”. Elän muutoksesta vaikkakin se on ajoittain haastavaa, mutta enemmän innostavaa ja eteenpäin vievää. Hienoa on, että WinNova tukee ammattiosaamisen kehittämistä hyvin. Tämä osaltaan toimii kannustamisena oman osaamisen kehittämisessä. 

Työssä motivoivimmat asiat, jotka auttavat jaksamaan päivästä toiseen? 

Tunnistan työni merkityksellisyyden ja sen vaikuttavuuden koko organisaation toimintaan. Työtä tehdään yhdessä ja missä roolissa sitten työskenteletkin, meitä kaikkia tarvitaan. Opintohallinto ja tietopalvelut -yksikkö on kerrassaan upea yksikkö. Olen onnekas, että saan toimia heidän esihenkilönään ja he ovat kyllä minulle parhaat ”motivaattorit”. 

Mitä työsi WinNovassa on antanut sinulle? 

Olen ollut onnekas myös siinä, että minulla on koko WinNovan työajan ollut hyvät esihenkilöt, jotka ovat rohkeasti haastaneet minua ja antaneet minulle tilaa kasvattaa ammatillista osaamistani. Tämä taas on mahdollistanut minulle erilaisia työtehtäviä, mikä motivoi minua tekemisissäni edelleen päivittäin. 

Työssäsi kohtaat jatkuvasti erilaisia ihmisiä, mitkä kohtaamiset tuovat eniten iloa? 

”Kiitos” on merkityksellinen sana, joka nostaa hymyn kasvoille ja saa aikaan hyvän fiiliksen. 

Mikä on paras neuvosi, jonka olet koskaan saanut? 

Asioita voi ja joskus pitää oppia kantapään kautta, onneksi meillä on niitä kaksi.