Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: Kauneudenhoitoalan lehtori Terhi Katajamäki

Pitkähiuksinen nainen musta toppatakki päällä ulkona veden ääressä.

Kevään 2023 aikana WinNovan www-​​sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on kauneudenhoitoalan lehtori Terhi Katajamäki Raumalta.

Sosiaalisen median hyödyntäminen on tärkeä osa kauneudenhoitoalan lehtori Terhi Katajamäen työtä  

Terhi Katajamäki työskenteli AMK:n estenomi-opintojensa ohella WinNovassa ensimmäisen kerran tuntiopettajana vuosina 2011-2013. Hänen nykyinen työsuhteensa alkoi 2018 elokuussa, kun hius- ja kauneudenhoitoalle haettiin uutta opettajaa.  

Tällä hetkellä hän toimii kampaajan osaamisalan toisen vuoden opiskelijoiden vastuuopettajana sekä hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon opiskelijoiden vastuuopettajana Raumalla. Viimeisen vuoden aikana Terhi on opettanut hieman yli 50:tä opiskelijaa. Eli ainakin jotain aihealuetta kaikille Steniuksenkadulla kampaajan osaamisalaa opiskeleville.  

Oma nykyinen työnkuva ja millaista erityisosaamista koet itselläsi olevan?  

Omaan opetukseeni kuuluu tällä hetkellä perustutkinto-opiskelijoiden kanssa paljon asiakaspalvelua Parturi-kampaamo KaunisHetkessä. Omasta mielestäni tekemällä oppiminen ja asiakaspalvelutaitojen harjoitteleminen ovat ne avaimet, joilla valmistaudutaan parhaiten työelämän asettamiin vaatimuksiin. Erikoisammattitutkinnon opiskelijoille opetan mm. asiakkuuksien johtamisen tutkinnon osan ja tuleville kampaajamestareille jonkin verran kädentaitoja. 

Mitä omassa tiimissäsi puuhaillaan? 

Meidän hius- ja kauneudenhoitoalan opettajista koostuvaan tiimiimme kuuluu tällä hetkellä kuusi opettajaa. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja kiinnostuksen kohteemme, mutta olemme aktiivisesti kehittäneet itslearning-kurssejamme ja osa opettajistamme on tehnyt sinne paljon videoita.  

Nykypäivänä sosiaalinen media on iso osa kampaajien ja kosmetologien ammattia ja uusasiakashankintaa. Kannustamme opiskelijoitamme, heti opintojen alussa, perustamaan Instagram-tilit. Opiskelijat kuvaavat tekemiään töitä ja julkaisevat niitä Instagramissa. Tällä tavalla he keräävät samalla portfoliota omasta osaamisestaan ja tätä voi hyödyntää esimerkiksi työssäoppimis- tai työpaikkaa hakiessa. Meillä on myös oma hius- ja kauneudenhoitoalan sometiimi, joka huolehtii @winnova_kauneusrauma-instagramin ja WinNova Hius-, Kauneus-, ja Terveysalan palvelut Rauma/Laitila -Facebookin päivityksistä. Instagramissa meillä onkin jo lähes 800 seuraajaa! 

Meillä toimii myös ammattiosaamo, missä opiskelijoiden on mahdollista tehdä tekemättä jääneitä harjoituksia opettajan avustuksella. 

Miten tiimin toiminta tukee ja auttaa arjen tekemistä? 

Hyvin toimivassa tiimissä opettajilla on keskenään hyvä keskusteluyhteys. Se helpottaa monien asioiden hoitamista, lisää työhyvinvointia ja työssä jaksamista. Meidän minimaalisen pienessä kahvihuoneessa onkin keskusteltu monta vakavaa asiaa, mutta onneksi siellä pääsääntöisesti vallitsee iloinen tunnelma ja joskus nauretaan vedet silmissä. 

Miten WinNovan arvot (yhteistyö, kehittäminen, turvallisuus, palvelu ja ihmisläheisyys) näkyvät työssä ja omassa tekemisessä? 

Kaikki WinNovan arvot sopivat hyvin omaan työhöni. 

Miten kehität itseäsi ja omaa osaamistasi? 

Olen opiskellut paljon työn ohessa. Kesällä 2021 sain valmiiksi liiketoiminnan kehittämisen Tradenomi YAMK -opinnot ja parhaillaan suoritan WinNovassa lähiesimiestyön ammattitutkintoa. Haaveilen hieman siitä, että opettajille tarjottaisiin työelämäjaksoja, joissa voisi kehittää myös oman alan kädentaidollista osaamista. Hiusalalla trendit ja työtavat muuttuvat koko ajan, eikä muutoksessa pysy mukana, jos ei niitä seuraa aktiivisesti. 

Miten olet hyödyntänyt ePassia tai Wirikkeen toimintaa? 

Seuraan henkilöstökerho Wirikkeen tarjontaa aktiivisesti Facebook-ryhmän kautta, mutta toistaiseksi en ole osallistunut toimintaan. Ennen joulua kävimme tiimin kanssa Wirikkeen tarjoamilla jouluglögeillä Cafe Salissa. ePassia olen hyödyntänyt liikuntaharrastuksiin. Viime vuonna ostin laskettelun hissilippuja ja tänä vuonna epassi on jo käytetty ratsastustunteihin. 

Opettajan tehtävänä on myös tukea opiskelijan oppimista – Mitä tämä käytännössä tarkoittaa omassa työssäsi ja mitkä tahot voivat tehdä yhteistyötä opiskelijan tukemiseksi? 

Mielestäni kädentaitoja opetettaessa oppimisen tukeminen tarkoittaa positiivisen palautteen antamista ja tarvittaessa esimerkin näyttämistä useampaan kertaan ja kärsivällisesti. 

Opiskelijat ovat keskenään hyvin erilaisia ja tarvitsevat kukin erilaista tukea. Ryhmässäni on erityisen tuen opiskelijoita, joiden kanssa tehdään yhteistyötä erityisopettajan kanssa. Osa opiskelijoista saa tukea kuraattorilta, osa on käynyt tekemässä tehtäviä ohjaajan kanssa ja osan kanssa olemme päätyneet siihen, että oikea tuki ammattitaidon saamiseksi tulee työelämältä, jolloin opiskelija on opiskellut muita suuremman osan opinnoistaan koulutussopimuksella yrityksissä. Oppivelvollisten kohdalla tietysti teen tarvittaessa yhteistyötä myös huoltajan kanssa. 

Opetuksen sisällöt sekä työvälineet ja -tehtävät muuttuvat koko ajan yhteiskunnan kehittyessä, mitä haasteita se tuo mukanaan ja miten pysyä jatkuvassa muutoksessa mukana? 

Eikös se ole niin, että mikään ei ole yhtä pysyvää, kuin muutos? Kaikki muutokset luovat aina joskus muutosvastarintaa, valitettavasti myös minussa, aikaansa seuraamalla pysyy kuitenkin mukana muutoksessa ja toki opetusmateriaaleja tulee muutoinkin päivittää. Mielestäni on hienoa, että kehitystä tapahtuu.  

Hius- ja kauneudenhoitoalalla oman osansa muutokseen tuovat kosmetiikan käyttöön liittyvät rajoitukset. Välillä tuotteiden ainesosia kielletään tai niiden käytölle tulee rajoituksia.  

Miten pyrit vaikuttamaan opiskelun laadukkuuteen? 

Opiskelun laadukkuuteen vaikuttavat tietysti monet seikat. Omalta osaltani pyrin laadukkuuteen päivittämällä opetusmateriaaleja ja olemalla kädentaitoja harjaannuttavilla tunneilla opiskelijoille läsnä ja helposti lähestyttävä. Varsinkin opintojen alussa opiskelijat tarvitsevat opettajan apua harjoitustöihin, kuten hiusten leikkaamiseen, todella paljon. Näillä tunneilla opiskelijoille tulee väistämättä tilanteita, jolloin opettajan apua joutuu odottamaan. Ajattelen aina, että odottelu ei ole sitä laadukasta opiskelua, mutta siltä ei voi valitettavasti aina välttyä. 

Työssäsi kohtaat jatkuvasti erilaisia ihmisiä, mitkä kohtaamiset tuovat eniten iloa ja onnistumisen tunteita? 

Iloa ja onnistumisen tunnetta saan opiskelijoista, jotka saavat opintonsa valmiiksi ja löytävät oman mielekkään paikkansa työelämästä. 

Mitä salaisia kykyjä tai taitoja sinulla on? 

Tutuille tämä ei ole salaista tietoa, mutta nuorempana omistin ravihevosia, olen ajanut kilpaa raveissa ja saavuttanut elämässäni kaksi ravivoittoa.