Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: Kone- ja tuotantotekniikan lehtori Kari Murro

Silmälasipäinen mies nojaa kaiteeseen, musta WinNova-huppari päällään.

Kevään 2023 aikana WinNovan www-​sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on kone- ja tuotantotekniikan lehtori Kari Murro Porista.

Ympyrä sulkeutui, kun kone- ja tuotantotekniikan lehtori Kari Murro päätyi jälleen koneistuksen pariin 

Kari Murro aloitti vuonna 2007 Porin ammattiopistossa erikoisammattimiehenä puualan terähuollossa, josta hän siirtyi muun kaluston mukana WinNovaan sen aloittaessa toimintansa 1.1.2010. Hänen toimipisteensä on vielä nyt Ulasoorissa ja uusien tilojen valmistuttua kesällä Kari muuttaa jälleen Professorintielle. 

WinNovassa Kari on ehtinyt toimia jo useammassa erilaisessa tehtävässä. Kari on työskennellyt tukipalveluiden erilaisissa töissä sekä suorittanut työn ohella muutaman tutkinnon ja siirtynyt niiden siivittämänä opetustehtäviin puualalle. Nyt Kari toimii Teknologia ja tuotanto -yksikössä kone- ja tuotantotekniikan lehtorina. Alalla, jonka parissa hän työskenteli jo ennen amisuraansa. 

“Pitkä ja monipuolinen tie, mutta onhan sitä aikaakin tässä jo kulunut. Enkä voi sanoa, että olisi missään kohtaa tylsistymään päässyt!”

Oma nykyinen työnkuva ja millaista erityisosaamista koet itselläsi olevan?  

Toimin kone- ja tuotantotekniikan lehtorina koneistuksessa. Opetuksen ohella vastuulleni kuuluu kunnossapidon järjestelmän ylläpito sekä toiminnan suunnittelu ja koordinointi koko WinNovan tasolla. Lisäksi toimin OAJ:n Länsirannikon Koulutus Oy:n opettajien paikallisyhdistys ry:n (WOPY:n) puheenjohtajana ja tätä kautta myös opettajien edustajana WinNovan laajennetussa johtoryhmässä.  

Järjestötoimintakin on seurannut mukana jo ihan aikojen alusta. Useammassa hommassa mukana olleena olen saanut työskennellä monien erilaisten ihmisten kanssa ja kaikesta oppineena pystyn sopeutumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen, tekemään monipuolisesti yhteistyötä noissa tilanteissa ja kehittämään taas omaa toimintaani.  

Mitä omassa tiimissäsi puuhaillaan?  

Meillä Porin koneistuksen tiimissä puuhaillaan koneistajan opintopolkujen parissa. Juuri nyt suunnitellaan kevään muuttoa uusiin oppimisympäristöihin Professorintielle, jossa uudet tilat tarjoavat sekä opiskelijoille että henkilökunnalle entistä paremmat edellytykset toimia ja viihtyä. Tällä voidaan tietenkin parantaa myös vetovoimaisuutta alalla, jossa työvoimapula näkyy ja kuuluu.   

Miten tiimin toiminta tukee arjen tekemistä ja toimintaa?   

Yhdessä tekemällä saadaan asiat aina eteenpäin ja kun yhteistyö toimii, yleensä kaikki toimii. Meillä on hyvä pöhinä päällä ja vaikka vasta hiljattain tähän tiimiin siirryinkin, on homma lähtenyt sujumaan heti alusta lähtien kuin olisin ollut mukana jo kauemminkin.  

Miten WinNovan arvot (yhteistyö, kehittäminen, turvallisuus, palvelu ja ihmisläheisyys) näkyvät työssä ja omassa tekemisessä?  

Yhteistyö on kaiken ytimessä. Yhteistyö edellyttää tietenkin ihmisläheisyyttä, jotta hyvää vuorovaikutusta voi syntyä. Keskusteleva toimintakulttuuri mahdollistaa toiminnan kehittämisen ja turvallisen toimintaympäristön. Omassa työssäni pidän tärkeänä vuorovaikutusta ja palvelumyönteisyyttä niin sisäisiä kuin ulkoisia asiakkaita kohtaan. Meillä kun kuitenkin kaikki liittyy kaikkeen. 

Miten olet hyödyntänyt ePassia tai henkilöstökerho Wirikkeen toimintaa?  

ePassia tulee käytettyä melko monipuolisesti kulttuuriin ja hyvinvointiin. Wirikkeen sähly kerran viikossa katkaisee arjen ja ajatukset mukavasi. Ihan paras sählyporukka takaa jokaviikkoiset naurut.  

Kuinka kuvailisit ammattiasi kolmella sanalla? 

Merkityksellinen, Mielenkiintoinen, Monipuolinen 

Työtehtävät ja -välineet muuttuvat koko ajan yhteiskunnan kehittyessä, mitä haasteita se tuo mukanaan ja miten pysyä jatkuvassa muutoksessa mukana? 

Uusi teknologia ja uudet menetelmät ovat aina kiinnostaneet, ja niissä pyrinkin pitämään itseäni ajan tasalla. Haastavaa on kuitenkin aina välillä löytää riittävästi aikaa kaikessa mukana pysymiseen ja uusiin asioihin perehtymiseen. Uutta teknologiaa tulee jatkuvasti, joten resurssien riittävyys mm. oppimisympäristöjen ylläpitoon ja laitekannan jatkuvaan uudistamiseen luovat omat haasteensa. Tämä vaatii pitkäjänteistä suunnittelua niin opetuksen sisältöjen kuin oppimisympäristöjenkin suhteen.  

Miten pyrit vaikuttamaan opiskelun laadukkuuteen? 

Mielestäni opiskelun laatu on melko suoraan seurausta siitä, miten minä opettajana toimin ja kohtaan opiskelijan. Ylläpitämällä omaa ammatillista osaamistani ylläpidän samalla opetuksen laatua. Suuri merkitys on myös sillä, miten pystyn luomaan positiivista asennetta sinne arjen tekemiseen niin, että opiskelija voi tuntea opiskelun laadukkaana. Myös oppimisympäristöillä on merkittävä vaikutus ja näitä kehitetäänkin nyt kovaa vauhtia. 

Työssäsi kohtaat jatkuvasti erilaisia ihmisiä, mitkä kohtaamiset tuovat eniten iloa ja onnistumisen tunteita?  

Iloa työhön tuovat kaikki ne vapaamuotoisemmat kohtaamiset ja keskustelut työkavereiden kanssa päivän aikana. Ehkä eniten onnistumisen tunteita itselle tuovat hetket, kun huomaa opiskelijan kasvoilla ne pienet ja vähän isommatkin innostumisen ja onnistumisen tunteet.