Siirry sisältöön

Hennan uusi suunta suunhoidon osaajana

Henna Vellamo valmistui suunhoidon osaajaksi oppisopimuksella.

Syyskuussa 2022 Henna Vallamo aloitti suunhoidon osaamisalan opinnot. Henna oli aikaisemmin koulunpenkkiä kuluttanut 2012, kun hän valmistui lähihoitajaksi. Siitä lähtien perheenäiti olikin viihtynyt tiiviisti hoitoalalla. Parisen vuotta sitten haaveet päivätyöstä alkoivat kutkuttaa, kun toiveissa oli säännöllinen rytmi lapsiperheen arkea tasoittamaan.

Hennan uusi suunta suunhoidon osaajana poiki yhdellä soitolla paikan oppisopimukselle ja töihin alalle

Pohdittuaan erilaisia vaihtoehtoja aloista, lopulta viimeinen päätös suunhoidon osaamisalasta tuli kuitenkin, kun tuttu hammashoitaja vinkkasi alasta sekä erityisesti lyhyempi opiskeluaika houkutti. Näin hakemus opiskeluihin WinNovaan lähti odottavaisin mielin. Kun selvisi, että opiskelupaikka olisi varmaa, kunhan oppisopimuspaikka löytyy, teki Henna yhden puhelun, jonka perusteella hän pääsi tutustumaan työpaikkaan ja lupaus oppisopimuspaikasta syntyi Uudessakaupungissa julkisen puolen hammashuollosta.

Nopeasti työn ääreen

Oppisopimuksella opiskellaan paljolti työn äärellä. Opinnot sujuivat mukavasti ja työhön pääsi heti mukaan käytännön hommiin. Perusasiat saattoi omaksua helposti, asiakaspalvelutilanteetkin olivat entuudestaan tuttua hoitotyöstä.  – ”Nopeaa pääsi kärryille!” toteaa Henna opintojen alusta.

Uuden äärellä kaikki osa-alueet opinnoissa tuntuivat kiinnostavan. Uutuuden viehätys näkyi myös päivittäisten työtehtävien äärellä, sillä kiinnostus eri työtehtäviin ja -vaiheisiin oli suuri ja halu opetella erilaisia asioita, termejä ja käytännön toimia vaikutti paljolti myös oppimiseen. Joukossa oli myös paljon sellaista, mitä tarvitsi ulkoakin opetella, kuten hammaspinnat ja hampaiden merkintätavat.  – ”Vaihteleva työ ja eri toimipisteet toivat mukavaa vivahtelua päivään ja välinehuoltoon perehtyminen oli mielenkiintoista erikoistumista. Siinä törmäsi myös instrumentteihin ja välineistöön, joita ei vielä ollut tullut itse käytettyä käytännön töissä. Silloin oli kysyttävä viisaammilta niiden käyttötarkoituksista, mutta nyt ne ovat jo tulleet tutuiksi”, ynnää innostunut vastavalmistunut.

Syksyllä jo ensimmäiset näytöt

Ensimmäiset näytöt tehtiin jo saman syksyn aikana. Keväällä osaamisen kartuttua näytettiin lisää osaamista näyttöjen merkeissä. – ”Näyttöjä ei tarvinnut erityisesti jännittää, sillä näyttötilanteet sujuivat kivasti työskentelytilanteina. Henkilökunta vastaanotti meidät opiskelijat todella hienosti, siitä suuri kiitos heille.” kiittelee Henna.

Näyttöjen lisäksi opiskelijat pääsivät järjestämään tapahtumia suunhoidosta, sillä osa piti tempauksen vanhuksille ja osa lapsille. Henna oli mukana ikäihmisille suunnatussa tapahtumassa ja kertoo päivän olleen erittäin onnistunut ja osallistujat kiinnostuneita suun ja hampaiden hoitamisesta.

Jatkumoa töihin

Opiskelun päätyttyä töitä on kesäksi luvassa alalla tutussa paikassa. Töitä alalla riittää ja tekijöitä kaivataan. Henna työskentelee nyt pääsääntöisesti Pyhärannassa, mutta välillä käy töissä myös muissa toimipisteissä. ”Työhön pääsi heti kiinni!” Henna iloitsee.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Hennalla on jatkaa suunhoidon hommissa. ”Mikseipä voisi jossain vaiheessa jatkaa opintojakin”, hän tuumaa.

Kenelle voisit suositella suunhoidon osaamisalaa, Henna?

– ”Esimerkiksi lähihoitajalle tosi hyvä vaihtoehto vuorotyön tilalle ja sopivan erilainen työnkuva. Koen, että työ ei ole niin kuormittavaa kuin hoitotyössä ja kotonakin jaksaa paremmin. Nyt kun opinnot ovat päättyneet, voin vain ihmetellä että miksi en lähtenyt jo aiemmin opiskelemaan!”