Siirry sisältöön

Innolla mukana Vaskihaasteessa

Vaskihaaste ja kestävän kehityksen lupaus huhtikuussa 2023

Teksti: Tarja Ollonqvist

VASKIHAASTE-kampanja oli osa Vaski-hanketta ja se järjestettiin huhtikuussa 2023. Kampanja oli tarkoitettu kaikille ammatillisille oppilaitoksille ja se järjestettiin käsi kädessä SAKU ry:n Liikevirtaa -kampanjan kanssa. Muita yhteistyökumppaneita olivat KESTU-hanke, AMKE ry, SAKKI ry sekä OSKU ry. Vaskihaaste-kampanjan ideana on vahvistaa ammattiin opiskelevien nuorten ja aikuisten ilmastoon ja ympäristöön liittyvää kädenjälkeä, vihreää siirtymää ja edistää vastuullisen ammatti-identiteetin kehittymistä. Opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta saivat jättää omia kestävän kehityksen lupauksia huhtikuun ajan. https://vaski.info/vaskihaaste/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Saimme Räppäri Palefacen mukaan tähdittämään kampanjaa kertoen omasta lupauksesta ja ajatuksistaan, miksi ammatillinen koulutus on kestävän kehityksen edelläkävijä. Saimme käyttöömme mainoskuvan ja lupausvideon. Kuvaajana on toiminut Joni Sarkki. Linkistä pääset katsomaan kyseisen videon https://youtu.be/klZskHFt5IM(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Kaiken kaikkiaan winnovalaisia lupauksia tuli 260 kappaletta

WinNova on mukana Vaski-hankkeessa ja myös Vaskihaasteessa. Haasteeseen liittyvät varsinaiset tapahtumat järjestettiin WinNovassa neljällä paikkakunnalla huhtikuussa viikolla 16. Kampanjakiertue alkoi Kullaan Sahalahden kampukselta, jossa myös talon johdosta toimitusjohtaja Juha Miikkulainen ja rehtori Juha Vasama olivat antamassa omat kekelupauksensa. Kullaalta matka jatkui Poriin Tiedepuistoon. Tiedepuistoon saimme mukaan, voisiko sanoa kampanjan äitihahmon, Virve Rinnolan. Virve toimi kampanjassa vastuullisuusviestinnän asiantuntijana ja varsinaisena positiivisuustsempparina. Virven mukana Tiedepuistossa oli kekekoira Roomeo, joka omalla ihastuttavalla olemuksellaan houkutteli paikalle kekelupauksen antajia.

Tiedepuiston jälkeen vuorossa oli Rauman Satamakadun kampus, jossa mukana olivat Rauman Seudun Jätehuoltolaitos ja Mieli ry:n edustajana Elisa Vahteristo. Kumpikin taho toi mukakaan arvokasta materiaalia. Saimme paljon hyvää tietoa. Raumalta matka jatkui Laitilaan Turuntielle, jossa saimme tavata innokkaita ukrainalaisia suomen kielen oppijoita. Miten hienosti he kirjoittivatkaan omat kekelupauksensa suomeksi, oppia oli siis annettu ja saatu. Kiertue päättyi Laitilan varsin mukavaan aamupäivään. Tapahtumakiertueen lisäksi muihin toimipisteisiin toimitettiin Vaskihaaste-materiaalia mm. paperipuut, joihin opiskelijat saivat kiinnittää omat lupauksensa.

Tehtyjen lupausten avulla olemme mukana muiden ammatillisten oppilaitosten kanssa muodostamassa lupauspankkia. Tässä muutamia annettuja lupauksia:

Jäätelöä hävikin vähentämisestä

WinNovan Ruokapalvelut osallistui myös Vaskihaasteeseen aktiivisesti. Erityisesti ruokahävikkiin kiinnitettiin huomiota. Mittauksen tuloksena lautaselle jääneen hävikin kokonaismäärä pieneni 34,3 kiloa. Opiskelijat palkitaan hyvästä tuloksesta jäätelöllä hävikin vähentämisessä onnistuneissa opiskelijaravintoloissamme 3.5. lounaan yhteydessä.

Suuren suuri kiitos kaikille osallistujille!

VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke on osa ammatillisen koulutuksen kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän kehittämisohjelmaa. Hanke on Opetushallituksen rahoittama ja sen tavoitteena on tukea Agenda 2030-tavoitteiden toteutumista ammatillisessa koulutuksessa. Kaikkiaan hankkeessa on mukana 61 ammatillista oppilaitosta, varsin kattava määrä siis. Hankkeen pääpaino on ekologisessa kestävyydessä, unohtamatta sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä. Hankkeella pyritään saavuttamaan pysyviä toiminallisia ja rakenteellisia muutoksia. Tuloksena syntyy myös ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartta.  https://vaski.info/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)